Eurocopa

Romeria a Santa Matilde

L’Spar Girona, obligat a remuntar dijous que ve els 21 punts de desavantatge amb què torna d’Istanbul si vol eliminar el Besiktas i accedir a la seva primera final europea

Sempre a remolc, l’Uni es fon a l’últim quart (25-7)

Besiktas 81 Spar Girona 60

BESIKTAS:Lazic (7), Evans (27), Bayram (6), Nogic (17), Li (20) –cinc inicial– i Krivacevic (4). 19/37 de 2, 7/21 triples (3 Evans i Nogic i 1 Lazic), 22/25 tirs lliures, 36 rebots (10 Li), 15 assistències (6 Evans) i 94 de valoració (29 Li).SPAR GIRONA:Magarity (19), Mendy (12), Ygueravide (3), Bertsch (9), Labuckiene (6) –cinc inicial–; Peña (2), Etxarri (4), Canella (3) i López (2). 19/31 de 2, 5/27 triples (2 Mendy i 1 Ygueravide, Bertsch i Canella), 7/7 tirs lliures, 31 rebots (9 Canella), 18 assistències (5 Canella) i 64 de valoració (22 Magarity).PARCIALS:27-21, 14-14 (41-35), 15-18 (56-53) i 25-7 (81-60).

L’Spar Girona ha de recórrer al santoral si vol superar les semifinals de l’Eurocopa en la seva segona presència en l’eliminatòria que dona accés a lluitar pel que seria el seu primer títol europeu, dijous que ve –14 de març, Santa Margarida– a Fontajau (19 h), si vol capgirar una sèrie desequilibrada en l’últim quart d’ahir a Istanbul, en què l’equip gironí va anotar només dues cistelles fins que Magarity a 42 segons va escurçar una diferència que Li va deixar en 21 després d’anotar amb addicional els seus primers punts de la segona meitat, 7 segons per acabar. Primera derrota de l’Uni en l’Eurocopa, la primera des que va caure eliminat en la fase de grups de l’Eurolliga l’1 de març de l’any passat a Salamanca, amb lesió de gravetat de María Araújo, que debutarà en una final four amb el Çukurova.

La trajectòria gironina en la segona competició continental es precipita per la davallada a l’últim quart a la pista del botxí del Bourges –el millor rànquing a la fase de grups– als vuitens i del Latas a quarts; dues eliminatòries encarrilades, com aquesta, a Istanbul amb la tornada a fora per a un equip que du 3 derrotes a Europa (per 9, 1 i 3). Esprémer la nul·la rotació del Besiktas, anul·lant alguna de les seves referències ofensives –64 punts entre Evans (40 minuts), Li (37:11) i Nogic (33:42)– i abaixant les prestacions de les altres, vigilar les pèrdues i afinar la punteria, les condicions per apel·lar a un miracle que permeti guanyar de més de 20 com en 4 dels 6 partits europeus a Fontajau aquest exercici.

Sota, cavall i rei

El Besiktas va manar sempre en el marcador menys en el 0-2, de Mendy a 8:34 per acabar un primer quart amb les locals arribant a disposar de màximes d’11 quan Nogic amb dos triples (20-9 i 23-12) s’afegia en el capítol anotador a Evans i Li, autores de 12 i 9 punts en un primer quart que s’acabava amb el triple d’Ygueravide –1/8 ahir per signar la seva primera valoració negativa a Europa amb l’Spar, a qui liderava amb 21 i 24 amb el Galatasaray–. Mendy acabaria amb 2/10, anotant el que fa entre els dos de l’alera sèrbia al primer quart (20-12) i el que suposava la primera cistella visitant a l’últim: 67-56 a 6:06 al límit de la possessió en una jugada de fons. Les altres dues accions vermelles, de Magarity a 3:56 d’ofensiu i de la mateixa sueca a l’últim minut d’un quart que començava amb 7 punts d’Evans en un 9-0 en menys de 3 minuts i que, amb els àrbitres oblidant-se d’assenyalar faltes a les locals, acabaria sense cap tir lliure gironí. De fet, són 4 a la primera meitat (37-31 de Bertsch a més del 0-2) i 3 a la segona: l’addicional de Magarity (52-46) i els de Labuckiene per mantenir-se a 3 després del triple de Canella (52-49).

Íñiguez va plantejar alternances defensives com López defensant Evans cara a cara al segon quart –0 punts de la base–. O la 3-2 pressionant que ajustava el marcador amb només Li anotant per a les locals –10 punts al segon quart, 17 a la primera meitat (20 de valoració sense descans)–. La segona acció d’1x0 de Mendy (37-29 i 46-39), dues jugades acabades per Etxarri movent-se molt bé sense pilota i el 2+1 de Magarity, amb Li sense poder anotar, permetien a l’Spar aguantar l’embranzida liderada per Nogic (52-46), abans de la davallada a l’últim quart amb els triples d’Evans (65-53) i Lazic (72-56) pesant massa.

Hem competit 30 minuts i ens n’han sobrat 10, quan ens superen pel talent individual. No hem sabut respondre
No ens podem rendir i a casa s’ha d’intentar: són 80 minuts i hem de jugar amb el màxim esforç
Roberto Íñiguez
0
punts
fa Evans al segon quart, els mateixos que Li, que en duia 17 a la mitja part, al tercer. La xinesa anota el 81-60 final (2+1).
15
triples
fallen entre Mendy (8) i Ygueravide (7), amb la base en negatiu (-5) després d’haver superat els 20 dos cops als quarts.
1
derrota
de l’Spar Girona en 13 partits d’Eurocopa aquest curs. En 4 dels 6 partits a casa, la diferència va ser superior als 21.
0
tirs lliures
falla el conjunt gironí, que amb 16-21 en faltes en té 7: 3 a la segona meitat, tots al tercer quart (52-46 i 54-51).
Patrocini

Sisè i últim (?) intent per superar un dels tres grans

L’Spar Girona - Avenida de demà passat a Fontajau (18 h, Teledeporte), el tercer Partit de Totes, suposa el sisè partit del curs contra un dels tres equips que encapçalen la Lliga Femenina per a l’Uni, que acredita un 0-5 havent perdut a Saragossa (65-38) i Salamanca (68-52) en les jornades 1 i 3, i a València, per 74-52, dissabte passat. A Girona, 47-57 amb les taronges en el primer dia de la segona etapa de Roberto Íñiguez al club gironí a casa i 50-60 amb el Casademont en la tornada de la finestra FIBA, la primera de les tres derrotes seguides en la lliga. L’Spar, que a les competicions FEB sí que pot disposar de Lauren Nicholson (1,83 m, 1993), no supera un dels tres equips a qui ha de treure la plaça de l’Eurolliga si hi vol tornar la temporada que ve des del desembre del 2022, amb el seu actual entrenador dirigint l’Avenida (76-72 a la LF i 74-48 a Europa). La temporada passada l’Uni no es va trobar amb cap d’ells després de la lliga regular –sí abans, en la final de la supercopa que va guanyar contra el València a Vitòria (70-65)– perquè no va superar els quarts de final de la copa (65-79 amb el Gernika) ni del play-off (50-56 a Sant Feliu de Llobregat però 59-66 a casa contra el Barça CBS).