FCBQ

Mor Josep Lluís Cortés, una llegenda badalonina

Bàsquet Català. Va ser el primer jugador català a jugar al Real Madrid abans de fitxar per la Penya i acabar essent la mà dreta de Díaz Miguel

El bàsquet català està de dol. Josep Lluís Cortés va morir ahir als 80 anys. Va ser el primer català que va jugar al Real Madrid (1958-1962). Després va tornar a Badalona (1962-1969) per amor i va convertir-se en una llegenda verd-i-negra en una vida sempre vinculada al bàsquet, ja fos com a ajudant d’Antonio Díaz Miguel a la selecció espanyola durant dues dècades o com a regidor d’Esports de l’Ajuntament de Badalona.

Quan et cries al Círcol Catòlic, no es fàcil anar a la Penya. Una rivalitat que només coneixen els badalonins. I de certa edat. Per això Josep Lluís Cortés com a jugador va anar a l’Orillo Verde de Sabadell i després, al Real Madrid. Allà va viure en primera persona com era la influència de Santiago Bernabéu i Raymundo Saporta i en l’aspecte esportiu va aconseguir tres lligues, quatres copes i dos subcampionats europeus. Però la família pesa i va tornar a Badalona per jugar al Joventut i liderar una nova etapa de relleu generacional i modernització del club, exercint alhora d’entrenador ajudant de l’Antonio Molina.

Aquella era una època trista per al bàsquet català, amb la desaparició del Barça de bàsquet, l’Orillo Verde i l’Asimalibar de Montcada, així que la llum va arribar des de Badalona amb Cortés i altres mites del bàsquet català, sobretot Nino Buscató i Eduard Kucharski.

De la pista a la banqueta

Josep Lluís Cortés, amb un estil propi de deixar-se la pell a la pista i donar-ho tot, es va retirar als 32 anys per exercir d’entrenador, una altra tasca que engrandiria la seva llegenda. Un ensurt de salut va obligar-lo a parar, però no va durar gaire. Va estar a l’Espanyol, al Club Natació Sabadell i va ser seleccionador espanyol femení abans de passar dues dècades com a mà dreta de Díaz Miguel amb el combinat estatal masculí, amb el gran èxit que va ser la medalla de plata a Los Angeles, així com tres podis en els europeus. Una trajectòria que va dur-lo a acumular tots els reconeixements possibles. Una llegenda del bàsquet català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)