Barça

ESPORTS

FUTBOL

Ni Coutinho ni ningú

El Barça va tancar ahir la plantilla sense cap fitxatge més, després que el Liverpool es mantingués ferm en no vendre Coutinho i que el PSG no rebaixés el preu de Di María, en un últim intent a la desesperada dels blaugrana

I va sonar la dotzena campanada de la mitjanit, la que donava pas al dia 2 de setembre, que oficialitzava el tancament del mercat, i a la seu de la LFP encara no havia arribat cap fax procedent del FC Barcelona amb la tramitació d’una fitxa nova, ni se l’esperava. I això que els membres de la direcció esportiva, ben entrada la tarda, van intentar donar un cop de teatre amb el fitxatge de Di María, un jugador impopular entre la massa social blaugrana i propietat del PSG, el club que va dinamitar l’estiu del Barça en negar-se a negociar per Verratti per després endur-se Neymar pagant la clàusula. Ja llavors, però, Coutinho, el gran objectiu dels darrers dies, estava descartat, així que al club blaugrana no li va quedar més remei que empassar-se l’orgull i reactivar l’interès per El Fideo, encetant un estira-i-arronsa pel preu que va acabar amb el Barça trencant les negociacions quan semblava que l’operació ja era un fet, després que el PSG refusés l’última oferta blaugrana, de 40 milions d’euros. Es tancava així un mercat de fitxatges decebedor, marcat per la sensació constant d’improvisació i que ja havia viscut un cop molt dur al matí, després que el Liverpool reiterés per enèsima vegada que no acceptaria cap oferta per Coutinho. El brasiler, de fet, ja havia informat poc abans al món de la seva continuïtat, en la celebració del seu gol contra l’Equador, en què no va poder contenir les llàgrimes, conscient que el seu somiat pas al Barça ja formava part de la història dels fitxatges frustrats. “Estic molt content que Coutinho hagi marcat en aquest moment que està vivint, d’una tristesa molt gran”, va afirmar Neymar a la zona mixta, un argument més per refermar la sensació que el 10 del Liverpool no canviaria Anfield pel Camp Nou, com es va acabar confirmant poc després.

De res han servit els gestos de Coutinho, que va passar de demanar en privat la sortida a Klopp a acollir-se al transfer request, quedant en evidència davant de la seva afició, i, fins i tot, a negar-se a jugar la fase prèvia de la Champions amb el Liverpool, al·ludint un mal d’esquena, si més no, sospitós. Tampoc han estat fructífers els intents del Barça, mitjançant quatre ofertes diferents, amb un augment de diners en cadascuna, fins a arribar als 160 milions. Els propietaris del Liverpool, per petició de Klopp i de la direcció esportiva del club, que volen lluitar per guanyar la Premier, van decidir refusar-les totes, amb l’única escletxa de facilitar la sortida de Coutinho l’estiu vinent, una vegada s’hagi disputat el mundial de Rússia, un oferiment que el Barça es va negar a acceptar.

Així es va tancar de la pitjor manera possible l’últim gran serial de l’estiu en clau blaugrana –després dels de Verratti, Neymar, Íñigo Martínez i Seri–, el de Coutinho, que es va convertir en objectiu prioritari tan bon punt Verratti va canviar de representant i va jurar amor etern al PSG. Llavors, quedaven encara pràcticament dos mesos de mercat, i la direcció esportiva del Barça va donar per fet que, de mica en mica, es minaria l’immobilisme inicial del Liverpool, que ja en un primer moment va afirmar que no estava disposat a traspassar el seu jugador franquícia. Tot i així, la predisposició total de Philippe Coutinho per fitxar pel Barça i, tot seguit, la pluja de milions d’euros rebuts per la venda de Neymar, van fer creure que tot seria una qüestió de temps i de diners, malgrat que el preu final, amb el mercat inflat pel PSG i amb el Barça com a nou-ric d’Europa a ulls de tothom, seria molt elevat. Es va passar del “si el fitxatge de Coutinho està calent és perquè és agost” de Pep Segura, a la frase “el fitxatge de Coutinho està a prop”, del mànager esportiu del club. I, dilluns passat, de fet, Robert Fernández, durant la presentació de Dembélé, va arribar a afirmar que hi hauria un fitxatge més –referint-se a Coutinho– que es miraria de tancar dimecres, i que fins i tot hi podrien haver dues altes, depenent de com es mogués el mercat. La realitat, però, ha acabat sent ben diferent, davant d’una afició culer totalment incrèdula.

