FEB

NOEMÍ JORDANA

BASE DE L'SPAR CITYLIFT GIRONA

“El favorit és l'Avenida”

“Amb els reforços de la segona volta, la plantilla de Salamanca encara sembla més completa”

“No hi ha hagut manera de trobar una estabilitat fins fa ben poc, i ara ens hem de tornar a habituar a jugar amb Spanou”

Espero que encara piqui el partit de Salamanca d'abans de Nadal, perquè allà vam fer bastant el ridícul
La nostra manera de defensar requereix que tothom hi sigui, perquè corres riscos. I si algú no hi és, el rival anota sol a sota
Jugar dues competicions està molt bé perquè tothom prefereix jugar que entrenar-se. Em sobren els viatges

Quan parla Noemí Jordana (Torelló, 1980) val més parar atenció perquè normalment cap resposta és buida. Del que explica la capitana de l'Spar Citylift Girona se'n desprèn que no està sent un any fàcil.

Amb quins arguments va l'equip a la copa?
Amb actitud positiva en defensa, treball dur i l'encert... depèn una mica del dia. Per tant, amb treball, que l'encert no el podem controlar tant. L'Avenida té una plantilla molt completa i amb els reforços que han incorporat per a la segona volta encara ho sembla més del que ho semblava abans de Nadal. Alana Beard fa més coses de les que feia Tricia Liston i es nota en el seu perímetre. Sí que tenen una rotació de bases més curta [van marxar Cris Pedrals i Mariona Ortiz] però aquesta no és una funció que pugui assumir qualsevol persona.
Diu que l'Avenida és millor que fa uns mesos. També és millor que un any enrere?
Per l'estil. Sempre tenen plantilles molt poderoses amb rotacions repetides en totes les posicions. Crec que és similar.
En aquesta semifinal, hi pot ajudar d'alguna manera el record dels enfrontaments previs?
De la supercopa, no, perquè queda molt lluny. Dels de la temporada passada, menys, perquè quedem dues jugadores. I del d'abans de Nadal espero que sí, perquè espero que a la gent li piqui encara, perquè allà vam fer bastant el ridícul. Espero que piqui... En aquell partit no hi érem.
Com analitza la temporada?
És un any molt complicat. Primer, pels canvis de jugadores, perquè no hi ha hagut manera de trobar una estabilitat fins fa ben poc. I ara que la teníem, torna Spanou i s'ha d'incorporar una peça nova, perquè l'equip ja s'havia acostumat a jugar sense ella. Ja ens va passar la temporada passada amb Gidden, que va estar sis partits lesionada i quan va tornar es queixava que jugàvem sense ella. I era normal, perquè tot té un procés. A més, en l'Eurolliga no tenim Lucas i en la lliga sí. Tot són elements de dificultat.
En la copa del 2015 l'Spar era el favorit, i va perdre. En la lliga i la supercopa no era l'Uni i es van guanyar. Es rendeix millor sense pressió, com ara?
En la final de lliga a Fontajau l'equip tenia pressió per guanyar la lliga. Nosaltres ens la trèiem de sobre, però hi havia moltes ganes, sabíem que ho podíem fer, el pavelló ple... Intentàvem dissimular dient que el favorit era l'Avenida però l'equip era conscient que tenia la pressió a sobre i va donar la cara. Hi ha equips que saben jugar amb pressió i d'altres que no. Aquest any és una incògnita com respondrem. Però per mi el favorit és l'Avenida, tot i que m'arrisco que en Miguel [Ortega, l'entrenador] em faci fora de l'equip quan ho llegeixi... [riu] I hi ha un factor diferencial més. Un any enrere quan va arribar la copa n'estàvem tipes, que se'n parlés. Des de Nadal tot era copa, copa i copa. Ara no, amb l'Eurolliga, tants partits i tants viatges, no te n'adones i ja ho tens a sobre.
Ara tenen l'estructura que ha de ser definitiva però, la copa arriba un pèl massa aviat?
Potser sí. Ja es van veient enteses, automatismes... però un parell de setmanes no li haurien anat gens malament a l'equip.
Quan s'acabi la competició europea, l'equip anirà a més?
Després vénen dobles jornades de lliga per setmana, de manera que tampoc podrem acumular entrenaments, que és el que necessitem. Però ja farà tant temps que serem les mateixes que si no ho tinguéssim tot après seria preocupant.
El moment de pagar la factura de fer seguir dues competicions ja està superat o encara ha de venir?
Depèn de com et quadrin els viatges. Per nosaltres, la setmana passada va ser horrorosa, crítica. Entre Iekaterinburg i Ferrol vam aixecar-nos tres dies a les quatre de la matinada i no fas recuperació normal. Si tens un viatge còmode i el cap de setmana jugues a casa ho rapeges bé. En la segona volta de l'Eurolliga hem tingut més partits a casa i s'ha notat.
Ara juguen de manera força diferent que a principi de temporada. Com s'hi ha adaptat?
Sí [s'ho rumia]. Fem el mateix però una mica diferent. Sobretot en defensa, amb la pressió. No són conceptes desconeguts però una s'hi ha d'acostumar perquè no es fa habitualment. El que passa és que aquesta manera de defensar requereix que tothom hi sigui, perquè si som quatre de cinc, ja no serveix. És una defensa de córrer riscos i si una companya et deixa amb el cul a l'aire, en la següent defensa ja no tindràs tanta confiança per anar a fer el que et demana l'entrenador. No tant perquè qui anoti sigui la jugadora a qui defenses, sinó perquè ens fa una cistella ridícula, sola sota cistella. I tot perquè algú no ha fet la seva feina.
Ja havia disputat dues competicions alhora quan era més jove. Anys més tard, com ho porta en l'aspecte esportiu i personal?
A nivell esportiu està molt bé perquè tothom prefereix jugar que entrenar-se. Em sobren els desplaçaments. I fora del bàsquet, tot el que feia de manera presencial ara ho faig a distància.
Expliqui-li a un escèptic com és que el simple fet de viatjar desgasta tant.
Pels horaris, els canvis d'horari, per llevar-te a les tres de la matinada, fer un viatge de 12 hores fins a Rússia i allà trobar-te que tens una diferència horària de quatre hores a la qual t'has d'adaptar en mig dia. Perquè tens l'entrenament de tir a les 10 del matí, que en realitat per al teu cervell són les 6. Perquè quan tens una lesió inflamatòria i puges a un avió la inflamació es multiplica per 10. Perquè no és còmode estar encaixat quatre en un seient d'avió on no et caben les cames. I perquè les hores de descans en un avió o un autocar no són de qualitat, i la recuperació no és la ideal.
Jugar partits pot ser igual de profitós que entrenar-se aturant l'acció i fent correccions?
Si l'equip sap què fa, sí. Si l'equip va perdut, no, perquè et genera frustració i nervis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)