Barça

FC Barcelona

Un curs agitat per a Bartomeu

L’alteració creixent de l’entorn del Barça, impulsada per uns resultats esportius que no han complert les expectatives plantejades, han afectat el grau de popularitat del president blaugrana

Durant els últims dotze mesos, la feina als despatxos ha resolt el relleu a la banqueta del primer equip, així com el canvi de patrocinador. El cas Neymar, però, continua portant maldecaps

És una llei universal. Una temporada d’alts i baixos esportius afecta també els despatxos. I si això es trasllada al Barça, suposa que Josep Maria Bartomeu ha tingut un últim curs complicat. En l’aspecte esportiu, la consecució de la copa del Rei no ha estat suficient per complir les expectatives plantejades, i encara menys si els precedents dels cursos anteriors són un triplet (2014/15) i un doblet (2015/16). I en l’aspecte social, l’enrenou ha augmentat respecte als anys precedents. Per tot plegat, el grau de popularitat del president no passa el seu millor moment. De fet, van arribar a sorgir rumors sobre la possibilitat que dimitís, que ell mateix es va encarregar de desmentir: “No tinc la més mínima intenció de fer-ho”, va comentar a mitjan maig en un acte del senat blaugrana. Després del triomf en la copa, va donar l’any per bo, una valoració que posteriorment va matisar, qualificant-lo d’“irregular”. Des de llavors, el club ha resolt carpetes, com ara l’anunci d’Ernesto Valverde com a relleu de Luis Enrique. Però se n’han obert d’altres. L’última, l’intent d’Agustí Benedito de recopilar suports per impulsar un vot de censura. A l’expectativa de si Bartomeu ofereix una roda de premsa de balanç de l’últim curs, aquest article repassa com ha gestionat el president blaugrana els esdeveniments destacats dels últims mesos.

La renovació de Messi, a punt de segellar-se

Durant aquesta temporada passada el club ha anunciat les renovacions de Ter Stegen, Busquets, Rakitic i Luis Suárez. Tot i això, falta el de la joia de la corona: Leo Messi. Les negociacions per ampliar el contracte del millor futbolista del món s’han resolt amb èxit i només falta la signatura perquè sigui oficial. Fa setmanes que s’espera l’anunci de l’acord, del qual ja es coneixen aspectes centrals, com ara que la durada serà fins a la temporada 2020/21 més una d’opcional. Tot indica que la bona notícia es donarà al juliol, una vegada el club obri el nou curs comptable.

Per contra, sí que presenta interrogants la renovació d’Andrés Iniesta, que també s’havia presentat com una de les prioritats del curs passat. Les negociacions estan aturades una vegada els primers contactes no van convèncer el migcampista, que té contracte fins al 30 de juny del 2018. En aquest escenari, el plantejament d’Iniesta és actuar sense pressa, veure quin paper juga la temporada vinent amb Ernesto Valverde a la banqueta i llavors valorar quin camí pren.

Els terminis de l’Espai Barça es prorroguen

Segons el calendari inicial de l’Espai Barça, les obres havien d’arrencar aquest mateix estiu. Per contra, el terminis s’allarguen i les obres no començaran, com a mínim, fins a l’estiu del 2018. Un ajornament motivat per diverses raons. D’una banda, no es donen encara les condicions econòmiques requerides a l’hora d’arrencar el costós projecte. De l’altra, els permisos administratius necessaris per donar llum verda al projecte s’han allargat. Tot i això, al llarg de l’últim curs s’han fet passos destacats. En aquest sentit, el febrer passat es va consensuar amb l’Ajuntament de Barcelona la proposta de modificació urbanística de la zona, tot i que l’aprovació definitiva no és clar que es pugui resoldre abans de l’estiu. Per aconseguir-ho, el club ha mantingut moltes converses amb el consistori i els veïns del barri de les Corts per acabar d’impulsar l’Espai Barça. Precisament, les modificacions acordades han fet que el pressupost de l’Espai Barça augmenti de 600 a uns 630 milions d’euros.

A favor d’introduir les noves tecnologies

Han estat nombroses les decisions arbitrals que han perjudicat el Barça al llarg de la lliga. En aquest sentit, la política del club ha estat mantenir un to baix a l’hora de queixar-se i ha centrat el seu discurs a defensar la implantació de les noves tecnologies en el futbol (l’anomenat VAR). “Amb la tecnologia ajudarem els àrbitres i tindrem un esport més just”, va declarar Bartomeu el 27 de maig passat, coincidint amb el dinar de directives organitzat per la federació espanyola amb motiu de la final de la copa. Una reivindicació que va traslladar verbalment al president de la federació, Ángel María Villar.

La moderació del club ha contrastat amb el missatge més contundent que ha expressat Gerard Piqué, posant el focus en el desenllaç de l’última lliga: “Crec sincerament que els àrbitres hi han pogut influir; espero que la temporada hagi servit per introduir el VAR.” El central tampoc es va mossegar la llengua a l’hora de declarar que no li agradaven els valors que transmet la llotja del Santiago Bernabéu. Després de la polèmica, el club va donar suport a Piqué: “No ha dit cap mentida i el Barça està sempre al costat de la veritat”, va manifestar el vicepresident Jordi Cardoner. Una declaració que Bartomeu va secundar.

