Waterpolo

NANI GUIU

ENTRENADOR DEL CN SABADELL FEMENÍ DE WATERPOLO

“Ser independentista per a mi és un sentiment”

El tècnic creu que si Catalunya fos un nou estat es podria demostrar al món que tenim uns esportistes espectaculars

Considera que manifestar-se sobre la independència és una opció molt personal

Tal com explica la biografia del seu perfil de twitter, ha guanyat una Champions més que Mourinho i sense posar el dit a l'ull a ningú. Nani Guiu és un dels artífexs dels èxits del waterpolo català i, concretament, de l'equip femení del CN Sabadell. En set temporades ha aconseguit 28 títols, entre els quals hi ha tres de les últimes quatre copes d'Europa i sis lligues. Guiu, exemplar a l'hora de motivar un grup guanyador, també ho és a l'hora de defensar la llibertat del seu país.

Què li sembla que el 9 de novembre se celebri una consulta per saber si el poble de Catalunya vol la independència? Té clara la teva posició?
Crec que s'ha de celebrar la consulta. La democràcia està per damunt de tot. No tinc tan clar que ens la deixin celebrar, però a mi m'agradaria poder votar. I la meva posició és votar sí i sí.
Per què defensa la independència?
Per a mi, el més important és que és un sentiment. Jo tinc 51 anys, no he pogut estudiar en la meva llengua, per exemple, i això ho trobo molt fort. Quan jo feia 3r de BUP va començar a entrar el català en els de 1r. Jo vaig arribar a la universitat i no sabia escriure en català. En vaig aprendre a còpia de mirar els altres. Això és un exemple, però jo crec que això ho veus en el dia a dia. Per això també hem de vigilar la nostra llengua i la nostra cultura.
Costa que els esportistes opinin sobre la independència. Per què?
Tothom pensa que manifestar-te públicament et pot posar traves, en la feina, en l'esport. Espero que a mi no me'n comporti, jo senzillament m'estic manifestant pel que és el meu sentiment. De vegades, a Espanya aquestes coses no es viuen amb normalitat i no saps mai com et poden afectar. Jo penso que s'ha de ser valent, però no vull dir que els altres no siguin valents. Tothom mira pels seus interessos, això està molt fotut. La gent que depèn d'una beca ADO vol anar amb compte per aquestes coses... O el cas de la Roser Tarragó, que tenia l'estelada al Twitter i li van caure pals des de pertot arreu, però ningú li ha retirat la beca ADO; penso que això també s'ha de dir.
Potser és més por sobre el que podria passar que sobre el que realment passa?
Pot ser, i de fet, si tornem a parlar de la Roser, ella no es va manifestar, simplement tenia l'estelada a Twitter. I quan gent que la volia felicitar va veure-ho, a molts no els va agradar. Però entenc que ningú de la federació espanyola ni del Consejo Superior de Deportes li ha dit res, a la Roser, crec.
Creu que algunes de les seves jugadores voldrien mullar-se però no ho fan per por?
No ho sé. Tampoc toquem aquest tema. Entenc que la majoria són jugadores de la selecció i és una cosa molt personal. Sí que elles fan bromes, com per exemple si en lloc d'entrenar-se volen fer unes braves, enganxen l'americana i la convencen que em digui “Visca Catalunya”, o coses d'aquestes. Fan una mica de conya amb això, però jo tampoc he anat a preguntar què en pensa cadascuna. N'hi ha que són de Madrid, d'altres que són nascudes aquí però les famílies són de fora i parlen castellà, encara que amb mi parlin en català. Jo les xerrades les faig en català amb totes. I després si cal explicar millor alguna cosa, ho faig.
Des del món de l'esport, la independència seria un repte
positiu?
Jo crec que sí. Si Catalunya fos un nou estat, un dels aparadors seria l'esport. Jo entenc que una Catalunya independent podria demostrar al món una cosa que realment és palpable, i és que tenim uns esportistes espectaculars. De cara a poder participar en jocs olímpics, mundials, de qualsevol disciplina esportiva que es treballi bé, hi hauria molt de nivell.
Abans del mundial de natació va donar suport al col·lectiu La Natació Catalana per la Independència. Ha patit alguna represàlia?
No, no, com deia abans, hem de ser sincers. Estic segur que saben com penso. Però en aquest sentit em respecten molt i mai ningú m'ha tractat malament, al contrari.
Quins resultats podria fer una selecció catalana de waterpolo en els jocs olímpics?
Molt bons, sens dubte. Jo diria que en el mundial nou de les tretze jugadores eren catalanes. Després hauríem de veure què vol dir això i què voldria cadascuna, perquè tots els èxits i els patiments uneixen molt la gent, i quan han guanyat tot el que han guanyat ho han fet com a selecció espanyola. Al final això és una opció personal.
Passem al tema esportiu. Tres copes d'Europa guanyades en els últims quatre anys. Com ho han viscut?
Ha estat una alegria enorme. Ser el millor equip d'Europa
durant tant de temps parla molt bé de les jugadores que tinc. Estan escrivint una part de la història de l'esport del país i sé que volen continuar treballant de valent per seguir sent les millors.
Sembla que el CN Sabadell és invencible, com aconsegueixen la motivació dia a dia?
Ha costat, però les jugadores al final han entès que la part més important del treball són els entrenaments, molt més que els partits. Fem partits d'entrenament contra equips masculins. No absoluts però sí juvenils, i aquests sí que ens atonyinen. Però a nosaltres ens va molt bé. Això ho faig des de fa tres anys, i és també una de les claus de l'èxit. A vegades per nosaltres és més important aquest partit d'entrenament que el que puguem jugar el cap de setmana, però sí que és veritat que això serveix perquè elles entenguin que si en el partit del dissabte no anem al cent per cent, quan arriben els partits importants ens costarà donar-ho tot.
Quins reptes us podeu marcar de cara al futur?
Tot són reptes. Som el campió d'Europa, però no podem viure d'això, l'any que ve voldrem tornar a ser-ho. No et pots aturar aquí i pensar “que bons que som”. A més, aquestes jugadores estan fent història i tenen ganes de ser recordades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)