ACB

Juani Marcos

BASE DEL GIRONA

“Ho estic gaudint molt”

“Vaig venir perquè ho vaig veure amb molt bons ulls i hi estic millor del que m’esperava. El que més m’agrada és jugar a bàsquet”

“Amb 15 anys vam quedar tercers a escala nacional i érem un equip de barri”

Estem pendents dels de baix per treure’ns aquest ensurt, però anem partit a partit i volem quedar el més amunt possible

Juani Marcos (1,90 m, 2000) s’enfronta demà per primer cop al Barça, el club que el va cedir al Girona perquè debutés en l’ACB. El base s’ha perdut 12 dels 28 partits per les lesions, però amb 6-10 de balanç és el segon de l’equip en valoració (11,3) amb 9,5 punts –també el segon, també darrere d’Iroegbu– 3 rebots i 3 assistències en 21:02.

Demà a la tarda serà diferent, o especial, enfrontar-se al Barça?
No, gens. Jo aquest any represento el Girona i n’estic molt content. Ho estic gaudint molt.
Amb Ricky són un altre equip...
Continuen sent un equip molt fort. Ja ho eren abans, i amb un reforç com el seu, que els aporta experiència i una mica més d’intel·ligència, potser prenen millors decisions. Ens preparem per frenar-los tots els jugadors, tenen molt de talent.
Hi manté alguna vinculació? El segueixen i s’hi comuniquen?
Continuem parlant i hi ha una de les persones de l’equip que n’està pendent i que mira o ens ve a veure en alguns partits. Aquí també hi ha en Sergi [Martínez] i en Michael [Caicedo], i estan pendents de la nostra evolució.
És el seu primer curs en la lliga, com s’hi està trobant, aquí?
Molt content, em van obrir les portes de l’ACB i de fet la ciutat m’agrada molt. Sempre vaig créixer en llocs més aviat petits i m’agrada l’ambient d’una ciutat tranquil·la, que és maca i en la qual es pot fer de tot. I el club també, el que és l’afició i el que l’envolta. Estic content de viure-ho aquí i de ser a Girona.
Com va anar, a l’estiu, la decisió de venir? Devia tenir ofertes...
Ho vam parlar amb el meu representant i hi havia diverses opcions. En aquell moment vaig estar parlant amb l’anterior general manager, que era en Jordi Plà, i amb Salva Camps. Ens vam reunir i vam parlar del que jo podia aportar a l’equip i quina era la seva idea. Vaig venir a parar aquí perquè ho vaig veure amb molt bons ulls, tant per al meu possible creixement com pel lloc on pogués evolucionar. Tenint en compte tot això, va ser una decisió que, malgrat ser complicada, perquè era arriscat sense saber-ne res, hi estic millor del que m’esperava.
D’experiència, amb tants alts i baixos en l’equip, en deu haver agafat.
I tant! Al principi de temporada vaig tenir moltes lesions: una de muscular, una altra em trenco un dit i una altra que em trenco el nas... M’anava enfonsant, però mirava de sortir-me’n, i quan estava a punt de tornar a la pista intentava estar el més tranquil possible. El que més m’agrada és jugar a bàsquet i gaudeixo fent-ho. Ho faig cada dia que jugo, en lloc de trencar-me el cap i castigar-me a mi mateix per haver estat lesionat. M’ho prenc com un aprenentatge.
El partit de València a casa és el millor que va fer vostè: 18 punts i 20 de valoració. Aquell triomf és el que ara els dona marge?
Aquella victòria va ser molt important per a nosaltres, i de fet el dia abans vaig tenir la mala sort que em van caure a sobre el turmell i em vaig fer un esquinç. Vaig demanar jugar infiltrat i al cap de dos o tres dies ja estava recuperat i corrent de nou.
I el d’Obradoiro, que guanyen amb la seva cistella al final?
Va ser un partit complicat i encara quan veig l’última jugada d’ells i les nostres dues últimes, que és un triple de Minda [Susinskas] que vaig dir: si l’encistella ja està. I de cop i volta falla, i quan Pustovyi ens anota un tir curt... Tinc la jugada clavada al cap.
