Barça

El Barça va fer tard

El mal inici de lliga va complicar molt les coses i ni tan sols la bona segona volta ha servit per lluitar pel títol

L’equip ha acabat la temporada amb males sensacions i una nova derrota al Camp Nou, la cinquena del curs

Amb xiulets i males sensacions. Així van marxar del Camp Nou els 54.850 espectadors que van assistir a l’últim partit de la temporada del Barça. El final que volia Xavi Hernández va quedar molt lluny de la realitat vista sobre la gespa. El tècnic va insistir en les darreres rodes de premsa que volia tancar el curs amb bones sensacions després d’haver segellat els objectius mínims de la classificació per a la Champions i del segon lloc en la taula. Però el regust que queda en finalitzar la lliga és del tot amarg. Després de l’empat a Getafe, en un partit soporífer, el conjunt blaugrana va tornar a ensopegar contra el Vila-real. El Barça no tancava la lliga amb una derrota des de la temporada 2005/06. L’equip de Rijkaard, ja campió i amb la ressaca de la Champions de París guanyada aquella mateixa setmana contra l’Arsenal, va caure per 3-1 a San Mamés contra l’Athletic Club.

Per rematar aquest final de curs poc vistós, l’equip de Xavi va tornar a perdre davant la seva afició. Un cop més, i n’han estat massa. I és que el Barça ha perdut un total de set partits aquest curs en la competició regular, cinc dels quals a casa, i tres d’aquestes derrotes han arribat en el darrer mes: Cadis, Rayo i Vila-real. Els altres dos equips a assaltar l’estadi blaugrana han estat el Real Madrid i el Betis en la primera volta. El rendiment dels jugadors de Xavi al Camp Nou ha costat ni més ni menys que 19 punts. A banda dels cinc enfrontaments perduts, el Barça ha empatat dos partits, contra el Granada i l’Alavés (1-1), dos equips que han acabat descendint a segona divisió. Aquestes cinc derrotes signifiquen el pitjor registre a casa en la lliga des del curs 1987/88, quan aquell equip entrenat per Terry Venables, primer, i Luis Aragonés, després, va perdre fins a set duels (Sevilla, València, Atlético de Madrid, Valladolid, Osasuna, Athletic Club i Betis). El conjunt de Xavi ha estat el quart millor local de la temporada, al darrere dels tres equips que l’acompanyaran en la Champions: el Madrid, el Sevilla –només una derrota com a locals– i l’Atlético –dues–. Els blaugrana han perdut més partits a casa que el Vila-real, la Real Sociedad i l’Espanyol, i tants com l’Athletic Club, el València i el Getafe. Malgrat això, han aconseguit acabar en segona posició. Segurament ho explica que, en canvi, lluny del Camp Nou el Barça s’ha mostrat força sòlid, especialment des de l’arribada de Xavi Hernández a la banqueta. El Barça ha estat el segon millor visitant de la lliga, només al darrere del Madrid, amb nou victòries, vuit empats i dues derrotes. Un total de 35 punts, tres més que els que ha sumat com a local. De fet, va ser amb Koeman quan es va perdre als camps de l’Atlético i el Rayo Vallecano –el dia de la destitució del neerlandès–. Amb Xavi, els culers han acabat invictes a domicili, si bé han empatat en cinc desplaçaments i també han deixat escapar punts valuosos.

Remuntada tardana

“Hem arribat tard per competir pel títol.” És un missatge que s’ha repetit molt des que el Madrid va segellar el campionat de lliga. El Barça va deixar escapar massa punts en el primer tram de la temporada i, malgrat la gran escalada a principis del 2022, els resultats obtinguts no han estat suficients per competir per la primera posició. Els blaugrana van aconseguir 31 punts en la primera volta, 15 menys que el Madrid, i 42 en la segona, en què va ser l’equip que més va puntuar de tots.

L’arribada de Xavi sembla que va donar embranzida al Barça. El tècnic de Terrassa ha obtingut un total de 56 punts des que va debutar, tres menys que el Madrid en el mateix període de temps. Els fitxatges hivernals, sobretot de Ferran Torres i Aubameyang en la parcel·la ofensiva, també van esperonar un Barça que ha trobat molt a faltar els gols de Leo Messi i d’un davanter centre de referència. I és que el registre golejador d’aquesta lliga, 68, és el pitjor des de la temporada 2003/04, quan l’equip en va marcar 63. Des de llavors, les xifres havien oscil·lat sempre entre els 80 i els 90, i s’havia arribat a superar el centenar de dianes a favor en més d’una ocasió. Per això des del club es treballa en la incorporació d’un 9, perquè ha quedat palès en molts moments que a aquest equip li falta olfacte golejador. Ho demostra que els pitxitxis en la competició regular siguin Aubameyang, que va arribar al gener i no va debutar fins al febrer, i Memphis, que ha tingut trams de poca continuïtat entre les lesions i la competència del gabonès. També és significatiu que el tercer màxim golejador sigui Luuk de Jong, un futbolista que només ha estat utilitzat quan no hi havia efectius o com a recurs en els darrers minuts dels partits amb el marcador en contra. Tampoc hi ha ajudat que Ansu Fati, un jugador amb estrella i el gol a les venes, s’hagi passat gairebé tota la temporada en blanc. Aquesta temporada 2021/22 tampoc podem parlar del millor Barça en l’aspecte defensiu. El conjunt blaugrana ha vorejat la quarantena de gols encaixats (38) i, a més, en moltes ocasions ha hagut de remuntar resultats adversos.

Ha estat una lliga convulsa: tres tècnics diferents –comptant-hi l’etapa de transició de Sergi Barjuan–, moments de bon joc, d’altres amb l’equip completament desdibuixat sobre la gespa i amb la consecució d’uns objectius lluny dels que ha d’assolir el Barça. És el moment de planificar la plantilla i treballar per tal que l’equip torni a ser competitiu el curs que ve.

IRREGULARS A CASA

Els blaugrana han deixat escapar 19 punts al Camp Nou: cinc derrotes i dos empats

POC GOL

En el primer any sense Messi, el Barça ha quedat per sota dels 70 gols a favor

Ansu Fati, convocat amb la selecció espanyola

El davanter del Barça Ansu Fati disputarà la UEFA Nations League amb la selecció espanyola. El seleccionador absolut, Luis Enrique, ha cridat el 10 del Barça per als compromisos que es disputaran entre el 2 i el 12 de juny contra Portugal, Suïssa i, en dues ocasions, la República Txeca. Ansu va reaparèixer el dia 1 de maig contra el Mallorca després d’estar gairebé quatre mesos lesionat per una recaiguda. Des de llavors, el cos tècnic del Barça ha tingut molta cura amb ell i ha anat jugant a petites estones. El màxim de minuts jugats han estat els 34 que va disputar contra el Vila-real diumenge passat. A part d’Ansu, Luis Enrique també ha convocat cinc blaugrana més: Eric Garcia, Jordi Alba, Busquets –que torna després de descansar en l’anterior aturada–, Gavi i Ferran Torres. L’últim cop que Ansu Fati va jugar amb el combinat espanyol va ser el novembre del 2020, just abans de la lesió de gravetat al genoll.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)