Barça

L'arquitecte

El premi. Xavi s'emporta el premi al millor constructor de joc de la federació internacional d'història i estadística per quart any consecutiu i dilluns l'espera la gala d'una Pilota d'Or a la qual aspiren també Messi i Cristiano Ronaldo

Havien passat poques hores del 5-0 de la temporada passada al Camp Nou, contra el Real Madrid, i França es va aixecar amb el Barça en la portada de L'Équipe. El titular d'aquell 30 de novembre del 2010 era “Barcelonesque”, una referència irònica a la paròdia teatral. A sota, no apareixia Messi, protagonista tantes vegades, ni Villa, autor de dos gols, sinó Xavi Hernández, amb una mà assenyalant la grada i amb l'altra, estrenyent l'escut. Ha passat poc més d'un any, i ahir la Federació Internacional d'Historia i Estadística del Futbol (IFFHS) va anunciar que ell és el guanyador, per quarta vegada consecutiva, del premi al millor constructor de joc de l'any. Un tipus de joc que no es construeix des de la força ni des de les individualitats, sinó que neix de la tècnica i del sentit col·lectiu.

Si el diari francès va interpretar aquell 5-0 com una espècie de burla, una petita humiliació entre eterns rivals, a Xavi se li ha d'atribuir l'astúcia que guia aquest Barça inabastable que tendeix constantment a l'engany. Un equip que toca, que mareja, que despista, que tant pot jugar amb només tres defenses com sense davanters clars. El que no falla mai és el mig del camp, on el Barça concentra les seves grans virtuts, i al centre de tot, sempre hi és Xavi.

El segon capità va aconseguir el guardó amb 232 punts i amb molt avantatge respecte als seus companys d'equip Leo Messi (147) i Andrés Iniesta (110). Al darrere, el madridista Mesut Özil, a una distància abismal (59). És segurament, el premi menys discutit de tots els que se solen donar en aquestes dates, ja que sembla impossible trobar un altre jugador que iguali la capacitat de Xavi a l'hora de generar joc per als companys. Ell és el gran facilitador. El rei de la col·locació i de la passada curta. L'any passat, per exemple, també va ser l'escollit, en aquella ocasió seguit molt de prop per Iniesta, a qui el gol en la final del mundial el va fer pujar en tots els rànquings internacionals. El 2009 va superar Messi i el 2008, Cristiano Ronaldo, i va recollir un trofeu que l'any anterior, el 2007, s'havia emportat el brasiler Kaká, seguit de Pirlo i Messi.

Un cop assolit el premi al millor playmaker que atorga la federació internacional d'estadística, Xavi aspira ara a la Pilota d'Or. Dilluns, poques hores després del derbi de Cornellà, viatjarà a Zuric per participar en una gala en què Leo Messi serà aquest cop contrincant –també Cristiano Ronaldo–. Per al català, sembla que ha de ser ara o mai.

Xavi (Barça)
232
Messi (Barça)
147
Iniesta (Barça)
110
Özil (Madrid)
59
C. Ronaldo (Madrid)
47
Silva (City)
31
Sneijder (Inter)
22
Xabi Alonso (Madrid)
19
Forlán (Inter)
17
Cesc (Barça)
5
Pirlo (Juventus)
15
Ribéry (Bayern)
10
Schweinsteiger (Bayern)
9
Modric (Tottenham)
8
Lampard (Chelsea)
5
Pastore (PSG)
5

Podria jugar el 53è partit de copa

En l'últim clàssic del Bernabéu Xavi va arribar als 600 partits de blaugrana i lidera tots els rànquings del club. En la copa del Rei n'ha disputat 52, tot i que durant l'última dècada no ha estat, precisament, un torneig gaire propici per als interessos del Barça. De fet, des que va debutar amb el primer equip en la temporada 1998/99, Xavi només ha aixecat un cop el trofeu, en l'edició del 2009. I hi va experimentar eliminacions traumàtiques tant amb Rijkaard –la derrota contra el Getafe en les semifinals de la temporada 2006/07 va ser duríssima–, com amb Van Gaal (Novelda) i Rexach (Figueres). En els 52 partits disputats fins ara, Xavi ha marcat 8 gols, tot i que aquesta temporada no s'ha estrenat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)