Barça

Un dia al camp de les il·lusions

Un tomb per la ciutat esportiva, cos i ànima de la base blaugrana

El projecte s'acabarà amb el trasllat de la nova Masia, al juny

«No fingim penals com a Madrid, aquí juguem a futbol!», crida una dona a l'àrbitre. ADN culer en estat pur

És dissabte 26 de març. Vuit del matí. Ciutat esportiva Joan Gamper. Sant Joan Despí. El cor de l'esport de base del Barça bategarà avui des de primera hora fins ben entrat el vespre.

El primer equip fa festa. «El dia és menys complicat. La gent que entra a les instal·lacions no mirarà de colar-se per veure les figures. De vegades tenim força feina», explica un dels dotze guàrdies jurat. Semblen pocs per vigilar els 136.839 metres quadrats de superfície. Però no. «Hi ha moviment, però l'ambient és molt bo. Fa alguns anys –explica un dels guardes– l'empresa reforçava la plantilla perquè hi havia hagut alguna baralla entre el Barça i l'Espanyol. Però ja no.» Alguns anys no poden ser més de cinc. La ciutat esportiva farà només un lustre el pròxim 1 de juny, dia de la inauguració.

Victòria per començar.

És molt d'hora per a gairebé tothom al pavelló poliesportiu. El Barça infantil B de bàsquet apallissa el CB Sant Josep 69-19. El clima és bàsicament familiar. Es parla català. A fora, l'artèria principal que creua tota la instal·lació està gairebé deserta. El moviment es registra només al camp 8, un dels quatre de gespa artificial que té la ciutat esportiva. Allà jugaran a partir de les 10.15 h el Barça B aleví contra el FPE Mataró. El partit acabarà 6-1 per als blaugrana que entrenen Xavi Bravo i Rafa Rodríguez.

En tornar al pavelló, el nombre de gent ha augmentat, encara que tímidament. Els nois de l'infantil A superen 79-29 el Jac Sants. Hi ha poca gent. Si a les instal·lacions hi ha executius del club, encara no s'han deixat veure pels camps de la ciutat esportiva. Això fa que s'enfrontin dues sensacions: la primera no parla bé dels que manen. És dissabte i la coartada de la feina de qui, ja se sap, és directiu ad honorem, no serveix. D'altra banda, fa la sensació que el club camina gràcies a la gent desconeguda que el fa gran i que no necessita aquells que, si es mesurés pel que surten als mitjans, semblen imprescindibles. En definitiva, el fet que tot funcioni naturalment recorda una màxima que tot directiu s'afanya a oblidar: el club està per sobre de tots.

Al camp 6 de gespa artificial, mentrestant, les nenes que entrenen Zoé García i Jordi Ventura, l'aleví-infantil, no tenen pietat de les de l'Igualada. El resultat, 9-2. Han jugat quatre partits en sis dies, però ningú es queixa del calendari o, en tot cas, si ho fan ningú les escolta.

El cadet, llums i ombres.

El futbol femení de base és, de molt, el que aparentment s'acosta més a la idea d'amateurisme que s'hauria de respirar en cada partit entre nens. Potser pel fet que és una pràctica en vies de desenvolupament, que, a poc a poc, agafa adeptes, l'ambient que l'envolta no està viciat pels interessos que, per exemple, començarem a veure en un dels plats forts del migdia: el Barça-Espanyol de categoria cadet.

Amb el plat fort més matiner de la jornada, la ciutat esportiva es comença a agitar. És el primer dels tres partits que oferirà Barça TV en directe.

Tot plegat comença a canviar de color. La presència del futbol com a font d'ingressos i selva d'interessos es fa sentir fortament. Volten pel camp 8 agents que representen promeses en potència i, a les grades, apareixen Dolce&Gabbana i Gucci en els cossos de jugadors adolescents que, o s'han quedat fora de la llista o estan lesionats. Imiten més Cristiano que Messi.

En espera del primer gran partit del dia, la grada es comença a omplir d'alguna cosa més que familiars. Els culers passen l'estona prèvia al sol. Alguns noms comencen a sonar amb força. Un dels que més: Sergi Samper. És un noi alt, però massa prim per a la seva categoria. Juga de puntetes i té ulls al clatell. Probablement el millor del seu futbol és que, sent hereu de la nissaga del 4 blaugrana, afegeix una visió punyent al joc: té una gran última passada.