Es culmina el canvi de patrocinador principal

El relleu del patrocinador principal de la samarreta blaugrana s’ha saldat amb prou solvència. La directiva encapçalada per Bartomeu ha tancat un acord amb Rakuten –la botiga online més gran del Japó– des d’aquesta temporada fins a la 2020/21, assegurant-se un mínim de 55 milions anuals. Una aliança que suposa el punt final de la relació amb Qatar Sports Investment, que ha estat el patrocinador principal del club des de l’any 2010. Precisament el relleu permet a la junta allunyar-se de les polèmiques que ha generat la relació amb Qatar. De fet, tot just fer-se l’anunci ja van sorgir crítiques des de diversos àmbits per la vinculació del club amb un emirat qüestionat pels seus dèficits democràtics.

Si bé en l’aspecte econòmic l’acord ha estat profitós per al club, el discurs que contraposava els valors del Barça amb els de Qatar ha estat un motiu d’incomoditat per a la directiva blaugrana. Un fet que ha impulsat el canvi de patrocinador fins a trobar Rakuten, una marca que no genera polèmiques.

L’oposició es reactiva amb el vot de censura

La reactivació de l’oposició a Bartomeu i la seva junta és un bon símptoma per constatar el creixent enrenou de l’entorn blaugrana. El moviment més destacat ha estat el d’Agustí Benedito, que ha començat una campanya per reunir les 16.500 signatures de socis necessàries per impulsar un vot de censura contra Bartomeu i la seva junta. Segons l’excandidat, el club passa “la pitjor crisi institucional dels últims 40 anys”, argumentant-ho en dos fets: el pacte amb la fiscalia per tancar el cas Neymar, que condemnava el club però exonerava Bartomeu i Sandro Rosell, i la detenció de l’expresident Rosell. En aquest sentit, Agustí no creu que Bartomeu no fos conscient dels negocis presumptament il·lícits de Rosell i que ara s’investiguen. “Ha de marxar perquè ell sabia tot el que feia Rosell. Són amics, dues cares d’una mateixa moneda. Bartomeu ha de dimitir”, va manifestar dijous en la roda de premsa per informar sobre les adhesions que acumulava la seva iniciativa (7.225). En cas d’arribar a les 10.000 abans del 10 de juliol, iniciarà el vot de censura.

El relleu a la banqueta, ràpid i consensuat

Si amb Messi s’està a l’expectativa d’anunciar la renovació, un altre aspecte primordial a nivell esportiu, el relleu a la banqueta, sí que s’ha enllestit amb promptitud. L’elecció d’Ernesto Valverde ha estat consensuada entre la direcció esportiva i la junta presidida per Bartomeu. “Quan Luis Enrique ens va comunicar que no continuava va començar la recerca, però és cert que Robert Fernández només ens va proposar el nom de Valverde. I en la reunió tècnica hi hem estat tots d’acord, també en la junta directiva. És impossible no acceptar Valverde com a entrenador”, va explicar el màxim mandatari blaugrana el 30 de maig, quan es va fer oficial l’elecció. El criteri de la secretaria tècnica i la junta també ha coincidit amb la preferència majoritària de l’entorn del club, que ha valorat de manera positiva l’arribada del Txingurri a la banqueta blaugrana. De fet, feia setmanes que el seu nom destacava en les enquestes. El tarannà de tècnic, així com la seva aposta per un estil de joc que pot encaixar amb la filosofia Barça, han propiciat un aterratge suau.

Els afers judicials no s’acaben de resoldre

A mitjan desembre es va dictar la sentència definitiva en relació amb el cas Neymar, ratificant-se l’acord entre la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i el club pel qual el Barça acceptava pagar una multa de 5,5 milions d’euros per dos delictes fiscals, mentre que Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu quedaven exonerats de les responsabilitats per la gestió del fitxatge. Un acord que no ha estat exempt de crítiques i que tampoc ha estat suficient perquè Bartomeu pugui donar per tancat l’enrenou judicial generat pel fitxatge del davanter brasiler. Ara haurà d’anar a judici pel cas Neymar-DIS, acusat d’un presumpte delicte de corrupció entre particulars. El font d’inversió DIS, que tenia el 40% dels drets federatius del jugadors, considera que l’operació de traspàs del Santos al Barça es va gestar d’una manera per la qual no va rebre la quantitat econòmica que li pertocava. S’espera que en la seva declaració Bartomeu exposi que no va tenir un paper actiu en les negociacions del fitxatge tot i signar el contracte, juntament amb Rosell, per una qüestió de protocol.

Temps convulsos en les seccions professionals

Si el balanç pel que fa a títols del primer equip blaugrana no ha complert les expectatives, les seccions tampoc han atorgat alegries a Bartomeu. De fet, per primera vegada des del 1995, el Barça ha encadenat dues temporades sense poder celebrar cap copa d’Europa en les quatre seccions professionals. Una dada que reflecteix una tendència decreixent des del 2014, quan Bartomeu va accedir a la presidència. A Albert Soler, director d’esports professionals del club, li recau bona part de la pressió per canviar aquesta dinàmica, especialment negativa en el bàsquet.

Només l’handbol es pot deslliurar de les crítiques, ja que ha mantingut el domini en les competicions estatals i s’ha classificat per a la final a quatre de la lliga de campions. Res a veure amb la desastrosa temporada del bàsquet. El relleu de Xavi Pascual per Girgios Bartzokas ha estat un fracàs, culminat amb la destitució del tècnic grec anunciada el 7 de juny passat. Sito Alonso és l’escollit per intentar redreçar la situació. Però el de Bartzokas no ha estat l’únic canvia a la banqueta. També s’ha posat fi al cicle de Ricard Muñoz al capdavant de la secció d’hoquei, que no ha pogut traslladar a la competició europea el domini en les últimes lligues.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)