Més bàsquet

Un somni de 30 milions

Pau i Marc Gasol s'entrenaran amb el Barça mentre duri el locaut de l'NBA

Vestir-los de blaugrana és una hipòtesi caríssima que només seria possible en el cas que l'NBA suspengués tota la temporada

Marc Gasol va començar ahir a fer la seva pretemporada amb el Barça, i demà l'imitarà el seu germà Pau. Ho faran mentre a l'NBA es mantingui el tancament patronal i, per tant, els jugadors no puguin entrenar-se a les instal·lacions dels seus clubs ni amb cap dels seus preparadors. Pau i Marc podrien haver triat qualsevol instal·lació del món, però han escollit el Palau Blaugrana, on –no podia ser de cap altra manera– els han rebut amb els braços oberts. Són productes del planter del Barça, un estímul per als entrenaments i un element de prestigi. L'expectació és màxima, però el somni de veure'n algun dels dos vestit de blaugrana aquesta temporada està subjecte a tants condicionants que avui només és una fantasia. I, a més, caríssima.

Tant Pau com Marc han dit i repetit que no fitxaran per cap equip europeu fins que estigui clar que l'NBA 2011/12 queda definitivament suspesa. No volen firmar i haver de marxar als Estats Units poc després, com li podria passar a Rudy i el Madrid. I les coses no sembla que vagin per aquest camí a l'altra banda de l'Atlàntic. Al contrari, les negociacions entre patronal i jugadors prossegueixen i s'hi han implicat jugadors amb alt pes específic.

Pau Gasol té contracte amb els Lakers i quan s'aixequés el locaut hauria de marxar cap a Los Angeles. Marc Gasol és agent lliure restringit –ha acabat contracte i pot rebre ofertes però el seu club anterior el pot retenir igualant la més alta– i els Grizzlies ja han fet saber que exerciran aquest dret. Però si s'arribés al tancament per tot un any, tampoc no seria tan fàcil. Per raons econòmiques.

El cas de Pau

Per centrar la qüestió, el salari que ha de cobrar Pau Gasol la temporada vinent als Lakers (18,7 milions de dòlars), traduït a euros (14 milions al canvi d'avui) i amb la fiscalitat inclosa –23,4 milions– ve a ser com tot el pressupost de la secció de bàsquet del Barça. És clar que cap club d'Europa pot pagar aquesta quantitat i que el fitxatge només podria ser viable amb un pla especial de negoci i, sobretot, amb un patrocinador. I malgrat tot, Pau Gasol no pot aspirar a cobrar a Europa el mateix que als EUA.

Hi ha un altre element fonamental en el cas del pivot dels Lakers: quan va marxar als Grizzlies, ara fa deu anys, el Barça es va reservar els seus drets per a tot l'espai FIBA, de manera que qualsevol club que el volgués hauria de negociar primer amb el Barça.

El cas de Marc

Marc Gasol només ha jugat tres temporades en l'NBA i, per tant, el seu salari no és tan astronòmic. No hi ha res firmat però l'oferta mínima que li han de fer els Grizzlies seria de 4,66 milions de dòlars, uns 3,3 milions d'euros que, passats per la fiscalitat obligatòria, es convertirien en 5,5 milions d'euros. El cas dels seus drets a Europa no és tan clar. El seu últim club va ser l'extingit CB Girona, però hi va jugar com a cedit i el Barça va pactar aleshores que el dret de tempteig continuaria sent seu. Però per la normativa ACB, els drets serien del Girona, un club que no existeix.

Les magnituds de les operacions juntes s'acostarien als 30 milions d'euros, una xifra que mareja i que se superaria per poc que s'hagués de subscriure alguna pòlissa d'assegurança. Amb tot, si el locaut persistís i l'NBA no es disputés, el Barça s'ho hauria de plantejar perquè, si bé amb la plantilla actual continua sent el màxim favorit a l'ACB –excepte que a Florentino Pérez li vingués un altre deliri–, a Europa només cal veure la plantilla del CSKA de Moscou per adonar-se que ho tindria molt complicat.

Satisfacció a l'espera del desenllaç del locaut

Mentre als Estats Units es negocia dia a dia per arribar a un acord entre NBA i jugadors, al Palau tot són paraules boniques, però mesurades i sense generar cap expectativa. “És emocionant reincorporar-me a la disciplina del club després de tants anys i tornar a entrenar-me al Palau. Per mi, el Barça té la millor plantilla d'Europa, i tant en Marc com jo venim a aportar alguna cosa més a un grup que és excel·lent”, deia Pau en el seu compte de Twitter. I enviava un missatge al seu germà: “Prepara't, que seran exigents.” Resposta de Marc: “Saps que han guanyat sis dels últims set títols? I tant que serà
exigent!”

Joan Creus va mostrar una gran satisfacció: “Són dos jugadors de nivell mundial, que s'han format aquí i, per tant, el vincle continua. En sortim beneficiats tots perquè apujaran la qualitat dels entrenaments i veurem duels interessants entre tots dos.” Per Creus, parlar de fitxar-los és pensar en unes hipòtesis que no s'han donat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)