Eurolliga

Bàsquet

Eurolliga

Una nova dimensió

Tret de sortida a l'edició d'enguany de l'Eurolliga, amb una reducció dels equips (de 24 a 16) i l'aplicació del nou format, amb una lligueta de tots contra tots i a doble volta prèvia al ‘play-off'

El CSKA, l'actual campió, el Fenerbahçe i el Madrid parteixen de favorits, si bé hi ha molts aspirants amb coses a dir. Entre els quals, el Barça

El dissetè curs de l'Eurolliga alça el teló avui, amb un clàssic continental dels últims temps, Madrid-Olympiacòs. La tria no és aleatòria, perquè aquest partit va ser, precisament, el que va inaugurar el torneig fa gairebé setze anys. Va ser el 16 d'octubre del 2000 al Raimundo Saporta, i la victòria va ser per als blancs per un ajustat 75-73. La càrrega de simbolisme és nítida, i evidencia que l'actual no és una edició qualsevol, sinó la que catapulta el bàsquet europeu a un altre estadi. A una nova dimensió, en tots els sentits.

Un canvi total

Guardat en un bagul el que es feia fins ara –24 equips, amb la primera fase de deu jornades i el Top 16 de catorze–, el nou format ja no permet cap anàlisi subjectiva sobre la sort o l'infortuni d'un sorteig. Ara tots se les hauran contra tots, en una fase regular que constarà de 30 jornades, i ha limitat el nombre d'equips per fer-la viable, tancant-la en setze. Si bé la majoria partien amb bitllet garantit ja des de mitjan curs passat, és inqüestionable que el torneig reuneix la crème de la crème europea. Hi ha vuit campions de lliga (Endesa, Turquia, Grècia, Alemanya, Itàlia, Lituània, la VTB i l'adriàtica), i els que no ho són han assolit la final o, com a poc, les semifinals.

Es pot posar en qüestió la pèrdua de tensió que suposa eliminar el tall per accedir al Top 16, però també és cert que, excepte casos molt comptats, la primera fase era de tempteig per als aspirants, i alguns partits resultaven insulsos pel poc nivell dels rivals. Ara, i des del dia 1, hi haurà enfrontaments de gamma alta i tots tindran el seu efecte. Això sí, el calendari és comprimit i hi haurà fins a cinc setmanes amb doble jornada, amb tot el desgast que això suposa. Els vuit primers de la lligueta accediran al play-off –els quatre primers, amb el factor pista–, a un màxim de cinc partits, previ pas a la final a quatre.

En paral·lel, el departament d'arbitratge va consensuar a l'estiu amb tots els tècnics la revisió de criteris per no frenar l'espectacle i incentiva una major fluïdesa del joc. En aquest sentit, hi sobresurt, per fi, el tractament de les faltes tàctiques, que aturin contraatacs, que s'han de considerar sempre com a antiesportives. El mateix que, per exemple, es pretén fer en la Lliga Endesa.

Candidats

Per potencial, el CSKA i el Fenerbahçe, campió i subcampió vigents, es troben ara per damunt de la resta. Mantenen els tècnics, bloc i pals de paller –la seducció de l'NBA, en el seu cas, no ha tingut efecte–, i això els dóna un plus respecte d'altres que encara estan buscant la seva identitat. A tot això, han injectat matisos de qualitat al roster i, en el cas rus, ha arribat el reforç temporal d'Ayres, en espera de Freeland, que hauria de tornar de la lesió a l'inici de 2017. Qui més es podria acostar a aquest binomi és el Madrid. També ha apostat fort per la continuïtat, i ha ampliat de manera substancial el fons d'armari, en especial a la pintura. Ni la pèrdua d'un referent, com Sergio Rodríguez, el pot castigar veient l'evolució de Doncic i tenint al darrere el saber fer de Draper.

El Barça Lassa té també les mires a Istanbul i, en espera que Bartzokas acabi de teixir la cohesió col·lectiva i recuperar tots els lesionats, els ingredients hi són. Però, també en disposen d'altres equips, gairebé tots amb recursos econòmics i capacitat d'atracció de talent individual. És el cas, per citar-ne alguns, de l'Olympiacòs, el Panathinaikòs –reforços de qualitat per fer front a l'adéu de Diamantidis, si bé la lesió de Mike James suposa un contratemps–, l'Efes o el Maccabi, també delmat pels problemes físics (Sonny Weems). I, encara que no tingui tradició, compte amb el Darussafaka de David Blatt.

La 1a jornada

Real Madrid - Olympiacòs

21 h

Galatasaray - CSKA

19 h (demà)

EA7 Milà - Maccabi

20 h (demà)

E. Roja - Darussafaka

21 h (demà)

Unics - Barça Lassa

18 h (div.)

Fenerbahçe - Brose B.

19.30 h (div.)

Panathinaikòs - Zalgiris

20.15 h (div.)

Baskonia - Efes

21 h (div.)

3
equips
han disputat totes les edicions de l'Eurolliga des del curs 2000/01. Es tracta del Barça Lassa, el Baskonia i l'Olympiacòs.
5
tècnics
participants en el present curs han estat campions alguna ocasió: Obradovic (8) i Bartzokas, Blatt, Laso i Itoudis (1).
63
de valoració
és el sostre individual a l'Eurolliga. Ho va fer Tanoka Beard amb el Zalgiris el 22 de gener del 2004, contra l'Skipper.
94
punts
de valoració li fan falta a Navarro (3.712) per superar Diamantidis (3.806) com el més valorat de la història del torneig.
5
equips
dels aspirants enguany no han estat mai en una final a quatre: Brose, Darussafaka, Unics, Estrella Roja i Galatasaray.
7
clubs
han alçat el títol en l'era de l'Eurolliga: PAO (4), Maccabi i CSKA (3), Barça i Olympiacòs (2) i Real Madrid i Virtus (1).
10
fitxatges
ha tancat el Galatasaray aquest estiu. El campió de l'Eurocopa és el que s'ha mogut més. El Maccabi és el segon (9).
12-0
balanç
del Darussafaka de David Blatt, comptant la pretemporada i la primera jornada de la lliga turca, a casa contra el Tofas.
14
jugadors
que van jugar la darrera edició avui tenen contracte en l'NBA. Entre ells, dos exblaugranes com Satoransky i Abrines.
19,4
punts
de Nando de Colo, trofeu Alphonso Ford en el curs passat. L'únic que l'ha guanyat més d'un cop ha estat Igor Rakocevic (3).
35
partits,
com a mínim, jugarà el proper campió del torneig. En l'edició passada, el CSKA va guanyar el títol, disputant-ne 29.
37
anys
farà el proper 30 de novembre Andrés Nocioni, el més veterà aquest curs. Arturs Kurucs (Baskonia) és el més jove, amb 16.

Dues finestres per reforçar-se

Tancades les inscripcions dels rosters, els participants en la present edició de l'Eurolliga només disposen a partir d'ara de dos períodes per apuntalar o fer canvis en les seves plantilles. El primer serà del 30 de desembre al 4 de gener, coincidint amb el final de la primera volta de la fase regular. En la segona i última finestra, que s'obrirà del 24 de febrer a l'1 de març (després de la disputa de la jornada 23), s'hi ha introduït una limitació de mercat. No es podrà fer cap incorporació provinent d'algun dels altres participants en la competició d'enguany.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)