Barça

Dol al món del futbol

Fins sempre, bruixot

L’exjugador del Barça i de l’Sporting, Enrique Castro ‘Quini’, va morir ahir a Gijón als 68 anys d’un infart

Va jugar quatre temporades al Camp Nou (1980-84), on va deixar una gran empremta. Com a blaugrana va guanyar cinc títols i va ser dos cops Pichichi

L’exjugador del Barça i l’Sporting de Gijón, Enrique Castro González, Quini, va morir ahir a la nit a Gijón, víctima d’un infart. Quini estava molt a prop del seu domicili i, en ple carrer, les assistències mèdiques van intentar reanimar-lo abans de ser traslladat en ambulància a un centre hospitalari, tot i que no van poder evitar la tràgica notícia. Després d’haver superat un càncer, Quini, nascut fa 68 anys a Oviedo, havia estat delegat de l’Sporting, on igual que al Barça, i també en tot el futbol estatal, va deixar una gran empremta, tant per la seva exitosa trajectòria, com per la seva qualitat humana, com així ho reflectien habitualment els que el coneixien. Com era d’esperar, les mostres de condolences de clubs, futbolistes i excompanys no es van fer esperar i van ser una constant al llarg de tota la nit.

Quini, conegut també com el Brujo va aterrar al club blaugrana el 1980, amb Kubala com a entrenador, i consolidat ja com un dels millors davanters del futbol estatal. De fet, ja era un fix amb la selecció espanyola durant la dècada dels setanta. El Barça ja feia anys que perseguia el seu fitxatge i després de diversos intents, el va aconseguir per 82 milions de pessetes. Com a blaugrana, va jugar quatre temporades i va guanyar diversos títols. Entre ells, una recopa, contra l’Standard de Lieja el 1982 amb gols de Simonsen i un seu, el que va servir per obtenir el triomf. També dues copes del Rei (1981 i 1983), una d’aquestes contra el seu exequip i amb dos gols seus, una copa de la lliga i una supercopa d’Espanya, a més de dos Pichichis (1981 i 1982). Un trofeu que ja havia obtingut tres cops a primera amb el conjunt asturià i també dues vegades a segona divisió. No és d’estranyar, doncs, que fos ell l’autor del gol número 3.000 de la història del Barça, en un duel contra el Castelló, deixant d’aquesta manera el seu nom gravat amb lletres d’or en les estadístiques del club.

Com a blaugrana, també va viure un dels pitjors episodis de la seva vida, ja que l’1 de març del 1981, va ser segrestat, un fet que van commocionar tot el barcelonisme i el món de l’esport. Després de 25 dies de captiveri, va ser posat en llibertat per la policia a Saragossa. Un trist capítol que va ser decisiu perquè el Barça no guanyés aquella lliga. Durant el segrest, la federació s’havia negat a ajornar els partits de l’equip blaugrana, que amb el cap en un altre lloc, va anar perdent la distància que tenia en la classificació i va veure com se li escapava el títol. Anys més tard, el 1993, Quini també va haver de viure la tràgica mort del seu germà Jesús Castro, exporter de l’Sporting, que es va ofegar en una platja intentant salvar un nen.

Ja el 1984, Quini va arribar a anunciar la seva retirada i fins i tot se li va fer un partit d’homenatge en què van participar diversos jugadors del Barça i altres companys de professió, però un mes després s’ho va repensar, tot i que sí que va posar fi a la seva etapa com a blaugrana, amb 178 partits jugats i 112 gols marcats. Va tornar a l’Sporting, on havia començat a jugar l’any 1968 procedent de l’Ensidesa, un equip de la ciutat d’Avilés, i ja amb 37 anys sí que va penjar definitivament les botes. Tot el món del futbol plora la seva mort. Fins sempre, Quini. Etern.

Amb el somriure i el cor d’un gran cavaller, que faran més gran la teva llegenda. Així et recordarem
Real Oviedo
Amb profunda tristesa. El nostre estimat Quini. DEP
Sporting de Gijón
Temp. Club Gols
68/69 Sporting Gijón 15 69/70 Sporting Gijón 21 70/71 Sporting Gijón 13 71/72 Sporting Gijón 9 72/73 Sporting Gijón 11 73/74 Sporting Gijón 20 74/75 Sporting Gijón 12 75/76 Sporting Gijón 21 76/77 Sporting Gijón 26 77/78 Sporting Gijón 15 78/79 Sporting Gijón 23 79/80 Sporting Gijón 24 80/81 Barça 20 81/82 Barça 27 82/83 Barça 4 83/84 Barça 3 84/85 Sporting Gijón 9 85/86 Sporting Gijón 7 86/87 Sporting Gijón 1
Em vas demanar que fos millor davanter que tu. No ho he aconseguit. A l’equip del cel necessitaven gols i s’han emportat el millor. No t’oblidaré. Descansa. Fins sempre, ‘Brujo’
David Villa
DEP. Quini... Ens deixa un dels grans. Una abraçada a la família
Carles Puyol
‘Brujo’ em vas fer feliç en els meus inicis. Mai t’oblidaré. Afectuós, proper i senzill. Et toca descansar, en pau
Luis Enrique
No m’ho crec. Era un mite que podies tocar tots els dies. Havia superat un càncer i estava feliç. Una pena enorme
Pitu Abelardo

Bartomeu: “Va robar el cor a tots els culers”

Josep Maria Bartomeu va expressar ahir a la nit el seu condol i el del Barça per la mort d’Enrique Castro, Quini, en declaracions a Catalunya Ràdio. “A banda de ser un gran golejador, sempre va ser una persona increïble. Va robar el cor a tots els culers”, va destacar. “En aquest sentit, va recordar la forta vinculació de l’exdavanter amb el Barça, així com amb l’Sporting, “els dos clubs que portava al cor”. L’equip farà avui un minut de silenci abans de l’entrenament i demà lluirà un llaç negre en el partit contra Las Palmas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)