1a divisió

Colze a colze

Dovbyk i Lewandowski, immersos en la lluita pel Pitxitxi, que lidera el del Girona, centren les mirades abans del Girona-Barça

L’ucraïnès encadena quatre jornades marcant i el polonès va fer dilluns contra el València el seu primer trio de gols en la lliga espanyola

Montilivi serà l’escenari dissabte d’una preciosa lluita per la segona posició entre el Girona i el Barça. Els gironins, amb dos punts menys que els blaugrana, volen posar el colofó a una temporada de somni guanyant, com van fer al Lluís Companys (2-4), el duel català per, d’una tacada, assaltar el segon esglaó de la classificació i, el que és més important, segellar la classificació per a la Champions. D’altra banda, els de Xavi necessiten recuperar l’honor després de la desfeta en la primera volta, però el que no es poden permetre de cap manera és deixar escapar una segona posició que ja és l’únic repte que els queda aquesta temporada, i saben que guanyant a Montilivi la feina estarà pràcticament feta.

Serà un partit amb emocions fortes, però al final només comptarà una cosa: el gol. I en aquest sentit els dos clubs no poden anar més ben servits. Artem Dovbyk i Robert Lewandowski seran la principal referència ofensiva dels seus equips respectius, sempre ben acompanyats per jugadors desequilibrants com Savinho o Lamine Yamal, i intentaran mantenir l’estat de gràcia amb què arriben a la cita, ja que del que puguin fer ells en dependrà molt el desenllaç final.

No serà només una lluita per conduir el Girona i el Barça a la victòria, perquè hi ha un altre al·licient al darrere: la lluita pel Pitxitxi. El davanter blanc-i-vermell Artem Dovbyk arriba a la cita com el màxim golejador de primera divisió amb dinou dianes en la seva estrena en la lliga espanyola, però el davanter blaugrana Robert Lewandowski suma setze gols i encara no ha dit l’última paraula. Entremig encara hi ha en la lluita Bellingham i Sorloth, que amb disset gols aquesta temporada també mantenen possibilitats d’acabar com els màxims golejadors. Ja més lluny, i gairebé descartats, hi ha Budimir i Mayoral (lesionat), amb quinze gols, i Morata i Guruzeta, amb catorze.

És una lluita secundària, sí, però carregada de simbolisme, perquè Dovbyk es pot convertir en el primer jugador que no sigui del Barça o del Madrid que acabi com el màxim golejador de la lliga espanyola des que ho va fer Diego Forlán la temporada 2008/09 amb l’Atlético. A més, l’ucraïnès pot entrar en la llista de jugadors que, en el segle XXI, han aconseguit ser els màxims golejadors en la seva estrena en la lliga espanyola, cosa que només han fet Diego Forlán –amb el Vila-real 2004/05–, Ruud van Nistelrooy –amb el Madrid 2006/07– i el mateix Robert Lewandwoski el curs passat amb el Barça.

Tenen gana

Lewandowsi, amb vint gols en totes les competicions, està lluny de les xifres del curs passat –en va fer trenta-tres–, però arribarà a Montilivi amb la confiança pels núvols després de fer un hat-trick en la remuntada de dilluns contra el València. Va ser, tot just, el primer trio de gols que ha marcat en la lliga espanyola i el segon amb el Barça, després del que va fer contra el Viktoria Plzen en la fase de grups de la Champions el curs passat, i li ha permès arreglar unes xifres que, després de marcar en només quatre partits de la segona volta i d’haver marcat un sol gol en les últimes set jornades, estaven molt lluny de les esperades.

Per la seva banda, Dovbyk també viu un gran moment en la seva relació amb el gol. L’ucraïnès va viure un sotrac important en aquesta segona volta, encadenant vuit jornades sense veure porteria, però després de l’última aturada de seleccions, en què va marcar amb Ucraïna, ha encadenat quatre partits marcant. Dissabte passat, a Las Palmas, de penal i després d’haver fallat un llençament anterior, mostrant el bon moment de confiança que té en si mateix. A més, si en un camp té la punteria afinada és a Montilivi, on ha marcat onze dels dinou gols fets fins ara. L’ucraïnès, a més, té un altre repte en les cinc jornades que resten, i és que està a només dos gols d’igualar els vint-i-un que va marcar Stuani la temporada 2017/18 establint el millor registre anotador d’un jugador del Girona a primera divisió. Ho té a l’abast, i si vol ser pitxitxi segurament l’haurà de batre o, si més no, igualar.

Dovbyk i Lewandowski, a més, ja saben el que és marcar contra el Barça i el Girona, respectivament, ja que tots dos van veure porteria en el partit de la primera volta al Lluís Companys. L’ucraïnès, per obrir la llauna (0-1), com tantes vegades, i el polonès, per empatar el partit (1-1) abans que s’acabés escapant (2-4).

19 gols
1. Dovbyk (Girona)
17 gols
2. Bellingham (Madrid)
3. Sorloth (Vila-real)
16 gols
4. Lewandowski (Barça)
15 gols
5. Budimir (Osasuna)
6. Mayoral (Getafe)*
14 gols
7. Morata (Atlético)
8. Guruzeta (Athletic)
* Està lesionat i es perd el que resta de temporada.

SABEN EL CAMÍ

Lewandowski i Dovbyk van veure porteria en la primera volta a Montjuïc (2-4)

CONTRA LA HISTÒRIA

15
temporades
fa que un jugador que és el màxim golejador de la lliga no és del Barça o del Madrid

Pitxitxi sis anys consecutius

Lewandowski haurà de remar molt per tornar a ser el màxim golejador de la lliga com ho va ser el curs passat, eixugant com a mínim els tres gols que el separen de Dovbyk. Si no ho aconsegueix, serà la primera vegada des del 2017 que al polonès se li escapa aquest guardó, ja que en els seus últims cinc cursos al Bayern va ser el màxim golejador de la lliga alemanya. En total, doncs, són sis temporades consecutives en les que l’ariet polonès ha acabat com el màxim golejador de la lliga. I no només això, sinó que també va guanyar la Bota d’Or els cursos 2020/21 i 2021/22. A més, Lewandowski també té dos guardons més, per fer un total de vuit, com a màxim golejador de la lliga alemanya, els que va aconseguir la temporada 2013/14 amb el Borussia Dortmund i la temporada 2015/16 amb el Bayern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)