Barça

sempre guanyen els mateixos

frederic porta

Silencis meravellosos d'escoltar

L'escriptor Thomas Hardy deia que «hi ha silencis meravellosos d'escoltar». Després d'un 0-8, no cal fer grans escarafalls, ni declaracions presumptuoses. Ja queda tot dit. El revers, expressat per la ignorància, sempre atrevida, d'aquest portuguès curt d'instrucció i gambals, per bé que jugui. Callats, reviseu els deu noms de la davantera a sou del club l'última vegada d'un resultat igual, fa mig segle, i supereu les barreres de l'anacronisme: Tejada, Evaristo, Eulogio Martínez, Luisito Suárez, Villaverde, Kubala, Kocsis, Czibor, Coll i Ribelles. Mai més serà possible aplegar similar quantitat de talent, encara que els xeics del petroli embogeixin. Aquest va ser l'arsenal d'H.H., que situà el llistó. Oscar Wilde, un altre britànic genial en l'art de les frases conceptuals, va afirmar que «els intel·ligents dominen el moment psicològic precís en què no s'ha de dir absolutament res». I l'instant és ara. Ja ens ho recorden prou els diaris, amb aquesta col·lecció de rècords, amb aquesta trajectòria magnífica. Calla el quadre tècnic, que sabrà preparar l'equip amb l'estudi previ al matx, amb la identificació de les febleses adversàries poc apreciables pels abrandats que només desitgen la victòria sigui com sigui, caigui com caigui.

La reflexió en el silenci meravellós d'escoltar recomana a crits fugir dels evidents paranys parats de fa tants i tants dies, que els hauran de servir com a excusa si perden i de glòria si guanyen. Ni nous caps de garrí, ni grans energies gastades en l'etern adversari, ni res de tot el que esperen per sentir-se importants. Només val el formidable moment propi, empentar la pròpia força i donar alè, de manera diferencial i també identitària, sense caure en les regles del joc que plantegen, gens apropiat al tarannà blaugrana com repeteix i insisteix Guardiola des de silencis i paraules escasses dignes de ser escoltades perquè condueixen a la reflexió. Farts de centrar el focus sobre dos personatges i uns colors, potser cal fer del silenci paraula, ja que el clàssic s'ha començat a jugar i quan toqui parlar a l'estadi, fer-ho en una sola direcció, de monòleg blaugrana, ignorant els crits aliens d'interessada fatxenderia. Segur que el Barça hi sortirà guanyant. Entrar en el seu joc és seguir-los l'estratègia. Callar i fer.

EL MILLOR MOMENT Messi ja ha passat dels cent gols i és evident que passa pel millor moment de rendiment des que juga al Barça. Ningú no li pot discutir que és el millor davanter del món. Amb ell hi ha un però: encara no saps on és el seu sostre perquè només té 23 anys, hi ha darrere un equip que li dóna suport, que el sap fer feliç i un quadre tècnic, començant per l'entrenador, que treballa a fons per ampliar-li horitzons. A més, la seva sana ambició esportiva el pot dur fins al número u de la història, si vol i el deixen. L'exageració personificada.
L'ÀRBITRE Els àrbitres espanyols fan el camí contrari dels bons vins: amb els anys, empitjoren. És el cas d'Iturralde, que conforma arbitra partits es torna més i més histriònic, li costa controlar l'adrenalina aliena i ho fa a còpia de repartir grogues a dojo. També, com altres veterans del gremi, sap que li queda poc marge per aconseguir més fama i busca quota de protagonisme. Si abans ho era, fa estona que ha deixat de ser dels millors. Una elecció que no està a l'altura del clàssic.
EL CANDIDAT Benedito, primer candidat per al 2016... O abans. Així farà com Rosell, que es va treballar les eleccions a fons i va gaudir del temps suficient per brodar una ampla xarxa de complicitats, mentre la gent del poder es desgastava. Li serà fàcil preparar el programa i deixar-se veure: ara una penya, ara una tele o una declaració puntual. Més complicat serà el pla de l'endemà. Així ja superaria la feina de l'actual president, que torna a gastar energies centrat en les querelles de Laporta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)