ACB

Fer l'ajuda o no?

La copa. Catalans de tres posicions diferents, el base Guillem Vives (Joventut), l'aler Salva Arco (La Bruixa d'Or) i el pivot Jordi Trias (Andorra) opinen sobre l'última acció defensiva del Barça en la copa

Tot i que la coincidència a assenyalar els tirs lliures (15/27) com la clau de la derrota del Barça en la final de la copa i en la percepció que els blaugrana ja no són a anys llum del Madrid com passava fins al desembre, l'última acció de la final continua sent l'eix del debat. L'ajuda defensiva que va fer Papanikolaou i que el tècnic Xavi Pascual va jutjar així: “Un error defensiu claríssim nostre.”

Per intentar entendre si l'acció de Papanikolaou és equivocada o no, cal saber com estan organitzats els equips i quines directrius tenen. Hi ha entrenadors que en situacions de victòria per dos punts prefereixen fer falta abans que concedir un tir. D'altres opinen el contrari, prefereixen defensar amb el risc que un bàsquet forci la pròrroga... o l'eviti si és un triple.

Calia fer el 2 contra 1?

Les estratègies defensives de Xavi Pascual no preveuen ajudes com la que va fer Papanikolaou a Sada, en la defensa a Sergio Rodríguez. Ho va dir el tècnic, que també va afegir que l'aler s'havia precipitat, pensant que quedava menys temps.

Però, què pensa el protagonista quan és a la pista en una acció tan decisiva i no hi ha hagut temps mort pel mig per rebre instruccions concretes? El 9 intenta reproduir la situació parlant amb un base, un aler i un pivot, les tres posicions que poden intervenir en l'acció defensiva.

Guillem Vives, Salva Arco i Jordi Trias conviuen diàriament amb aquestes decisions que s'han de prendre en una dècima de segon.

No és tan clar

Que cap dels tres no tinguin criteris coincidents dóna una pista de la complexitat de l'acció. El base del Fiatc Joventut Guillem Vives treu importància a la jugada desgraciada: “Vist per televisió, jo no hauria fet l'ajuda, però és molt fàcil opinar assegut al sofà. Són coses del joc i s'entenen perquè a vegades el cor i la motivació passen per sobre del que diu el cap.” Pel base verd-i-negre, l'aposta de Pablo Laso era molt clara: “El Madrid va buscar el Sergio perquè és qui millor desequilibra en l'un contra un, i Papanikolaou va anar a fer l'ajuda massa aviat. Potser era innecessari tenint en compte que Sada l'havia aguantat molt bé i li havia fet una defensa molt bona.”

Un criteri, aquest últim, que comparteix Jordi Trias (Andorra): “Sada estava fent una defensa perfecta i Papanikolaou va pensar que Sergio no tenia temps de fer una passada.” Ell té clar què hauria fet: “Jo no me l'hauria jugat. Ets determinant i el que no vols és cometre tu l'error. Jo m'hauria quedat enganxat al meu home. Que no rebi, si cal al límit de la falta, perquè en aquests finals no es xiulen.” Trias creu que no es justifica que Llull estigués sol perquè un tir llunyà fos l'última opció d'atac del Madrid: “El que no pots permetre és que ningú tiri sol, que és el que va passar. Si anoten, que sigui amb el defensa a sobre.”

En canvi, Salva Arco no considera que Papanikolaou s'equivoqués: “És una bona situació tàctica. Queden pocs segons i el base té la pilota. I la passada és difícil, perquè quasi està d'esquena. Vas a pressionar perquè no tingui temps de llançar.” Arco també afegeix que la sort va estar del costat dels blancs, però recorda que Sergio Rodríguez és un jugador únic: “En aquest cas, va veure que venia Papanikolaou i va fer una passada que penso que és molt difícil, que pocs jugadors poden fer i que normalment sortirà bé un cop de cada deu intents.”

Jo no me l'hauria jugat, l'últim que vols és fallar tu. Que el teu no rebi, i si cal, al límit de la falta. No les xiulen
Jordi Trias
aler pivot del river andorra
És una situació bona, queden pocs segons i té la pilota el base... És una passada molt difícil, està d'esquena
Salva Arco
aler de la bruixa d'or
Són situacions del joc, vist per televisió jo no hauria fet l'ajuda, però és molt fàcil opinar assegut al sofà
Guillem Vives
base fiatc joventut

El Barça torna aquesta tarda als entrenaments

Els jugadors blaugrana, després de perdre de manera cruel la final de la copa, van disposar ahir de dia de descans i merescut després de quatre dies d'emocions i, sobretot, desgast físic i mental. El tècnic Xavi Pascual ha convocat els seus jugadors aquesta tarda al Palau per tornar a la feina i seguir construint l'equip per ser millor. Els blaugrana prepararan el duel de divendres al Palau contra el Milà, i diumenge tornarà a jugar a casa contra el Fiatc Joventut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)