Barça

Més que una copa

Si aquest dissabte el FC Barcelona és campió, Messi, Busquets i Piqué igualaran Gaínza, el futbolista que més copes ha guanyat

De moment, els tres capitans blaugrana han aixecat el trofeu sis vegades

Sense la possibilitat d’aconseguir el gran premi de la Champions League, el Barça tancarà la temporada a Sevilla, contra el València, en la final de copa de dissabte, amb l’al·licient d’aixecar aquest títol per cinquena vegada consecutiva. Qui no es conforma és perquè no vol. En tot cas, que en els 116 anys d’història de la competició cap altre equip hagi assolit aquesta fita denota que és d’una dificultat extrema. En aquest sentit, tampoc no hi ha hagut, fins ara, cap futbolista que iguali el rècord d’Agustín, Piru, Gaínza, el brillant extrem esquerre que va jugar a l’Athletic Club durant els anys quaranta i cinquanta del segle passat, i que va ser set vegades campió de la que aleshores s’anomenava copa del Generalísimo. Protagonista principal d’un Athletic de llegenda, Gaínza va aixecar els trofeus del 1943, 1944, 1945, 1950, 1955, 1956 i 1958. Mai va guanyar el Barça en la final: el Real Madrid i el València (dos cops), el Valladolid, el Sevilla i l’Atlético van ser les seves víctimes. En tot cas, eren temps en què el seu equip regnava en la copa i, per molt que el FC Barcelona li acabés prenent la corona, ningú ha estat capaç de superar-lo com el futbolista més llorejat de la competició.

Dissabte, però, podrien igualar la marca de Gaínza tres protagonistes de la final del Benito Villamarín: Leo Messi, Sergio Busquets i Gerard Piqué. I és que, de moment, tots tres, capitans del Barça d’Ernesto Valverde, després de vuit finals disputades, llueixen sis copes en el seu palmarès: les dels anys 2009, 2012, 2015, 2016, 2017 i 2018. Tots tres tenen en comú també que, si no ho impedeix cap desgràcia, seran titulars contra el València. De fet, Piqué, Busquets i Messi són, respectivament, els líders indiscutibles de l’equip blaugrana en la defensa, el mig del camp i la davantera. En tot cas, la competició els concedeix una gran oportunitat per fer història.

Sis vegades campions

Feia onze anys que el FC Barcelona no guanyava la copa quan, ara fa deu anys, Piqué, Busquets i Messi van disputar la primera final, el 13 de maig del 2009, a Mestalla. Tots tres van jugar els 90 minuts, precisament contra l’Athletic. El duel va acabar amb un clar 1-4 i va suposar el primer títol del Barça de Guardiola, que aquella temporada va guanyar també lliga i Champions. Tres anys després, el 25 de maig del 2012, la història es va repetir al Vicente Calderón: l’Athletic va ser el rival, i Piqué, Busquets i Messi van jugar des del xiulet inicial fins al final, amb un resultat de 0-3 per al Barça. A més, tal com havia passat en la final del 2009, Messi va ser l’autor d’un dels gols.

Els altres quatre títols de copa han arribat seguits per als tres capitans, durant les últimes quatre temporades. La final del 2015 es va disputar al Camp Nou, el 30 de maig. Messi va veure porta dos cops, l’Athletic va ser –una vegada més– la víctima i el resultat va ser d’1-3. La del 2016 es va jugar al Calderón, amb el Sevilla com a rival. Hi va haver pròrroga i, encara que Messi no va marcar, el Barça va colpejar dos cops en el temps afegit i va vèncer per 2-0. El desaparegut estadi de l’Atlético de Madrid va tornar a ser l’escenari de la final el 27 de maig del 2017: el Barça va derrotar l’Alavés per 3-1 i Messi va signar un dels gols. Finalment, en la final de l’any passat, el 21 d’abril, al Wanda Metropolitano, el Sevilla va caure per un rotund 0-5 i, per descomptat, Messi també va marcar. Aquella és l’única de les sis finals de copa que han guanyat els tres aspirants a igualar el rècord de Gaínza en què un d’ells ha estat substituït. Va ser Busquets, quan faltava un quart d’hora per al final, amb tot dat i beneït.

DES DE FA 61 ANYS

Piru Gaínza va guanyar la seva setena copa l’any 1958, ja fa més de sis dècades

MESSI, ‘BUSI’ I PIQUÉ

Com en totes les finals de copa que han guanyat, seran titulars aquest dissabte
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)