Barça

Potenciadors del talent

Mundoentrenador aplica l'alta tecnologia creant suports perquè Guardiola disposi de la màxima informació del seu propi equip i dels rivals

Treballen amb ell des de tercera i els títols avalen l'aposta

Què ha portat el Barça de Pep Guardiola a ser considerat el millor equip del món? Possiblement la resposta sigui la suma de molts factors. L'enorme qualitat i talent dels futbolistes, la capacitat del tècnic de Santpedor i la seva feina constant i exhaustiva, i disposar de les millors eines de treball que hi ha avui dia en la recerca de l'excel·lència esportiva. I una d'aquestes eines és Mundoentrenador Barcelona, una empresa que aplica l'alta tecnologia al món de l'esport creant diferents suports perquè els entrenadors disposin de la màxima informació del seu propi equip i dels rivals.

Aquests sistemes d'anàlisi tenen una part objectiva, que són simplement dades, i una de subjectiva, que ja depèn del que busqui cada tècnic per al seu equip. “Ens diuen quines necessitats poden tenir, què volen o ens expliquen quin és el seu sistema de joc, i nosaltres ho emmotllem amb una sèrie de tecnologies. És en la part subjectiva on es veu el talent dels entrenadors”, explica Lluís Casas, un dels fundadors i el conseller delegat de l'empresa.

Un dels secrets que explica els pocs errors que comet l'equip de Guardiola i la seva perfecció tàctica es deu al Robotic Eye, un sistema de gravació desenvolupat per Mundoentrenador que permet tenir quatre càmeres connectades al camp d'entrenament analitzant diferents zones de treball, com podria ser l'entrenament específic per als porters, la possessió al mig del camp o els moviments dels davanters. En temps real, els especialistes –en el cas del Barça Carles Torrent i Domènec Planchart– processen els exercicis i si alguna cosa no es fa bé, permet a Guardiola corregir o rectificar coses a l'instant. “Amb aquest sistema es generen una base de dades d'exercicis que poden ser readaptables per a la base. Tu treballes un ADN i pots veure una metodologia de treball per posar-la en pràctica a nivells inferiors”, destaca. L'anàlisi també es fa dels rivals seguint els paràmetres que marqui Guardiola, que coneixent les debilitats de l'oponent pot donar una major informació als seus futbolistes. Lluís Casas està convençut que aquest sistema ha contribuït a la millora del rendiment de Messi en els últims anys. “És més complet en part gràcies a aquest sistema. Accelerem l'aprenentatge d'un model o sistema de joc. Si a través d'aquestes eines li mostres en quines zones ha d'assistir i en quines no ho visualitza, i amb el talent que té ho interpreta amb facilitat”, detalla. Això sí, afegeix que el més important, però, és que les ordres que l'entrenador doni al futbolista o l'esportista coincideixin amb el que mostren els resultats de l'anàlisi. “Aquesta tecnologia accelera la metodologia i l'envia al cervell dels esportistes perquè interpretin correctament allò que han de fer seguint unes directrius de l'entrenador. Principalment en tot el desenvolupament tàctic. En esports individuals, més el tècnic, com per exemple en la natació sincronitzada si posen el braç d'una manera o d'una altra”, afirma.

El conseller delegat de Mundoentrenador Barcelona té molt clar que ells només són una ajuda més per als entrenadors, però que en cap cas el substitueixen o li treuen feina. “Si darrere de tot això no hi ha una bona metodologia de treball i darrere la metodologia no hi ha talent, fracassaràs. Si això ho tenim, pràcticament tens garantit que la teva evolució serà bona i tindràs èxit.” Tots els clients de Mundoentrenador han tingut un increment en el seu rendiment després de treballar amb ells. Només cal mirar el Barça de Guardiola o el Vila-real. “Van començar amb nosaltres a segona B i ara estan a primera i juguen la Champions.”

Tito Vilanova va ser qui els va introduir en el Barça. Ja treballaven amb ell en el Figueres i el Terrassa, i un bon dia els va dir: “Us portaré algú que es vol dedicar a entrenar i sé que si li donem aquestes eines i amb el coneixement que té serà molt bon entrenador. I era el Pep. El vam formar en la nostra tecnologia i li vam explicar els beneficis”, revela Casas. I fins avui. Amb el pas dels anys, però, han anat creixent conjuntament. “No treballem amb el mateix software ara que quan va començar a tercera. La seva evolució ha fet que el nivell d'exigència sigui més alt”, comenta.

La secretaria esportiva

El que fa Mundoentrenador amb el Barça és crear diferents laboratoris d'anàlisi per als diferents tècnics de la casa. La secretaria tècnica en té un, el Xavi Pascual en té un altre per al bàsquet, i el futbol de base, un per als seus requeriments. El que intenten és que tots tinguin una coherència i que estiguin sota la filosofia del Barça.

El que utilitzen des de la secretaria tècnica és un software de recerca de vídeos que rastreja jugadors de totes les lligues del món en funció de les característiques que s'introdueixin en el programa. Des de quants gols fa, quantes assistències dóna, des de quina banda i amb quina cama. És una eina que ajuda els responsables esportius a prendre decisions a l'hora de fer algun fitxatge, però que s'encerti ja depèn de moltes altres coses. En aquest sentit el procés d'anàlisi és molt diferent del que utilitza Guardiola, ja que la informació és totalment objectiva.

EL ROBOTIC EYE

Permet gravar els entrenaments i corregir els jugadors en temps real

LLUÍS CASAS

“Amb això, i si tens una bona metodologia de treball i talent, tindràs èxit”
És una eina que dota Guardiola i els jugadors de molta informació pròpia i del rival

BASE DE DADES

La secretaria tècnica té un ‘software' que rastreja un munt de jugadors
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)