Opinió

Messi i els romàntics

La grandesa màxima de Leo és haver aconseguit que el romanticisme del futbol hagi abraçat el resultadisme

Una de les característiques de l'òpera romàntica és el final tràgic, amb herois o heroïnes suïcidats, assassinats, decapitats, vexats, amargats... L'amor pur i els sentiments incorruptibles dels romàntics no culminen en el món terrenal, i és a través del sacrifici que el gest esdevé sublim. Desdèmona i Otel·lo, Gilda i Rigoletto, Violeta i Alfredo, Isolda i Tristany, Siegfried, Manrico, Don Carlo... Doncs bé, si Messi hagués hagut de protagonitzar alguna de les meravelloses òperes de Verdi o de Wagner, per exemple, hauria fet trontollar els esquemes dels romàntics. Amb ell, la trama hauria tingut un desenllaç feliç.

Amb Messi en forma, saps que el partit el guanyarem nosaltres. Sigui quin sigui el rival. És una sensació d'estar protegit que només sentim els barcelonistes. He vist tots els seus partits amb el Barça i no em deixa de tornar a sorprendre cada vegada que agafa la pilota i s'inventa una jugada o marca els gols –com els tres al City, en un partit de màxim nivell– amb una facilitat escandalosament insultant. Però la grandesa màxima de Messi, la que es mereix la gratitud eterna dels barcelonistes, és haver aconseguit que el romanticisme del nostre futbol d'alta escola hagi abraçat el resultadisme més implacable.

Sense Messi, el Barça de Guardiola hauria jugat molt bé el futbol creatiu i d'atac que ens identifica, ens hauria enamorat i hauria guanyat alguns títols, segur que sí. Però amb Messi (forjat a la Masia, detall rellevant) el Barça ho va guanyar tot. Campions insaciables. La fusió entre el geni inigualable que marca les diferències (Messi) i l'excel·lència del joc col·lectiu (Barça) va donar com a resultat el millor equip de la història (2008-2011). Sense Messi, això no hauria estat possible, i en Pep és el primer que ho sap. I sense Messi, el mateix Barça, molt ben evolucionat per Luis Enrique, tampoc no hauria repetit el triplet –entre altres títols acumulats–, i Lucho també és qui millor ho sap.

Es podria afegir que si Messi hagués jugat en un gran equip d'estil més ordinari també hauria guanyat molts títols. D'acord. Però segur que la seva dimensió com a futbolista no hauria estat la mateixa. Perquè el geni depèn de la qualitat de la plataforma on es mou. Ja que, com més elevada sigui, més magnitud agafarà la seva obra.

La genialitat en un món ordinari és com la llum del far, però la unió de genialitat (Leo) i excel·lència (estil Barça) ja no és una suma, sinó una potència, un salt molt més gran, superior. És aquell ideal que perseguien els romàntics del segle XIX. És transcendent. Això és el Barça de Messi. Perquè el millor jugador de tots els temps juga al millor equip de la història.

El partit del City

Quant al partit contra el City, una d'aquelles cites que mesuren equips, tècnics i jugadors, després de la golejada, Guardiola va declarar: “Tinc la percepció que no hem jugat malament, hem estat atrevits i valents.” Hi estic d'acord. Fins al primer gol, la cosa va estar anivellada. Però després, és a dir, abans de l'expulsió de Bravo, el Barça –per mi– va ser superior.

És complicat enfrontar-se amb un equip que pretén jugar igual, que vol la pilota, que et pressiona a la primera línia i que se'n surt prou bé. Però nosaltres som el Barça i tenim Messi, i ells no. I, sobretot, els detalls del partit van evidenciar l'enorme distància que separa un equip amb casta de campió d'un altre que no en té.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)