Barça

Nou atac a la llibertat d'expressió

Multa. Antiviolència proposa una multa de 66.000 euros al Barça per la xiulada a l'himne espanyol i 960.000 euros de multa més a les entitats que la van convocar

Després que la setmana passada la comissió de disciplina, ètica i control de la UEFA decidís posar una multa de 30.000 euros al Barça per l'exhibició d'estelades en la final de Berlín, ahir va ser la comissió antiviolència, organisme que pertany al Consell Superior d'Esports, la que va decidir perpetrar un nou atac a la llibertat d'expressió. Reunits els seus membres a Madrid amb Miguel Cardenal al capdavant van decidir proposar una multa de 66.000 euros al Barça per la xiulada de l'himne espanyol en els moments previs a la final de copa que es va disputar el 30 de maig al Camp Nou, partit que van disputar el Barça i l'Athletic. Antiviolència també proposa una multa de 123.00 euros a la Federació Espanyola de Futbol com a organitzadora de la final i de 18.000 euros a l'Athletic.

Les quantitats s'expliquen de la manera següent. La multa a l'Athletic, segons el comunicat de la comissió, és en la seva totalitat per no haver col·laborat a mirar d'evitar que es desenvolupessin les accions convocades per diverses entitats i que incitaven a la xiulada de l'himne espanyol. La multa proposada per al Barça es divideix en dues parts. 6.000 euros són pel mateix motiu que la multa que se li posa a l'Athletic, però se li posa al Barça la quantia mínima perquè s'atenen les al·legacions presentades pel club en relació amb les declaracions fetes per alguns directius (Cardoner, Vilarrubí i Arroyo) en què indicaven la improcedència de la xiulada. Els altres 60.000 són perquè antiviolència considera que el Barça va ser coorganitzador de la final amb la federació espanyola i considera que es va permetre que les dues aficions estiguessin barrejades així com l'entrada de bengales.

La multa de 123.000 euros a la federació es divideix en tres conceptes: 15.000 per no haver designat un delegat informatiu, 90.000 per haver permès que les aficions estiguessin barrejades i l'entrada de bengales i 18.000, com a l'Athletic, per no haver col·laborat a impedir l'èxit de les convocatòries fetes per diverses entitats per xiular l'himne espanyol. El comunicat destaca que aquesta multa de 18.000 euros és la màxima permesa per llei. En cap cas es va parlar de la possibilitat de sancionar el Barça amb el tancament de l'estadi.

Cal destacar que el comunicat indica que es proposa la multa perquè es considera que es va voler convertir el partit en una reivindicació política i perquè la xiulada podria haver generat violència. Curiós quan el comportament de les dues aficions va ser excel·lent.

Reacció blaugrana

El Barça va reaccionar poc després de la proposta de multa de la comissió antiviolència amb un comunicat en què considera injusta i inacceptable la multa de 6.000 euros per no haver impedit la xiulada a l'himne espanyol i explica que el seu departament jurídic tractarà d'impedir la sanció. A més anuncia també que presentarà al·legacions a la multa de 60.000 euros per incompliment de la normativa de seguretat. D'altra banda, el comunicat diu que el Barça respectarà sempre la llibertat d'expressió dels seus socis i explica que el que va passar al Camp Nou va ser el reflex d'un sentiment.

Fortes multes a Catalunya Acció i altres entitats

Antiviolència també va proposar una multa de 100.000 euros a Catalunya Acció per, segons el comunicat, haver instigat la xiulada i haver repartit xiulets, així com una altra de 90.000 euros a Santiago Espot, president de Catalunya Acció, per la seva implicació i participació personal en l'organització i convocatòria de la xiulada. A més, proposa una multa de 70.000 euros a cada una de les onze entitats catalanes que van signar el manifest per la xiulada a l'himne espanyol i al rei Felip de Borbó i per donar difusió a la convocatòria. Aquestes entitats són: Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret a Decidir, el sindicat CADCI, International Comission of European Citizens (ICEC), Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, Societat Catalana de Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular el Sotrac i Units per Declarar la Indepèndència de Catalunya (Updic).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)