ACB

La roda s’expandeix

Lliga Endesa. Els nombrosos canvis a les banquetes de l’ACB, amb onze novetats en els divuit equips, ha propiciat l’entrada de sis nous tècnics en l’òrbita dels primers entrenadors

Aires renovats a les banquetes de la Lliga Endesa. De manera definitiva, la tendència que l’estiu passat va aixecar el vol, amb set entrenadors nous respecte a la temporada anterior, s’ha dilatat enguany fins a totalitzar onze novetats en els divuit equips, una sacsejada en nombre i també en condició, perquè sis dels nous són tècnics que entren en la roda.

Cares noves

Sis entrenadors que no han deixat mai de ser-ho però que no eren dins de l’òrbita com a primers entrenadors de l’ACB. D’aquests, dos (Jaume Ponsarnau i Sergio Valdeolmillos) recuperen el comandament de les operacions després de dues i una temporada, respectivament, com a assistents en el València i el Baskonia. També després de dues temporades i mitja d’ajudant, en aquest cas de Velimir Perasovic, Agustí Julbe (Fuenlabrada) debutarà com a primer en la Lliga Endesa, estatus que després de fer-ho molt bé a Ucraïna i Turquia també té l’oportunitat de tastar en la lliga espanyola Josep Maria Berrocal (Estudiantes). Provenen igualment de fora de la lliga Nacho Lezkano, que ha pujat amb el Breogán, i Javi Juárez, al capdavant de l’UCAM després de tres temporades dirigint l’equip júnior del Madrid.

A la caixa hi ha caler, i quan hi ha cintura econòmica els dirigents eixamplen la mirada, però es guarden prou de deixar el mànec de la paella. I la circumstància que dona oportunitats fa igualment més expugnable la figura de l’entrenador: dels divuit tècnics que començaran la lliga 2018/19 només la meitat tenen un any de contracte garantit. Corre l’aire, a l’ACB, però això també vol dir que ningú té la cadira del tot falcada: només Laso, Fernández i Epi ocupen el lloc que tenien ara fa un any.

El 40% són de casa

L’aposta pel tècnic estatal és també acusada, vorejant la unanimitat –només Svetislav Pesic (Barça Lassa) no és nascut a l’Estat espanyol–, i en termes de país la salut de l’entrenador català és fantàstica, capitanejant set de les divuit banquetes. Enguany són Pedro Martínez, Salva Maldonado, Ponsarnau, Julbe, Carles Duran, Berrocal i Joan Peñarroya, els que comencen, pels cinc que ho van fer la temporada passada: Peñarroya (Andorra), Duran (Bilbao), Maldonado (Estudiantes), Alejandro Martínez (Betis) i Joan Plaza (Unicaja).

Després de cinc temporades en l’Unicaja, tot indica que Plaza començarà aquesta campanya sense equip. Com ell, avui tampoc tenen un lloc on exercir Néstor Che García, l’extècnic del Fuenlabrada, i Jota Cuspinera –Pep Cargol, el seu substitut al gener a Saragossa, ha estat ressituat i és ara el director esportiu aragonès.

3
entrenadors
es mantenen a la banqueta que estaven ara fa un any: Laso, Fernández i Epifanio.
7
entrenadors
catalans arrenquen la temporada: Pedro Martínez, Salva Maldonado, Jaume Ponsarnau, Agustí Julbe, Carles Duran, Josep Maria Berrocal i Joan Peñarroya.
9
entrenadors
amb una temporada de contracte: Martínez, Pesic, Maldonado, Ponsarnau, Julbe, Juárez, Valdeolmillos, Epifanio i Lezkano.
2017/18
Real Madrid. Pablo Laso
Baskonia. Pedro Martínez
FC Barcelona Lassa. Svetislav Pesic
Herbalife Gran Canària. Luis Casimiro
València. Txus Vidorreta
MoraBanc Andorra. Joan Peñarroya
Unicaja. Joan Plaza
Iberostar Tenerife. Fotis Katsikaris
Montakit Fuenlabrada. Che García
UCAM Múrcia. Ibon Navarro
Movistar Estudiantes. Salva Maldonado
Monbus Obradoiro. Moncho Fernández
Delteco GBC. Porfi Fisac
San Pablo Burgos. Diego Epifanio
Divina Joventut. Carles Duran
Tecnyconta Saragossa. Pep Cargol
RETAbet Bilbao. Jaka Lakovic
Betis Energía Plus. Javi Carrasco
2018/19
Real Madrid. Pablo Laso
Baskonia. Pedro Martínez
FC Barcelona Lassa. Svetislav Pesic
Herb. Gran Canària. Salva Maldonado
València. Jaume Ponsarnau
MoraBanc Andorra. Ibon Navarro
Unicaja. Luis Casimiro
Iberostar Tenerife. Txus Vidorreta
Montakit Fuenlabrada. Agustí Julbe
UCAM Múrcia. Javier Juárez
Mov. Estudiantes. Josep M. Berrocal
Monbus Obradoiro. Moncho Fernández
Delteco GBC. Sergio Valdeolmillos
San Pablo Burgos. Diego Epifanio
Divina Joventut. Carles Duran
Tecnyconta Saragossa. Porfi Fisac
Breogan. Nacho Lezkano
BAXI Manresa. Joan Peñarroya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)