Barça

Albert Capellas, el nou home fort de la Masia

Barça. Ha deixat la selecció danesa sub-21 per incorporar-se al futbol formatiu blaugrana amb la missió de preservar la idea de joc de Cruyff

El FC Barcelona ha incorporat Albert Capellas, fins ara seleccionador sub-21 de Dinamarca, perquè sigui un dels homes forts del futbol de base blaugrana. Capellas, un apòstol de la filosofia de joc de Johan Cruyff, era un dels objectius principals de la directiva de Joan Laporta en aquesta àrea. El seu càrrec no està definit, però sí el que se li demana: implementar i preservar l’estil de joc del Barça a la Masia. Després de reunir-se la setmana passada amb José Ramón Alexanco i Albert Benaiges per determinar les línies mestres del nou projecte a les categories inferiors del club, es va desvincular de la seva feina a la federació danesa de futbol, amb la qual havia signat fins al 2023.

Nascut a Avinyó (Bages) fa 53 anys, Capellas va començar a les banquetes molt jove, l’any 1991, com a ajudant en el CF Gavà. Fascinat per la filosofia de Cruyff, l’any 1999 va arribar al futbol de base del Barça. “Johan Cruyff és l’origen del futbol modern. És qui ens va ensenyar el camí. Va canviar el FC Barcelona implementant la seva mentalitat guanyadora. Jo vivia a prop del Camp Nou quan ell entrenava el Barça. Vaig veure moltíssims partits en aquella època. Em passava el dia veient els entrenaments. En aquell moment no treballava al club, però ho vaig viure i em va impactar”, manifestava recentment a Ràdio Marca. “Vaig aprendre el valor del que significa escoltar el so de la pilota: no cal veure un entrenament per saber si va bé o no. Escoltant-lo, no necessites ni mirar-lo. Vaig veure uns jocs de posició increïbles amb Guardiola, Koeman, Stòitxkov, Laudrup, Romàrio... Era un espectacle. Vaig aprendre l’excel·lència. I vaig aprendre a ser molt valent sent determinant. Creure en una idea i no desviar-se. Vaig aprendre que el futbol era entreteniment i que havia de ser un espectacle”, deia també.

Una llarga trajectòria

La seva feina en el FC Barcelona es va allargar més d’una dècada. Fins al 2003 va ser tècnic assistent en el filial i després va ser el coordinador dels equips juvenils. L’any 2010 va fer les maletes per ser ajudant d’Albert Ferrer en el Vitesse Arnhem de l’Eredivisie holandesa. Ferrer va ser acomiadat però ell s’hi va quedar durant tres temporades més, com a ajudant de John van den Brom i Peter Bosz. L’estiu del 2014 va provar l’aventura a Dinamarca, com a assistent de Thomas Frank al Brondby, on també va entrenar l’equip sub-17. La temporada 2016/17 va tornar a treballar amb Peter Bosz, aquest cop al Maccabi de Tel-Aviv. “Passàvem les tardes ajuntant el sistema de joc holandès amb el del FC Barcelona. Miràvem de millorar el model per crear el nostre propi”, explica sobre el tècnic holandès. El cas és que el curs 2017/18 Bosz se’l va endur perquè formés part del seu cos tècnic al Borussia Dortmund, però el mes de desembre van ser acomiadats.

Les dues últimes experiències professionals d’Albert Capellas han estat ben diferents: l’estiu del 2018 es va incorporar al Chongqing Lifan xinès, com a ajudant de Jordi Cruyff, amb qui ara tornarà a coincidir, i un any més tard signava com a seleccionador sub-21 de Dinamarca, una etapa que va tancar ahir.

SOBRE CRUYFF

“És qui ens va ensenyar el camí. És l’origen del futbol modern. Va canviar el Barça”

RETORNA

Va treballar en el futbol de base del Barça durant més d’una dècada: del 1999 al 2010

EXPERIÈNCIA

Ha entrenat a Holanda, Dinamarca, Israel, Alemanya i la Xina
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)