Se li nota...
L’última ja va ser massa: una jugada bruta, que caic jo, cau Khem [Birch] ens n’anem a terra i de cop em troba Minda al costat de l’anella, que era la passada que li havia fet jo abans. Sol! Vaig haver de fer una finta, sabia que em vindrien a sobre com bojos: vaig tirar amb l’esquerra com vaig poder, i deu ser dels dobles més importants que he encistellat en la meva carrera.
Perdre a casa contra el Palència, en què a més vostè es lesiona a l’inici del tercer quart i tot i així acaba sent el més valorat (18)...
Aquella mala ratxa, en què dúiem cinc partits seguits perdent i era el sisè, va ser dolenta. És difícil sortir-ne quan et veus al pou i de fet amb altres equips m’hi havia trobat de fins a 11. Costa, sortir-ne. Un cop ho fas et sents alleugerit, i per això necessites els companys, el suport de l’afició i tot el que es pugui.
Hi ha, també, la ratxa a fora.
Tots els equips són molt forts a casa i és complicat guanyar-hi; en qualsevol lliga, et diria, i hem de mirar de trencar-la, però estem tenint mala sort. Bé, sort no, sinó competir fins a un cert punt que després se’ns escapen com amb l’Unicaja i a Tenerife. Podem continuar lluitant els 40 minuts i ho haurem de fer aquests últims partits que ens queden.
Si els que tenen per sota van fallant... Em fa l’efecte que quan guanyin el proper ja estaran salvats. Hi està d’acord?
Nosaltres volem guanyar el màxim de partits. És clar que estem pendents dels de baix per treure’ns aquest ensurt, però anem partit a partit i volem competir-los al màxim: sumar el major nombre de victòries i quedar el més amunt possible.
I per guanyar el Barça?
Estar concentrats 40 minuts és clau. I un nivell d’intensitat molt alt; són un equip físic i gran. Ens hem de preparar per a qualsevol adversitat, un equip tant top et pot fer un parcial de 7 o 8 a 0 i no pots caure ni deixar-te anar, sinó estar preparat.
Bàsquet, sent de Rosario, deuria ser un ‘rara avis’ a la classe.
La meva vida va ser una mica un embolic, vaig néixer a Rosario i hi vaig estar fins als 6 anys. Després em vaig mudar a Taco [Pozo, província del Chaco] perquè el meu pare hi va anar a treballar d’entrenador de bàsquet.
Resolt doncs...
Allà m’hi vaig estar fins als 9 amb el meu pare i la meva mare. I de Chaco a Misiones, que és on vaig tenir els meus millors anys quant a categories de formació. Amb 15 anys vam quedar tercers a escala nacional guanyant el Boca Juniors, i érem un equip de barri, com aquell qui diu. Aquell mateix 2015 signo pel Peñarol de Mar del Plata per combinar-ho amb la lliga de desenvolupament que es diu allà. I amb 17 ja vaig pujar al primer equip i vaig tenir minuts i protagonisme. Dos anys, fins que em va fitxar el Barça, en el mundial sub 19 vam fer un bon torneig, amb en Leandro Bolmaro.
Debut amb l’absoluta al febrer. Un altre record per sempre.
Era un dels meus somnis, m’ho havia proposat des de ben petit i havia de treballar per estar-hi, en la meva posició, que és en la que més nivell hi ha. M’havia d’arribar l’oportunitat i que estigués preparat. I el meu debut va ser just a Mar del Plata, on havia jugat i debutat amb el Peñarol. I va ser una doble alegria.
I no anar als Jocs, ara que fa 20 anys de l’or olímpic a Atenes?
És un cop dur. I també, o encara més, no classificar-nos per al mundial l’any passat. Són dos cops seguits i ens estem preparant per canviar el xip, pensar en el futur i en el mundial del 2027: oblidar tot el que va passar perquè va ser molt dolorós i ens n’hem de sortir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)