Barça

MARC BARTRA

DEFENSA DEL BARÇA

“Des que vaig debutar he après molt, al camp i a fora”

Va arribar amb onze anys a la Masia i, tot i que es va estrenar amb el primer equip fa més de dos anys, no ha fet el salt definitiu fins ara

Creu que amb el relleu de Tito per Pep no variarà gairebé res

Adaptació superada.
Marc Bartra només ha jugat 23 partits –tots com a titular– aquesta temporada amb el Barça B i la majoria en la primera volta. El motiu és que arran de la baixa d'Abidal, el de Sant Jaume dels Domenys ha estat un fix tant en els entrenaments del primer equip com en molt desplaçaments, tot i que aquest curs, tan sols ha acabat jugant dos partits a les ordres de Pep Guardiola. Menys per exemple que la temporada passada, en què va jugar cinc partits. Marc Bartra, però, mira el costat positiu i afirma que el que afecta tot l'entorn blaugrana ja no li vindrà de nou.
Puyol, Mascherano i Piqué són els tres millors centrals del món i hem d'aprendre d'ells; crec que podem donar un bon nivell

Marc Bartra ha sabut esperar el seu torn i després de renovar el desembre passat fins al 2014, aquest estiu farà el salt al primer equip, amb el qual va debutar fa més de dos anys, en un partit al Calderón. Al Camp Nou haurà de competir amb alguns dels millors centrals, però això no impressiona el jugador nascut a Sant Jaume dels Domenys fa 21 anys, sinó que s'ho agafa com un estímul més per progressar.

Quin balanç fa de la temporada del filial? Amb tots els canvis que hi va haver, acabar vuitens no està gens malament...
Hem fet una bona temporada, i això que era difícil superar el que vam fer el curs passat. Hi ha hagut alguna època en què va costar guanyar, però tenint en compte que constantment hi ha baixes de jugadors que pugen al primer equip, fer el que hem fet, és a dir estar a la part alta i amb un bon joc a segona divisió A, és molt meritori.
I en l'aspecte individual? Està satisfet del seu rendiment?
En la primera volta vaig jugar-ho gairebé tot i vaig continuar aprenent amb Eusebio, mentre que en la segona ja he estat més amb el primer equip, i tot i que no he acabat jugant tant com altres temporades, tot plegat ha estat molt profitós.
I ara ho culminarà pujant ja de manera definitiva al primer equip. Què significa això per a vostè, que és a can Barça des dels 11 anys?
Quan vaig debutar amb el primer equip i després al Camp Nou ja vaig complir un somni, i la veritat és que són molts anys preparant-me per a això; des que vaig debutar fa dos anys he après moltíssim, tant dins com fora del camp. Potser no he jugat gaires minuts, però vius tot el que envolta el primer equip, l'entorn, l'ambient dels partits importants... i en certa manera és com si ja hagués passat per un període d'adaptació que em servirà perquè ara no em trobi res de nou. Així, em podré centrar a fer la feina ben feta i a continuar millorant.
Si no hagués pujat ara al primer equip, s'hagués plantejat una sortida?
La veritat és que en cap moment se m'ha passat pel cap marxar del Barça. Sí que és cert que en algun moment no veia clar què faria, quan encara no havia renovat, però em vaig centrar a jugar. Sempre he tingut el cap al Barça.
Entén que altres companys, com Riverola i Rubén Miño hagin optat per marxar?
És clar que no tot s'acaba aquí, però lluitem per estar-hi el màxim d'anys possibles, ja que és difícil estar millor que aquí, pel que entenc que marxar també ha de ser complicat per a ells.
És conscient que haurà de competir amb tres dels millors centrals del món? L'impressiona?
Per mi són els tres millors del món, però més que impressionar-me, el que hem d'intentar, tant Fontàs com Muniesa i jo, és aprendre el màxim d'ells. Crec que la posició de central estarà molt ben ocupada, ja que quan no hi sigui algun d'ells, podem donar un bon nivell per ajudar l'equip.
Hi ha gent que per les seves característiques ja el compara amb Gerard Piqué. Què en diu?
D'entrada és un elogi que em comparin amb un jugador com Piqué, però crec que les comparacions no són bones. Cadascú ha de ser ell mateix, tot i que intentant fixar-me en ells també.
Fins arribar al primer equip, ha tingut molts tècnics. De quin n'ha après més o què en pot destacar de cadascun?
De cadascun he intentat extreure'n el millor. Des de Lobera, passant per Fran Sánchez, García Pimienta, Rodón, que al juvenil B em va fer treballar moltíssim defensivament. Ja en l'etapa professional, primer Luis Enrique, Eusebio i sobretot Pep. De tots n'he après moltíssim i tot i que cadascú tingui el seu mètode, tots intenten ensenyar el mateix, que és l'estil del Barça. És tot un orgull haver-los tingut a tots ells d'entrenadors.
Vostè que els coneix també a tots dos, com veu el canvi Pep Guardiola per Tito Vilanova?
Quan vam saber que Guardiola no seguiria va ser una notícia negativa, però que alhora es digués que Tito seria el seu substitut ens va alegrar molt, perquè és un tècnic de la casa, que ens coneix i que sap perfectament quin és l'estil de joc. Per això és millor que hi sigui ell i no algú altre de fora, perquè crec que no canviarà res, ja que el que sabia en Pep també ho sabia en Tito, i el mateix a l'inrevés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)