Barça

Volen convèncer

El Barça ha de prendre una decisió amb João Cancelo i João Félix, cedits fins al proper 30 de juny

El rendiment de tots dos ha estat decreixent, si bé el club ha apostat sempre per la seva continuïtat

Tots dos van arribar en l’últim moment del mercat d’estiu en forma de cessió en una d’aquestes operacions que el Barça ha hagut de fer a base de malabars per culpa de la difícil situació financera de l’entitat. Un últim impuls a la plantilla de Xavi Hernández. El seu aterratge a Barcelona va ser explosiu. Va ser una setmana d’enamorament de l’afició amb els Joãos. Primer, el 5-0 contra el Betis. Titulars tots dos, amb gol inclòs. Després, el 5-0 contra l’Anvers, amb doblet de João Félix. Finalment, la remuntada contra el Celta amb diana de Cancelo en l’últim instant. Tot anava sobre rodes. Els Joãos funcionaven, almenys d’inici, cosa que feia pensar que quedar-se’ls a final de temporada, ja fos en forma de traspàs o amb una altra cessió, no era gens mala idea. Dos jugadors de molta qualitat i que potser podrien ser recuperats després que Manchester City i Atlético de Madrid es desprenguessin d’ells per problemes d’actitud i també de joc. De fet, des del club va començar a transmetre’s aquesta idea de cara al públic. Abans d’acabar l’any 2023, el president Joan Laporta així ho confirmava: “Estem contents amb ells i Deco ja té una estratègia a punt per parlar amb City i Atlético i quedar-nos-els.” I Xavi es mantenia en la línia. “Estem satisfets. Veurem què passa, però ens agradaria comptar amb ells més enllà d’aquesta temporada”, va dir el tècnic terrassenc en la prèvia d’un partit.

Joc decreixent

Ara bé, tota aquesta seguretat va començar a esvair-se a mesura que la competició i la temporada avançaven. O almenys, així ho mostraven les decisions de Xavi, sobretot amb un dels dos Joãos. El fet és que tota la fal·lera inicial va anar desapareixent a mesura que l’equip va començar a jugar pitjor i, en conseqüència, els dos futbolistes portuguesos també van mostrar una baixada considerable en el rendiment. Cancelo, que va arrencar la temporada a la dreta, va passar a l’esquerra. El problema dels laterals que el Barça arrossega des de fa anys, s’allargava. La solució, però, tampoc va acabar de convèncer, regalant-ne una de freda i una de calenta en massa partits. Aportant en atac, amb algunes assistències i els gols anotats contra Porto i Nàpols en la Champions, però apareixent en les fotografies de moltes accions defensives, especialment en el tram final de curs. Cancelo ha mantingut la titularitat indiscutible, però contra PSG i Madrid va cometre errades que van acabar sent decisives en tots dos partits. Accions que un futbolista d’elit i del Barça no s’ha de poder permetre i que van fer que els blaugrana s’acomiadessin definitivament de qualsevol opció d’aixecar algun títol.

En el cas de João Félix, la famosa irregularitat que li havia fet perdre el valor que tenia quan va arribar a Espanya, va quedar palesa. Va brillar contra Atlético i Porto, rebel·lant-se contra el Cholo i fent petons a l’escut en les seves celebracions, enviant un missatge per intentar quedar-se a Barcelona. La seva actitud, però, passiva en molts moments sobre el terreny de joc, i la seva espessor amb la pilota als peus, el van condemnar. Xavi va començar a substituir-lo fins a esborrar-lo definitivament de l’onze titular, deixant pas a Lamine Yamal o altres futbolistes, i utilitzar-lo com un revulsiu quan les coses en atac no acompanyaven. Les seves aparicions han estat amb petites espurnes com els gols contra el Betis al Villamarín, contra l’Atlético al Metropolitano o la xilena a Cadis, o amb assistències màgiques com la que va regalar a Raphinha en el duel contra el Las Palmas. Fins ara, després de 41 partits sota les ordres de Xavi, el 14 del Barça ha anotat deu gols –la seva xifra màxima jugant al futbol espanyol i lluny dels 20 en el seu any al Benfica– i ha repartit un total de sis assistències. Ell vol seguir a la capital catalana. “Estic content i la meva família també ho està. M’agradaria quedar-me, però no depèn de mi”, va assegurar fa unes setmanes en una entrevista a Jijantes.

Menys temps

Al Barça li queden quatre partits per tancar una temporada per oblidar, que se saldarà amb un balanç de cap títol i males sensacions. Quatre partits, però, que poden servir als Joãos per intentar acabar de convèncer el club i Xavi que s’han de quedar. Que se la poden prendre com una final individual. Ara bé, no tot és futbol. La situació econòmica de l’entitat també condicionarà aquesta decisió. A l’espera de si es recupera la norma de l’1-1, el club no pot assumir grans operacions per fitxar. Si la continuïtat de Cancelo i João Félix es pot garantir econòmicament, no es descarta que vesteixin la samarreta blaugrana una temporada més. Especialment el primer, ja que el Barça va curt de laterals i Xavi ha demostrat que, malgrat les greus errades dels darrers partits, confia en ell. El cas de João Félix és un xic més delicat, però l’Atlético no vol saber res del portuguès, se l’intentarà treure de sobre com pugui i això podria provocar que també s’acabés quedant. Són dues de les moltes decisions que s’han de prendre des de la cúpula directiva del club per construir una plantilla que pugui competir el curs que ve, cosa que aquest any no ha pogut fer. Si els Joãos tenen un lloc i les condicions acompanyen, la seva estada a Barcelona pot allargar-se.

FINALS

Tenen quatre partits per acabar de convèncer que són una bona opció per al club

LES XIFRES

38
Partits
ha disputat Cancelo, un dels titulars indiscutibles de Xavi Hernández

EL ‘FAIR PLAY’

10
Gols
ha aconseguit João Félix en els 41 partits que ha jugat aquesta temporada
La situació econòmica del club també condicionarà la decisió final
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)