Barça

El Barça no va deixar entrar dues pancartes a l’estadi

Plantada. L’ANC i Òmnium havien fet dues lones reclamant la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i davant la negativa del club, els seus representants van declinar la invitació a la llotja

El partit d’ahir al Camp Nou es preveia de gran reivindicació política després de les detencions i empresonaments dilluns passat de Jordi Sánchez, president de l’ANC, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, per ordre de la jutgessa de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, que els acusa d’un delicte de sedició. Hi va haver protestes i reclamacions, però la pluja i la prohibició del Barça d’entrar dues lones gegants reivindicatives van deslluir una mica les reivindicacions. Òmnium Cultural, l’ANC, el Comitè Olímpic Català i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, totes entitats membres de la Taula per la Democràcia, havien demanat que el Barça fes un gest en el partit contra l’Olympiacòs que servís per reivindicar davant de tot el món la llibertat de Sánchez i Cuixart. El Barça va anunciar dimarts que desplegaria una pancarta gegant en què es podria llegir “Drets, respecte, esport”, lema que ja va fer servir el president del club, Josep Maria Bartomeu, quan va informar que des del Barça es demanava diàleg per solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya. A més, va convidar a la llotja Agustí Alcoberro, vicepresident de l’ANC, i Jordi Bosch, secretari d’Òmnium. Aquestes dues entitats, però, van decidir ahir mateix plantar el Barça i declinar la invitació per deixar buits els seus llocs a la llotja.

Les dues entitats, acompanyades de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes van fer públic abans del partit el seu malestar amb el FC Barcelona i van explicar que el club no els permetia l’entrada a l’estadi de dues pancartes de grans dimensions amb què volien reivindicar la llibertat de Sánchez i Cuixart. En una de les pancartes es veia el rostre dels dos líders catalans empresonats i es llegia la paraula freedom (‘llibertat’). En l’altra, es llegia, en anglès, el missatge: “Llibertat Jordi Cuixart, polític català empresonat a Espanya.” L’ANC ja havia fet un parell de piulades durant la tarda per mostrar la seva disconformitat amb el missatge que volia donar el Barça. “Qui sent el més que un club no penjaria aquesta pancarta al camp. #LlibertatJordis”, deia el tuit de l’ANC. El club, per la seva banda, va explicar que la UEFA prohibeix qualsevol missatge polític en els seus partits i que per aquest motiu no havia permès l’entrada de les lones.

Sense les pancartes que havien fet les entitats sobiranistes, les protestes van ser espontànies i van partir sempre des de la graderia. Per començar, clàssica xiulada a l’himne de la Champions i crits de llibertat. Tot combinat amb l’aparició d’una estelada de grans dimensions amb la inscripció Catalonia is not Spain al costat de la llotja i certa tensió amb un membre de seguretat que la volia retirar. Els instants de més protesta i reivindicació es van fer coincidir amb el minut 17.14. Poc abans, una gran quantitat de membres de seguretat del club es van col·locar davant la graderia de gol nord, allà on se situa la grada d’animació. Hi havia certa por al club i a la UEFA que es pogués produir una invasió de camp, com havia anunciat aquest sector que faria el dia 1 d’octubre en el partit contra la UD Las Palmas, un partit que es va acabar jugant a porta tancada, per protestar per les carregues policials d’aquell dia. Quan va arribar el minut més reivindicatiu, al Camp Nou van tornar els crits de llibertat i independència i van aparèixer un parell de pancartes. Una de molt gran al gol nord amb el lema Freedom for Catalonia. Una altra al gol sud amb la inscripció “Llibertat Jordis”.

A més, ja en la segona part, un espontani va mirar de saltar al camp amb una samarreta que demanava ajuda a Europa, però no va aconseguir el seu objectiu. La grada d’animació, que va demanar la dimissió de Bartomeu en alguns moments, també va mostrar un missatge de suport a Galícia.

MINUT 17.14

Va ser el minut més reivindicatiu, amb crits de llibertat i pancartes

PANCARTES

Van aparèixer als dos gols reclamant llibertat per al país i per als Jordis

LONES PROHIBIDES

Les dues demanaven llibertat per als “polítics catalans empresonats”

Crítiques de Méndez de Vigo a Pep Guardiola

El ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va contestar ahir les declaracions que Pep Guardiola va fer després del partit entre el Manchester City i el Nàpols, en què se solidaritzava amb Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, empresonats des de dilluns. “Dedico la victòria als líders d’Òmnium i l’ANC. No hi ha civisme més gran que les idees. Espero que puguin sortir molt aviat perquè ara és una mica com si estiguéssim tots allà”, va dir. Méndez de Vigo va dir que Guardiola no hauria de parlar de política. “L’opinió d’un esportista, en general de qualsevol, quan parla de coses que no és allò del que entèn, és com la que tinc jo quan parlo de física nuclear, que no en sé ni una paraula. Les opinions polítiques de Guardiola són les seves opinions, jo no les comparteixo, però ja s’ho farà”, va dir qui també és portaveu del govern de l’Estat.

Méndez de Vigo, en declaracions a RNE, també va opinar sobre el posicionament del Barça. “Els equips no estan per fer declaracions. Els poden perjudicar perquè tenen molts seguidors de fora de Catalunya”, va dir el ministre, que també va parlar sobre la participació del Barça en la lliga en cas d’independència: “La lliga perdria emoció. El millor és que continuï, però és evident que seria difícil. Si un vol marxar o marxa, no es quedaràs amb la part positiva, que és continuar en la lliga.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)