Eurolliga

Istanbul, ‘mon amour'

Eurolliga júnior. El CFBB París, centre d'alt rendiment del govern francès, va accedir al tron europeu en un curs en què també ha competit en la tercera divisió i no ha guanyat cap partit (0-34)

El torneig júnior de l'Eurolliga només va tenir un equip sobre la pista. El CFBB París (també conegut com INSEP, el centre d'alt rendiment francès) va tiranitzar la competició sense cedir ni un instant de domini. L'equip va obtenir el botí en el gran torneig sub-18 europeu després d'un camí tortuós per la tercera divisió francesa en què va tancar la temporada de 34 partits amb 0 victòries. El procés, però, funciona perquè el seu gran objectiu –formar jugadors– continua rajant: 15 jugadors francesos han sortit en el draft de l'NBA en l'última dècada.

En els quatre partits del torneig de l'Eurolliga, el París només va anar al darrere en el marcador durant 18 minuts (en el primer contra el Barça –3'50”– i en la final contra el Mega Leks –14'10”–). I en aquest gran domini hi ha tingut molt a veure el fet de competir amb jugadors fets durant la temporada tot i les 34 derrotes. “L'NM1 [tercera divisió francesa] és molt dura, amb jugadors veterans. Però els jugadors han entès sempre que estan en el procés formatiu”, diu el tècnic Jean Aime Toupane, en declaracions a L'Esportiu: “I al final, quan hem jugat contra equips de la nostra edat, això s'ha notat molt.” Des de fa 18 cursos, el París competeix en la tercera divisió francesa i en l'última dècada ha estat incapaç d'acabar en una posició que no sigui l'última. Però l'equip s'ha mostrat ferm jugant amb júniors i cadets. “Tothom entén que el nostre objectiu és formar guanyadors, no guanyar partits”, explica Toupane.

ELS SIS JUGADORS MÉS DESTACATS DEL TORNEIG

Ivan Février (MVP)
París CFBB
Aler pivot
2'04 m.
Tot i no registrar grans números (16,8 punts, 4 rebots de mitjana) Février ha estat el millor jugador d'un equip coral. Amb facilitat per veure cistella, l'únic dubte en el següent nivell és la seva falta d'alçada. L'any que ve, al París.
Yanik Blanc
París CFBB
Base
1'93 m.
Ha vist cistella amb facilitat (15,3 punts i 4 assistències), però la seva activitat defensiva ha estat la clau per al seu equip, que s'ha contagiat de la seva energia (2,75 recuperacions). El curs que ve jugarà al Poitiers.
Rokas Jokubaitis
Zalgiris Kaunas
Base
1'87 m.
No tenia un paper fàcil substituint el lesionat Sargiunas, però la seva fluïdesa en la direcció (4 assistències), el seu domini de pilota i el tir sobre bot (15, 3 punts) han deixat pòsit. És júnior de primer any i juga en el Neptunas Klaipeda.
Goga Bitadze
Mega Leks
Pivot
2'11 m.
Dobles figures en punts i rebots de mitjana (17,8 i 10) proclamant-se el clar dominador interior del torneig. Ha ensenyat fluïdesa en el joc interior, capacitat d'intimidació (3,8 taps) i fins i tot tir exterior (44% d'encert).
Sergi Martínez
Barça
Aler
2'02 m.
Tercer en valoració (23 de mitjana), segon en punts (22) i en recuperacions (2,3), ha estat el gran líder del conjunt blaugrana per sobre de Velicka, l'altre gran projecte que acaba cicle de júnior de l'equip de Julbe.
Dino Radoncic
Madrid
Aler
2'02 m.
Ha liderat la competició en valoració (27 de mitjana) i punts (26), i ha estat imparable per la majoria dels seus rivals. Ha estat el líder d'un equip amb capacitat física de sobres però mancat de talent i ofici en els moments importants.

La tendència de marxar als EUA

L'objectiu de la INSEP és formar jugadors per als equips francesos, però últimament els jugadors més destacats marxen a instituts o universitats americanes. Com ara Jaylen Hoard (a l'institut Wesleyan), Yves Pons (compromès amb Tennessee), Ayayi (compromès amb Gonzaga) i Olivier Sarr (compromès amb Wake Forest). “A la primera divisió és molt difícil tenir un lloc per als jugadors joves perquè és molt competitiva i hi ha estrangers”, admet l'entrenador Toupane.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)