Hola de nou, Lió

Champions League. El conjunt francès, la bèstia negra del Barça a Europa, elimina el PSG i serà rival de les blaugrana en la gran final de Bilbao

Si es parla de Lió a can Barça, els records són dolorosos. Molt. Venen al cap les tres punyalades de la millor Hegerberg en tan sols 16 minuts l’any 2019. Aquell 4-1 que Oshoala va maquillar en la primera final europea de les blaugrana. I aquell gol matiner de Henry l’any 2022 que va començar a estripar de nou les il·lusions culers quan un 0-3 apareixia en el marcador de Torí. Ni la diana d’Alèxia abans del descans ni la golejada a la graderia, amb 15.000 aficionats del Barça, ho van poder capgirar. El Lió sempre ha fet plorar el Barça. L’ha aniquilat. Potser toca canviar la història. Si més no, l’equip de Jonatan Giráldez tindrà l’oportunitat de fer-ho. El conjunt francès, vuit vegades campió de la Champions, serà el rival en la gran final de Bilbao del 25 de maig.

El Lió va fer bona l’èpica de l’anada. Llavors, les de Sonia Bompastor van capgirar un 0-2 en sis minuts i es van emportar el primer punt de la semifinal contra el PSG. Ahir, al Parc dels Prínceps de París, gran partit de les franceses. La canonada de Bacha en el minut 3 va encarrilar el pas a la final. La reacció local, traduïda en el gol de Chawinga abans del descans, es va esfumar després de la represa. El Lió va mostrar la seva experiència i la seva solidesa. Va tenir ocasions de sobres per rematar l’eliminatòria, però l’1-2 definitiu no va arribar fins al minut 81. Dumornay, que va firmar una actuació estel·lar, va culminar una deixada preciosa de Majri per comprar el bitllet per a Bilbao.

Serà l’onzena final de la Champions per al Lió. De les deu anteriors, n’ha guanyat vuit. És una barbaritat. Han estat les reines del continent durant una dècada. Si algú pot agafar el relleu i marcar una època, és aquest Barça. El Lió ha jugat cinc finals seguides (2016-2020). El Barça ja n’acumula quatre, cinc en total. N’ha guanyat dues i vol la tercera. Té projecte i les millors jugadores del món. El 25 de maig serà una nova oportunitat per derrotar la gran bèstia negra. Són cinc precedents en total. Quatre a Europa (dos en els quarts de final del 2018 i les dues finals perdudes, a Budapest i a Torí) i un amistós l’estiu del 2021 (2-3). Ni així ha estat possible fins ara.

És la final de les finals. San Mamés serà l’escenari del millor partit de tots. El rei de la competició contra les hereves i, no ho oblidem, vigents campiones. L’espera es farà llarga.

LA REACCIÓ

Serà una gran final. Quan arribes a aquesta fase, t’enfrontes amb els millors equips
Sonia Bompastor
ENTRENADORA DEL LIÓ
Serà la tercera final entre tots dos després de les del 2019 i el 2022, amb triomf francès