Més esport

rem

Jocs de Rio 2106

La via brasilera i el somni compartit

Gràcies a la doble nacionalitat, Xavi Vela va trobar una escletxa per ser també a Rio

“Ell acumulava bons resultats, però no aconseguia que hi comptessin, a la federació. Vulguis o no, això et va minant la moral i fins i tot va plantejar-se deixar-ho.” Així descriu Pau Vela la difícil situació que estava passant, fa tot just un any, el seu germà petit Xavi (1989). Si no hi havia accés a la selecció espanyola, els Jocs eren utòpics per a ell.

De pare brasiler, Pau li va plantejar recórrer a la segona nacionalitat, i intentar trobar el bitllet allà. De temps, encara n'hi havia: “Li vaig dir: «Vés-hi i a veure què surt. No ho deixis; abans d'això, prova-ho tot.»” I el germà petit va acceptar el repte. Però res va resultar senzill. Primer, va viure una mala experiència al Vasco da Gama i també els recels de remers brasilers. “El veien com un foraster que els venia a prendre el lloc als Jocs i li van fer el buit, al principi. Però ell estava avisat que podia passar i el que havia de fer era centrar-se en la seva feina i oblidar la resta”, explica Pau. I subratlla que li van començar a funcionar les coses quan va fer el canvi de club i va anar al Grêmio Náutico União, a l'octubre.

Triomfs, confiança

El treball i els resultats arribaven i, a poc a poc, va guanyar-se el respecte de tothom. “Fins i tot el seu company de bot li va demanar disculpes ja que creia que, a l'inici, s'havia estat injust amb ell”, remarca Pau Vela. Ell i William Giaretton van obtenir aquest febrer els millors temps en doble escull lleuger en totes les proves de la Confederació Brasilera i, un mes més tard, van rubricar la feina guanyant el preolímpic sud-americà a Valparaíso (Xile) de forma clara, amb un segon i mig respecte al segon classificat. “És fantàstic compartir un somni com els Jocs junts. Jo em pensava potser que no arribaria fins als propers, a Tòquio, però s'hi ha esforçat molt per assolir-ho”, destaca el germà gran, que hi afegeix: “El seu objectiu és estar entre els dotze millors; el doble escull lleuger és una modalitat molt exigent i difícil.”

ENTRE GERMANS

Xavi Vela va guanyar el bronze en l'europeu del 2013, amb Daniel Sigurbjörnsson, el germà d'Àlex

Història del Club Rem Tortosa

Fundada el 1946, l'entitat tarragonina està vivint el millor moment de la seva història. Fins ara, mai havia tingut cap representant en uns Jocs i ara es troba que, de cop i volta, n'hi haurà tres. “El club és una família. A finals dels noranta, vam començar a remar un grup de quinze que vam fer amistat més enllà del rem i encara la mantenim. Érem una pinya i això es notava també en els resultats esportius”, recorda Pau Vela, que subratlla el creixement exponencial del Club Rem Tortosa, que ara supera el mig centenar d'esportistes. El club ha deixat enrere tots els problemes econòmics del passat –en especial durant els noranta–, que fins i tot van posar en dubte la continuïtat, i està consolidat com un dels clubs capdavanters de l'Estat espanyol. La seva salut s'ha vist reforçada amb la construcció d'un centre de tecnificació a la localitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)