Motociclisme

MotoGP

GP d'Austràlia

Plogui o faci sol

Motociclisme. Márquez arrisca amb uns pneumàtics llisos malgrat l'aigua en alguns punts del circuit i sortirà des del primer lloc a Phillip Island

Marc Márquez va aconseguir la setena posició preferent de la temporada i la 65a de la seva carrera esportiva en els entrenaments oficials del Gran Premi d'Austràlia. El ja campió del món va avantatjar de vuit dècimes el segon classificat, el britànic Cal Crutchlow, mentre que els dos pilots oficials de Yamaha van viure una gran desfeta. Jorge Lorenzo va acabar en la dotzena posició –a més de sis segons del lleidatà– i Valentino Rossi ni tan sols es va classificar per a la Q2.

Márquez va sortir a la sessió definitiva amb pneumàtics intermedis, però, malgrat l'asfalt mullat en algunes zones del circuit, només una volta després tornava al box per equipar la moto amb unes gomes llises. L'estratègia, no exempta de risc, li va funcionar. Márquez va fer tres voltes ràpides personals consecutives i, finalment, en la penúltima volta va registrar el que acabaria sent el millor temps de la sessió (1:30.189). “Amb el campionat ja decidit et permets el luxe d'arriscar a parar i posar pneumàtics llisos i arriscar a una volta”, explicava després dels entrenaments.

El segon lloc va ser per a Cal Cruthlow, sempre molt competitiu en aigua, i la primera fila de la graella la va completar Pol Espargaró, que va igualar la seva millor qualificació històrica en la categoria reina (va acabar tercer en la qualificació de Le Mans 2014). Va ser un gran dia per als Espargaró, ja que el seu germà Aleix va acabar en quarta posició, per bé que ja a un segon i mig de Márquez.

Els altres grans pilots de la categoria van tenir un dia per oblidar. Jorge Lorenzo es va classificar in extremis per a la Q2, en la qual va ser el pilot més lent amb el dotzè lloc (quarta fila de la graella), a més de sis segons del campió del món. Però és que el seu company d'equip, Valentino Rossi, ni tan sols va passar de la Q1, un fet insòlit des de la implantació del format actual de qualificació la temporada 2013. Com ell, l'empordanès Maverick Viñales tampoc no va poder accedir a la Q2. Tots dos sortiran des de la cinquena fila de la graella. Tampoc no va superar la Q1 Tito Rabat, que sortirà des de l'últim lloc de la graella.

Sí que memoritzes on està l'aigua i intentes evitar-la, però al final en una volta ràpida és una mica cap on et porta la moto
He anat sempre lent, no tenia bones sensacions i hem patit molt en aquestes condicions
Valentino Rossi
El rival demà [per avui] seran els pneumàtics i la posada a punt, perquè no em sento gaire còmode
Marc Márquez
Sortir de la segona fila ja hauria estat un gran resultat, perquè ja és un repte estar entre els sis primers
Pol Espargaró
Serà complicat triar els pneumàtics, sobretot el de davant. L'aire refreda el pneumàtic i pots caure
La moto no em dóna confiança i veig riscos on els altres no els veuen. La pista estava molt perillosa
Jorge Lorenzo
Estic una mica decebut, crec que hauria pogut aconseguir la posició preferent amb la decisió correcta
Cal Crutchlow
65
‘poles'
acumula Márquez, registre amb el qual supera el rècord històric compartit amb Rossi i Lorenzo.

Rins, sis llocs darrere de Zarco

Àlex Rins haurà de remuntar sis llocs en la cursa d'avui per acostar-se a Johann Zarco i continuar la lluita pel títol de Moto 2. El català no va tenir el seu millor dia i va acabar els entrenaments oficials en setzè lloc (1:34.893), tot i que el seu rival francès, que no es va estalviar una caiguda, no va poder passar de la desena posició (1:34.470). La posició preferent la va fer el suís Thomas Luthi (1:33.992) i el millor pilot català va ser Xavi Vierge, que va acabar en el setè lloc (1:34.267). En la categoria petita, Brad Binder va ser el més ràpid (1:37.696).