Girona

RAZVAN RAT

“Costa més jugar a segona A que no pas a primera”

“No som on voldríem i on pensem ser al final. Tenim una bona plantilla, amb molta gent del curs passat a primera, i hem de millorar”

“Segur que serà difícil, però estem obligats a guanyar”

És clar que és difícil jugar a primera o a la Champions, però a segona A molts rivals no et deixen ni respirar, és un joc més físic...

Per al Rayo Vallecano tenir Razvan Rat (Piatra-Olt, Romania, 26/5/1981) en plantilla a segona A és tot un luxe. De 35 anys, Rat acumula una llarga i brillant trajectòria com a futbolista professional, i ha jugat a Romania (Rapid de Bucarest i Bacau), Grècia (PAOK de Salònica), Ucraïna (Xakhtar Donetsk, on va arribar a guanyar una copa de la UEFA i va disputar molts anys la Champions League), Anglaterra (West Ham) i l'Estat espanyol (Rayo Vallecano), a més d'acumular més de cent partits com a internacional amb la seva selecció i d'haver disputat dues Eurocopes (2008 i 2016). Aquesta temporada, però, el lateral esquerre ha tastat per primera vegada la segona A, una categoria que l'ha sorprès per la dificultat i l'exigència i a la qual té màxim respecte, com també al pròxim partit contra el Girona.

Després de les primeres deu jornades de lliga el Rayo és quinzè, amb 12 punts. Han començat a mig gas...
Sí, no som on voldríem i on pensem ser a final de curs. Tenim una bona plantilla, amb molta gent de la temporada passada a primera divisió, i sí que esperàvem una altra cosa en aquest inici de lliga. Però som on som i lluitarem per millorar la situació actual.
És la seva primera experiència a segona A. Ja ha pogut comprovar que en aquesta categoria no s'hi regala res.
I tant, per a mi ha estat una sorpresa, m'és més difícil jugar a segona A que no pas a primera, perquè és una lliga més física, els rivals no et deixen jugar... A primera t'ho deixen fer més i és un futbol més obert, mentre que a segona A hi ha molts rivals que no et deixen ni respirar.
I això ho diu un jugador que aquest estiu va disputar l'Eurocopa de França, que té més de cent participacions internacionals amb la selecció de Romania, que ha jugat la Champions League i que ha guanyat una copa de la UEFA, entre altres mèrits.
Segur que hi ha molts punts de vista. És clar que és difícil jugar a primera divisió o la Champions, però no sóc l'únic que tinc aquest pensament. Per exemple, tinc companys que em deien que era més difícil jugar en la Championship (la segona divisió anglesa) que no pas en la Premier League. És clar que a primera hi ha molt més talent i qualitat, però a segona divisió la forma de jugar és diferent i al principi costa adaptar-se.
A l'estiu, amb poques setmanes de diferència, va passar de jugar l'Eurocopa a segona A. Va ser un pas enrere important?
Jo vaig renovar quatre anys amb el Rayo i el meu objectiu és tornar a primera divisió amb l'equip.
Ara els visita el Girona, un dels equips més potents de la lliga.
Sí, però en aquesta categoria tots els partits són difícils. Nosaltres vam empatar en l'últim partit a casa, ara tornem a jugar davant de la nostra afició i estem obligats a guanyar.
Què en sap del Girona?
Fins aquesta setmana no gaire res, sé que a l'estiu van fer bastants canvis de jugadors i segur que serà un equip complicat.
S'ha perdut els últims partits amb la seva selecció. Suposo que té l'esperança de tornar-hi, no?
Sí, contra Montenegro no hi vaig anar perquè la meva situació no era clara, i contra Armènia i el Kazakhstan estava lesionat i tampoc vaig poder-hi anar. Però espero que ara, jugant 90 minuts cada partit amb el Rayo, pugui tornar a la selecció.
La seva trajectòria és envejable, però com van ser els seus inicis com a futbolista?
Doncs van ser complicats, perquè venia d'una família sense gaires diners ni possibilitats. Vaig començar jugant al meu poble, després en un altre equip a 50 quilòmetres de casa meva, abans d'anar-me a formar a l'acadèmia privada Nicolae Dobrin. Llavors, amb disset anys, ho tenia tot fet per fitxar per l'Ajax d'Amsterdam, però va haver-hi problemes amb un representant i finalment vaig anar al Rapid de Bucarest. I a partir d'aquí ja se sap tot...
Amb tants anys jugant en el futbol professional, quins són els jugadors de més nivell amb qui ha compartit vestidor?
Uf!, te'n podria dir molts, potser en Willian, que ara juga al Chelsea i amb el qual al Xakhtar vaig compartir el carril esquerre molt de temps. Allà també vaig compartir vestidor amb altres jugadors com ara Fernandinho (Manchester City) o Mkhitaryan (Manchester United), amb qui sempre compartia habitació en les concentracions...
I els millors jugadors amb qui s'ha enfrontat?
Doncs també n'hi ha molts! M'he enfrontat bastants cops amb Messi, també en la Champions. També Franck Ribéry va ser un rival molt difícil, Gareth Bale... I fa més temps amb Clarence Seedorf o Juan Sebastián Verón, jugadors que admirava molt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)