Ciclisme

El Bahrain necessita Purito pels seus punts UCI

Ciclisme. El ciclista català admet que segurament no correrà cap cursa, tot i l'anunci del fitxatge pel nou projecte de Vincenzo Nibali

La decisió de la Unió Ciclista Internacional (UCI) de reduir el nombre d'equips del World Tour de 18 a 17 està provocant una gran batalla entre els aspirants a entrar en la llista final en la qual s'ha vist immers Joaquim Rodríguez, que en traurà un gran rèdit econòmic. El nou Bahrain-Merida de Vincenzo Nibali, que farà una gran inversió econòmica, necessita ser un dels equips escollits en la llista de 17. Això li asseguraria la participació en les tres grans voltes, sobretot en el Tour de França. Fitxar Purito –com a ciclista, òbviament– és la garantia de sumar un grapat de punts UCI –el català és el 16è del rànquing aquest any– i agafar avantatge respecte al nou Bora alemany de Peter Sagan i altres equips que estarien al llindar de mantenir o perdre la llicència, com ara el Dimension Data de Mark Cavendish o el Lampre, que ha estat adquirit per un grup empresarial xinès.

Rodríguez va anunciar a Twitter dijous passat el seu fitxatge com a ciclista del Bahrain-Merida i tothom va donar per fet que es tornaria a calçar les botes. Dilluns, però, ja va admetre per primer cop, també amb un missatge de Twitter, que segurament no tornaria a competir: “Gràcies a tots pels vostres missatges, però ja sabeu que serà molt difícil que torni a competir!”

En realitat, el Bahrain no necessita Purito per competir, el necessita més pels seus punts. Legalment haurà d'estar present en l'acte inaugural de presentació, al costat de Vincenzo Nibali i les altres grans figures, i inscriure'l com a ciclista perquè la UCI doni el fitxatge per bo. tot i que el català estaria formalment retirat. El contracte que va anunciar Purito amb el Bahrain incloïa una temporada com a ciclista i dues més en el cos tècnic per treballar amb els ciclistes joves de l'equip.

Aquest 2016 hi ha hagut 18 equips en el World Tour, dos dels quals han desaparegut: el Tinkoff i l'IAM. La llista es redueix fins a 16 equips i només hi ha una plaça lliure que hauria de ser per al Bahrain-Merida o pel Bora, però els dos equips s'estan reforçant amb ciclistes amb el currículum necessari per avançar en el rànquing, fins i tot en formacions que semblaven tenir la continuïtat assegurada, com ara el Dimension, que aposta més per a les joves promeses.

El Lampre italià, que havia perdut el suport de la marca de bicicletes Merida –que serà el co-patrocinador de Bahrain–, ha aconseguit un nou inversor xinès que li ha permès, de moment, retenir la seva principal figura, Diego Ulissi. La seva posició en el World Tour perillava just fa un mes, però ara mateix la UCI no pot fer un lleig a la primera multinacional xinesa que s'interessa pel ciclisme professional.

La solució més lògica, i per la qual ja aposten alguns equips, és que es mantingui el nombre de 18 equips al World Tour i tant el Bahrain com el Bora hi tinguin la plaça assegurada. En aquest cas, Purito potser podria deixar el ciclisme sense ser partícip d'una operació amb moltes més ombres que no pas llum.

L'impacte d'un equip xinès

El fitxatge de Joaquim Rodríguez pel Bahrain, com també el del basc Ion Izaguirre (Movistar), ha estat la resposta d'urgència de l'equip a l'acord econòmic que ha aconseguit fer el Lampre amb l'empresa xinesa TJ Sport Consultation –encara es desconeix el patrocinador que hi ha al darrere–. El Bahrain aspirava a fitxar diversos corredors italians precisament del Lampre, així com el jove escalador sud-africà Louis Meintjes, però finalment no ha pogut ser perquè tots tenen un contracte per complir. El rànquing UCI de tots els equips es calcula amb els punts dels 5 millors corredors de cada equip en el World Tour. Es necessiten, més o menys, uns 500 punts, i Rodríguez, per exemple, ja n'aporta 211, i això no té preu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)