El cadet porta el segell de Francisco García Pimienta, un entrenador de la casa. Qui vulgui saber exactament què és l'ADN blaugrana, tan esmentat darrerament, s'hauria d'acostar per sentir les indicacions d'entrenadors com ara ell. «No t'aturis, dóna continuïtat al joc!», diu a un extrem que abusa del driblatge.

Des de la graderia es demostra que el culer que va a veure el cadet sap què és això de l'ADN. «Àrbitre, xiula, que aquí no ens llancem demanant penal com a Madrid, aquí juguem a futbol», crida una dona d'uns 35 anys.

Els aficionats miren amb atenció Maximiliano Rolón, l'únic argentí del futbol de base blaugrana. Li volen trobar punts en comú amb Messi. El noi és explosiu, un extrem dret picant, però encara molt jove. Resulta un plaer veure el domini de l'equip de García Pimienta. Un jugador que es diu com el president del Barça marca dos dels tres gols del 3-0 final.

La figura imponent d'Albert Benaiges es deixa veure per la ciutat esportiva. El director de FCB Escola marxarà del club quan acabi el curs. És un llibre obert i celebra la creació de la ciutat esportiva «però per dues raons»: «D'una banda, és saludable concentrar l'activitat del club en un sol lloc. De l'altra, és molt bo per als nanos saber que s'entrenen al mateix lloc que el primer equip, que es creuen amb ells, que poden parlar de tant en tant amb els seus ídols», reflexiona.

La ciutat esportiva tindrà cap al mes de juny la nova Masia en ple funcionament. «Es tancarà un cercle necessari», considera Benaiges.

El sol presideix el migdia. L'activitat se'n va al pavelló. Handbol infantil i futbol sala aleví. Cap a les quatre, la gent de Mataró torna amb l'aleví A.

«Messi» juga a fet i amagar.

Quatre nens maresmencs miren el partit dels nois de l'A. No tenen més de deu anys. Han jugat al matí. Igual que els futbolistes professionals, han rebut indicacions de l'entrenador i han sortit al camp nerviosos per l'adrenalina del compromís. Igual que els professionals que veuen per la televisió, han executat un sistema tàctic entrenat durant la setmana, han estat fotografiats, han encaixat algun gol, s'han emprenyat i han jugat bé en alguns moments. Han entrat en el món del futbol, que els vol madurs i concentrats. Vol que aprenguin a competir, però mentre esperen que acabi l'aleví A, no troben millor cosa a fer que jugar a fet i amagar. El que para mentre la resta s'amaga, porta les mateixes botes que Messi.

Cares conegudes.

Més de vuit hores després de l'inici de la jornada, el partit esperat està a punt de començar. El juvenil A imbatut d'Òscar Garcia contra l'Espanyol. El camp 7 de gespa natural està ple per veure jugadors com ara Rafinha Alcántara i Javier Espinosa. Amb el duel arriben les cares més conegudes del dia. Els entrenadors del Barça B, Luis Enrique i Joan Barbarà, acompanyats del jugador de l'Espanyol Iván de la Peña; el director del futbol de base, Guillermo Amor, i també el directiu de l'àrea base Jordi Mestre, que en sintonia amb la seva directiva aprofita per recordar: «Queda molta feina per fer a la ciutat esportiva, però que és difícil: no hi ha diners.»

Les cares conegudes se'n van amb la decebedora derrota. La vida del club, el batec continuarà més enllà de l'apagada de les càmeres de Barça TV. La gran majoria dels espectadors del derbi juvenil abandona la ciutat esportiva un cop s'acaba el partit. El club continuarà bategant al pavelló, amb un Barça-Granollers d'handbol. Un altre partit i uns altres demà. I demà passat, més.


Nens que acaben de competir i de rebre serioses indicacions del seu entrenador, maten el temps jugant a fet i amagar


«És important que els joves sàpiguen que s'entrenen al costat del primer equip», diu Benaiges

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)