Sense temps de reacció

Una vegada el Barça va començar a assumir dijous al vespre que el fitxatge de Coutinho era inviable, el plantejament de la secretaria tècnica blaugrana va passar a ser esprémer el mercat al màxim a la recerca d’un pla B que minvés les carències de la plantilla de Valverde. Amb els mercats de les principals lligues europees ja tancats, les úniques opcions plausibles eren Di María, Mahrez, Lemar o algun jugador del campionat espanyol, amb especial atenció en Parejo. Finalment, i malgrat l’allau de rumors que van circular durant tot el dia, situant a la línia d’arribada totes les opcions anomenades, l’escollit va ser Di María, i es van encetar unes hores finals de bojos que, com no podia ser d’una altra manera, van acabar amb el Barça anunciant el final de les negociacions quan semblava que aquestes estaven a punt de tancar-se satisfactòriament.

Sense temps ni més alternatives damunt de la taula, passades les deu de la nit el club va apostar pel camí més inesperat: no moure fitxa i deixar la plantilla tal com estava. Només el temps i els resultats diran si aquest immobilisme blaugrana, amb cert aire d’improvisació, ha estat o no un encert. Ara, és clar, l’afició demana explicacions, i es començaran a donar avui mateix, a les 12 h, quan Albert Soler, el director d’esports professionals del FC Barcelona, i Robert Fernández, el secretari tècnic, compareixeran en roda de premsa. Ha arribat l’hora de saber què ha passat en un dels mercats més decebedors que es recorden.

IMMÒBIL

El Barça va arribar a oferir 160 milions per Coutinho, però el Liverpool no va canviar d’opinió

EXPLICACIONS

Albert Soler i Robert Fernández faran avui al migdia un balanç del mercat

Les crítiques de Xavi Hernández

L’excapità del FC Barcelona va carregar ahir, en una entrevista al diari Marca, contra la planificació esportiva duta a terme per l’entitat les darreres temporades, en què segons Xavi Hernández s’han fitxat futbolistes d’un perfil massa allunyat de l’estil de joc que va dur l’equip al cim del futbol mundial: “El Barça s’ha adormit. Fa cinc o sis anys tenia els millors del món per al seu sistema, però n’hi ha d’haver onze. Abans no veies cap jugador i deies «aquest li aniria bé al Barça», perquè ja hi era. S’han fixat jugadors que no encaixen en el sistema.” I Xavi Hernández no es va quedar aquí, ja que també va insinuar que darrerament el club no està cuidant com hauria de cuidar els seus futbolistes: “El Barça ha de cuidar els seus jugadors, fer que siguin feliços, com ho eren amb Laporta, que ja és bastant difícil ser futbolista del Barça.”

La UEFA investiga el PSG

El màxim organisme del futbol europeu va anunciar ahir que ha obert una investigació formal de l’activitat duta a terme pel PSG durant el mercat per comprovar si l’entitat francesa ha complert amb el fair play financer, l’eina creada fa uns anys per la UEFA per evitar que els clubs gastin més del que ingressen. Durant els propers mesos, doncs, tota la documentació referent als moviments estivals del PSG, que ha invertit 238 milions en els fitxatges de Neymar i de Yuri, a banda d’haver incorporat Mbappé amb una cessió encoberta, seran analitzats. Poc després de l’anunci de la UEFA, el PSG va emetre un comunicat en què afirmava estar “sorprès” per la investigació, atenent que el 23 d’agost va aportar tota la documentació per demostrar que en cap cas s’incomplien les normes per a la temporada 2017/18.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)