El Barça s’emporta el derbi del debut de Xavi gràcies a un polèmic penal (1-0)

L’Espanyol ha acabat més sencer i ha creat ocasions de sobres per remuntar en la segona part però no ha estat el dia de RDT

Xavi s’ha estrenat a la banqueta del Barça amb un triomf en el derbi al Camp Nou (1-0) en un partit en què l’Espanyol lamentarà durant molt temps la mala punteria de la seva gran figura, RDT, que en la segona part hauria pogut remuntat tot sol el partit. L’altre protagonista del dia ha estat Carlos del Cerro Grande, que s’ha tret de la butxaca un penal inexistent en una acció entre Cabrera i Memphis en l’inici de la segona part. El davanter blaugrana no ha fallat davant Diego López. L’equip de Xavi ha jugat a fogonades i en el primer temps ha tingut minuts de bon joc però s'ha acabat tancant dins l’àrea defensant-se contra un rival crescut i amb quatre davanters al camp. La sensació del dia ha estat el marroquí Abde, veloç i vertical. Al primer temps Xavi ho ha provat amb Ilias, però el juvenil ha topat contra la teranyina de Vicente Moreno.

La sorpresa que ja havia mig anunciat Xavi abans del partit ha estat sonada. Un dels juvenils catalans de més projecció, Ilias Akhomach (17 anys), s’ha situat d’extrem pur per la dreta per mirar de trencar per velocitat i habilitat l’entremat defensiu blanc-i-blau. El jove dels Hostalets de Pierola, però, no ha trobat el momentum per anar-se d’una altra bala del futbol català, Adrià Pedrosa, i amenaçar els centrals visitants. Això sí, gairebé clava el seu primer gol en la seva primera arribada a l’àrea petita.

La llauna no s’obre

Xavi ha mostrat ben d’hora alguna de les seves cartes. Una altra cosa és que se’n surti amb els jugadors que té. Frenkie de Jong i Nico Gonzáolez han buscat de forma constant els desmarcatges i el gallec, de fet, ha tingut l’ocasió més clara amb un xut dins l’àrea (minut 27). La recerca del gol en l’equip blaugrana, sigui qui sigui l’entrenador, s’ha convertit en tot un trencaclosques i més sense Ansu Fati. Busquets ho ha provat de fora l’àrea obligant Diego a intervenir en els millors minuts del Barça amb Memphis ocupant tot el flanc d’atac per donar sortida als seus companys. L’Espanyol, amb les dues línies ben juntes, només ha comès un error que gairebé li costa el gol però s’ha sentit bé a mida que han avançat als minuts i ha pogut trobar RDT, que ha demostrat com baixar un meló del cel, tallar-lo i cruspir-se’l. Mingueza n’ha estat testimoni i la jugada no ha acabat en gol de miracle al límit del descans, quan els blanc-i-blaus s’han sentit més a gust, també per la feina incansable de Darder en la zona ample.

Del Cerro ho trenca

Xavi al descans ho ha tingut clar i ha col·locat Abde Ezzalzouli, un altre jove extrem del filial, per Ilias Akhomach. Però el gol finalment ha sorgit de les botes de Gavi i el xiulet de Del Cerro, que ha sonat ben alt quan Memphis ha anat per terra. Cabrera ha tocat la pilota però el VAR no s’ha atrevit a corregir al col·legiat i el neerlandès no ha perdonat des dels onze metres.

Ha començat un altre partit i a mida que han avançat els minuts, tot i alguna acció d’Abde, l’Espanyol s’ha anat fent amb el control del partit despullant el mig del camp blaugrana. Amb el Barça aculat només ha faltat el gol perquè els de Moreno hagin tornat a casa amb un premi més que merescut. RDT n’ha tingut tres de claríssimes, una sol davant de Ter Stegen, una falta que ha enviat gairebé a la creueta i una rematada de cap al pal. Dimata, sol a l’àrea petita, encara n’ha tingut una de més clara, però avui no era el dia.

L’afició culer ha acabat demanant l’hora i ha celebrat els tres punts com l’adveniment d’una nova era.