ACB

La lluita contínua

Com en les últimes temporades, el potencial i el fons d'armari del Barça Lassa i el Madrid els tornen a postular com a únics candidats al títol

L'acord de l'ACB amb l'Ourense perquè pugi en l'exercici 2016/17 garanteix que, ara sí, l'últim baixarà

La convulsió i la incertesa ha estat tan grans a l'estiu que es va haver d'esperar a l'inici del setembre per tenir clar si la competició d'enguany tindria 18 o 19 equips. Finalment, tot ha quedat tal com estava, sense canvis. I és literal. Els equips que a partir de demà encetaran el nou curs són els mateixos que van acabar la temporada passada –ni el Guipúscoa ni el Montakit van consumar el descens– i les perspectives que irrompi un outsider per trencar la bipolaritat actual són nul·les amb el sistema de competició, amb play-off al millor de cinc partits.

L'eterna dualitat

En un curs hi pot haver circumstàncies que variïn el rumb preestablert, però res fa pensar ara que algú pugui expulsar de la final un dels dos grans (Madrid i Barça Lassa). Tots dos ja han protagonitzat les darreres quatre finals, amb el bagatge igualat (2-2) i sense que cap hagi pogut encadenar dos títols. El paper de l'aspirant l'interpreta l'equip blaugrana, al qual la supercopa ha servit d'injecció vitamínica d'autoestima i per guanyar un cert crèdit de confiança de tothom després del desencisador curs passat, en blanc. Però que ningú s'enganyi. Res encara no està fet, encara que les sensacions convidin a l'optimisme. Mitja plantilla és nova i fa falta un llarg trajecte per adquirir la solidesa necessària per recuperar el tron del Madrid.

Però no ens enganyem, la imatge que va oferir el Madrid a Màlaga no és indicativa. Tenia lesionats (Taylor i Rudy) i havia fet una preparació agafada amb pinces, en què sis peces van gairebé enllaçar la final de l'europeu amb un viatge al Brasil, a la Intercontinental. I, si bé allà no li va passar factura –hi va poder completar l'anhelat repòquer de títols–, no va ser capaç de competir contra l'Unicaja en la supercopa. En tot cas, Pablo Laso ja té construït l'equip i l'única incògnita és si els matisos introduïts (Thompkins i Taylor, especialment) donen la talla i si es troben a faltar els intangibles de Slaughter en defensa.

Per sota, i a un parell d'esglaons, s'hi situen l'Unicaja i el València. Dos equips amb plantilles àmplies i ben estructurades, i entrenadors que saben treure suc als jugadors. Plaza ha recuperat la il·lusió del públic del Carpena, i Pedro Martínez ha vist reconeguda la feina del curs passat a Manresa, en què va salvar esportivament l'equip de manera heroica. En la nòmina d'aspirants a completar els llocs de play-off, cal comptar lògicament amb equips com el Bilbao, l'Herbalife, el Laboral Kutxa i el CAI, a més del Fiatc Joventut i el MoraBanc, sobretot els del Principat, amb més substància que no pas durant el curs passat.

Almenys un

La mutilació del drama del descens s'ha acabat després que l'ACB i l'Ourense pactessin ajornar un any un ascens que s'ha de fer efectiu durant el curs 2016/17. L'entitat gallega transitarà una temporada a LEB Or sense estímuls competitius, mentre que els equips de la Lliga Endesa ja saben que, ara sí, almenys el cuer ja no se salvarà als despatxos. Potser per això, ningú sortirà a veure-les venir tal com es podia fer anys enrere. Un punt a favor de la salut d'una competició que tan sols ha viscut un ascens (el MoraBanc) i un descens esportiu (el Valladolid) en els darrers quatre anys.

LA PRÈVIA

Fa temps que em volen enterrar. Després d'un any personal i col·lectiu dolent, tinc il·lusió per fer-ho bé
Juan Carlos Navarro

EN XIFRES

Guanyar serà més complicat. Tenim clar que serem l'equip a batre i tots els rivals voldran derrotar-nos, però és un repte
Sergi Llull
Intentarem veure un equip amb una filosofia semblant a la de l'any passat, amb un bàsquet sense especular
Salva Maldonado
No hem guanyat cap partit, però hem anat fent passes endavant durant la preparació. Arribem preparats a l'inici
Àlex Hernández
Tots volem millorar el que vam fer l'any passat. Vam tenir una fase en què vam patir moltíssim, i no ho volem repetir
David Navarro
2
jugadors
en actiu es troben entre els deu amb més partits en la Lliga Endesa. Es tracta de Felipe Reyes (6è, 638) i Navarro (9è, 610).
16
títols ACB
enllacen el Madrid (8) i el Barça Lassa (8). L'últim que va trencar la bipolaritat va ser el Laboral Kutxa (Lliga Endesa 2010).
1.022
victòries
del Barça Lassa en la Lliga Endesa en un total de 1.362 partits (75%). Segon és el Madrid, amb 967 en 1.321 duels (72,2%).
7
tècnics
catalans inicien la temporada: Pascual, Plaza, Maldonado, Ponsarnau, Peñarroya, Pedro Martínez i Alejandro Martínez.
38
anys
té Jesús Chagoyen (Rio Natura), el més veterà de la competició. El segueixen Mallet (Fiatc Joventut) i Savané (Herbalife), amb 37.

Pendents dels serrells amb Movistar+

La competició arrencarà demà a la tarda i continua encara sense oficialitzar-se l'acord amb Movistar+. Això no significa que hi hagi hagut algun problema –l'entesa és ferma per tres anys i 46 milions d'euros–, però impedeix conèixer ara mateix quins partits oferirà la plataforma de televisió de pagament de Telefónica aquest cap de setmana, el de l'estrena de la Lliga Endesa. Extraoficialment, se sap que un serà el Barça Lassa-CAI, el diumenge (19. 30 h), que tancarà la primera jornada. En canvi, TVE va anunciar fa ja alguns dies que el Madrid-València de diumenge (18 h) era la seva elecció –només pot triar un partit, però en té la prioritat– i el transmetrà per Teledeporte. Per primer cop en 28 anys, Televisió de Catalunya no oferirà cap partit de la competició estatal.

Ahir, Movistar+ va presentar oficialment la temporada de l'NBA i l'Eurolliga, de la qual ja tenia els drets.

Augusto Lima i el Madrid

L'operació no s'ha oficialitzat, però des de fa uns dies el club blanc té tancada la incorporació d'Augusto Lima (1991) per a quatre temporades, després de pagar la clàusula de rescissió (250.000 euros). La particularitat del cas és que el pivot continuarà al seu club d'origen, l'UCAM Múrcia, com a cedit aquesta temporada. De fet, Lima va ser la imatge del club murcià en la presentació de la competició. Això sí, el Madrid es reserva la possibilitat de repescar-lo al gener si ho requerís, abans que es tanqui el termini per fer moviments entre equips de la Lliga Endesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)