La revenja és doble

El Barça busca un títol en una temporada de transició després de perdre la supercopa contra un Athletic que va perdre una altra copa fa quinze dies (21.30 h, Telecinco)

El passat 17 de gener, el Barça perdia la final de la supercopa. A La Cartuja i contra l’Athletic. Va ser un cop molt dur per a l’equip de Ronald Koeman, que en una temporada considerada de transició veia en aquella final una oportunitat única per guanyar un títol. Tot just tres mesos després, els blaugrana tindran una nova oportunitat d’aixecar un títol. Una altra vegada a La Cartuja i una altra vegada contra l’Athletic.

Tot i la derrota en el clàssic dissabte, les coses han canviat molt en el Barça en aquests tres mesos, passant de veure els blaugrana aquella supercopa com a una única oportunitat, a tenir serioses aspiracions a fer un doblet. Per aconseguir-ho, caldrà que avui posin la primera pedra guanyant una copa en la qual han hagut de patir de valent fins a arribar a la final, havent jugat tres pròrrogues en quatre eliminatòries. El patiment va començar ja en la primera, al camp del Cornellà, amb dos penals fallats per Pjanic i Dembélé i partit resolt a la pròrroga amb gols del francès i Braithwaite. Va continuar a Vallecas, havent de remuntar contra el Rayo amb gols de Messi i De Jong. D’infart van ser els quarts de final i les semifinals. Perdia el Barça contra el Granada (2-0) en el partit de quarts en el minut 88. Griezmann i Alba van forçar una pròrroga de superioritat blaugrana (3-5). I en les semifinals contra el Sevilla, jugades ja a doble partit, va haver de remuntar un 2-0 advers de l’anada. Ho va fer amb Ter Stegen aturant un penal a Ocampos i amb un gol de Piqué en el descompte. Braithwaite va donar la classificació per a la final ja en la pròrroga.

La patida però bona trajectòria del Barça en la copa ha estat acompanyada per una altra gran trajectòria en la lliga. Dinou partits sense perdre fins a la derrota en el clàssic han situat els de Koeman a dos punts de l’Atlético i a un del Real Madrid. La derrota contra els de Zidane, però, ha provocat dubtes en un equip que no és el mateix del d’abans de l’aturada de seleccions. De fet, una de les incògnites és si el tècnic holandès repeteix el sistema de tres centrals dels últims partits o aposta per un 4-3-3 com ha fet contra defenses tancades en les segones parts del partits contra el Valladolid i el Real Madrid. Sap Koeman que l’Athletic de Marcelino també es tancarà i buscarà el contraatac amb Raúl García descarregant pilotes i Williams anant a l’espai. Si passa a la defensa de quatre, el dubte és qui serà l’acompanyant de Lenglet. Araújo o Piqué, que no ha jugat des d’aquella semifinal de copa contra el Sevilla, però ha treballat per arribar al partit d’aquesta nit. I apareixeran també els dubtes en el lateral dret amb Dest, Mingueza i el recuperat Sergi Roberto. Passar a la defensa de quatre i jugar amb un 4-3-3 beneficiarà Griezmann. El francès ha estat sacrificat per Koeman en alguns dels partits grans jugats amb tres centrals, com el passat clàssic, però amb el canvi de dibuix seria titular.

Pel que fa a l’Athletic, que podrà disposar de Yuri i Yeray, sembla que l’efecte Marcelino s’ha esvaït. El tècnic asturià va arribar a la banqueta del club basc amb l’any nou i va guanyar la supercopa contra el Barça ben aviat, eliminant el Real Madrid en les semifinals de la competició. Dels darrers dotze partits que ha jugat, però, només n’ha guanyat dos, amb derrota dolorosa (1-0) fa només dues setmanes en el mateix escenari d’avui contra la Real Sociedad en la final de copa de la passada temporada. La derrota fa més perillosos els bascos. No els passa pel cap perdre dues finals en quinze dies tot i haver entregat el paper de favorit a un Barça que també busca revenja. La de la passada supercopa, en què Messi va acabar trasbalsat i expulsat.

El Barça no guanya una final a Sevilla des del 1925

No és Sevilla una ciutat que li porti gaire sort al Barça. La d’aquesta nit serà la cinquena final que l’equip blaugrana jugarà a la capital andalusa. Fins ara, el balanç és d’una única victòria i tres derrotes, havent jugat el Barça aquestes quatre finals en quatre escenaris diferents. L’única victòria és del 10 de maig del 1925. El Barça va guanyar la copa contra l’Arenas de Getxo (2-0) a l’estadi Reina Victòria davant 4.400 espectadors. Els gols els van fer Josep Samitier i Agustí Sancho.

Des de llavors, tres derrotes en tres estadis diferents i en tres competicions diferents. El 7 de maig del 1986 es va jugar un dels partits més tristos de la història del Barça. L’equip que dirigia Terry Venables aspirava a guanyar la primera copa d’Europa per al club en el Ramón Sánchez Pizjuán contra l’Steaua de Bucarest. Els blaugrana van perdre aquell títol des del punt de penal després de fallar quatre penals.

També ha jugat i ha perdut el Barça una final en el Benito Villamarín. Va ser la final de copa de fa dues temporades contra el València, precisament de Marcelino, ara tècnic de l’Athletic. El Barça de Valverde va caure (2-1) després dels gols de Gameiro i Rodrigo en la primera part. Messi va marcar en la segona, però els blaugrana no van poder forçar la pròrroga.

L’última final del Barça perduda a Sevilla és recent. La del 17 de gener passat contra l’Athletic en l’estadi de La Cartuja –foto–. Els de Koeman van caure en la final de la supercopa en la pròrroga després que l’Athletic empatés en l’últim minut amb un gol de Villalibre. Iñaki Williams va donar el triomf als bascos en el temps extra.

Marcelino, dues victòries en dues finals contra el Barça

Marcelino García Toral, entre nador de l’Athletic des del passat mes de gener, té una curiosa estadística contra el Barça. L’asturià no ha guanyat mai l’equip blaugrana en partit de lliga. S’ha enfrontat al Barça divuit vegades, amb catorze derrotes i quatre empats. Això sí, ha estat capaç de derrotar els blaugrana en dues finals, la de copa amb el València de l’any 2019 i la de supercopa d’aquest any amb l’Athletic.