ACB

Exhibició de potencial

La permanència del Baxi Manresa i el Bàsquet Girona, el primer lloc de la fase regular ACB del Barça, l’ascens de l’Andorra, adscrit a la catalana, i el retorn reeixit de la selecció femenina constaten el múscul del bàsquet català

El cap de setmana del 13 i el 14 de maig del 2023 serà recordat com una festa contínua i interminable del bàsquet català, que ha exhibit múscul i ha diversificat els seus èxits en diversos fronts, tant pel que fa a resultats i a assoliment d’objectius com en un marc simbòlic, amb l’esperat retorn de la selecció catalana femenina, que va derrotar Ucraïna a Fontajau (89-52), en un partit amb caire, a més a més, benèfic que enalteix el centenari de la Federació Catalana de Bàsquet. Els seus afiliats, de fet, són els altres grans protagonistes d’un cap de setmana gloriós que va constatar una vegada més que Catalunya és una potència. El bàsquet de casa nostra viu un moment àlgid. Les darreres xifres oficials de llicències així ho corroboren. Es va tancar l’exercici 2021/2022 amb més de 78.000, recuperant i millorant els registres prepandèmics i establint un nou sostre que apuntala també la progressió de les femenines. Catalunya té més de 400 clubs federats, 46 dels quals militen en les competicions estatals: 4 en l’ACB, 3 en la Lliga Femenina, 2 en la lliga femenina Challenge, 10 en la Lliga Femenina 2, 7 en la LEB i 20 en la lliga EBA.

Primer pòquer ACB

En l’ACB, els quatre equips van guanyar els seus respectius partits. És la primera vegada que succeeix aquesta temporada, tot i que, evidentment, s’han de descomptar les jornades amb derbis. Feia anys que Catalunya no tenia quatre equips a l’elit i tots s’hi mantindran, un gran èxit. El triomf del Girona a Saragossa per 88-95 va segellar la seva permanència dissabte i va esvair les incerteses que hauria generat el posterior triomf del Granada contra el Betis, els dos equips que ara lluiten per evitar el descens. Els 9 punts del tortosí Jaume Sorolla en les dues pròrrogues –11 en total, amb un cop de dits clau abans del temps afegit– substituint l’eliminat Marc Gasol passen a formar part de les gestes del club. Diumenge, el Baxi Manresa, que va començar l’exercici malament i semblava que havia tocat fons, va vèncer amb la granota de treball a la pista del Breogán (81-82) i també va constatar que és d’ACB. El 2+1 final de Devin Robinson caçant al vol el rebot passa a l’imaginari del club, “al calaix de la història”, que diu l’entitat a les xarxes, com una de les jugades decisives dels darrers anys. Amb el savi Pedro Martínez estirant el carro, l’equip ha competit en circumstàncies adverses quan en l’exercici anterior tot havien estat flors i violes. La plantilla va tenir un record per al polonès Adam Waczynski, que es va trencar el lligament encreuat anterior. La Penya, per la seva banda, duia una mala ratxa i va esvair les males sensacions amb un triomf contra l’Obradoiro (96-85) que li permet continuar lluitant amb el Gran Canària per la sisena posició. I el Barça es va assegurar el primer lloc al final de la fase regular i el factor pista en els play-offs a una jornada del final amb una victòria de mèrit a la pista del Baskonia, que també aspirava al privilegi (84-91). Amb la feina feta, els quatre catalans disputaran el dimecres 24 (20.30 h) els seus respectius partits de l’última jornada sense jugar-s’hi res.

Andorra torna a l’elit

Seguint el fil arriba la LEB Or. Dissabte, l’Andorra, club afiliat també a la federació catalana, va segellar, apallissant l’Ourense (95-61), el seu retorn a l’elit tot just un any després d’haver perdut la categoria en qualitat de campió, amb un balanç de 29-4. El Força Lleida aspira a accedir a la final a quatre –pujarà el campió–, que també aspira a organitzar.

Triplet cap a la LEB Plata

En un nivell de bàsquet amateur, no es poden obviar els tres ascensos de conjunts catalans masculins que han pujat a la LEB Plata. Es tracta del CB Tarragona (CBT), el Santfeliuenc i la UE Mataró, que van reeixir en les seves respectives fases. En aquesta categoria, els clubs catalans són molt respectats i temuts per la seva qualitat, una mostra del nivell del país. La UE Mataró –un històric líder en llicències a Catalunya– i el Santfeliuenc van ascendir a Huelva. El CBT, per la seva banda, va certificar dissabte l’èxit a Llucmajor (Mallorca).

LES DADES

78.047
llicències
en l’exercici 2021/2022, el rècord. Amb 27.351 de femenines, la millor xifra
46
equips
en competicions estatals FEB i ACB, 31 de masculins i quinze de femenins
400
clubs,
si fa no fa, hi ha adscrits ara mateix a la Federació Catalana de Bàsquet
Tres històrics, a més, pugen a LEB Plata: la UE Mataró, el CBT i el Santfeliuenc

Els blaugrana hi poden posar la cirereta en la final a quatre de Kaunas

El Barça té l’oportunitat aquesta setmana d’afegir un nou èxit al bàsquet de casa nostra en la ‘final four’ de l’Eurolliga de Kaunas (Lituània). El rival, el de sempre, el Madrid, que semblava mort i enterrat i que va renéixer quan perdia per 0-2 en la polèmica sèrie contra el Partizan. El Barça ha mostrat que té potencial per batre els blancs, però ha d’evitar repetir l’error de l’any passat a Belgrad, quan dominava amb comoditat la semifinal i no va posar el peu al coll del rival, que va reviure. És la tercera F-4 seguida del Barça de Saras Jasikevicius, que en la primera va caure en la final contra l’Efes, campió de les dues últimes edicions. El tècnic, que va ser campió com a jugador amb el Barça l’11 de maig del 2003 al Palau trencant un malefici amb els Bodiroga, Fucka i companyia dirigits per Svetislav Pesic, és de Kaunas i cal esperar que això sigui un element més sinèrgic per als blaugrana, si més no pel favor del públic, encara que fessin fora el Zalgiris en una sèrie impol·luta (3-0).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)