ACB

L'estiu ja queda molt lluny

Lliga Endesa. Salva Arco visita Manresa amb l'Iberostar després d'iniciar el curs a l'estacada pel cas Ourense i de passar pel Fenerbahçe i l'Ulm. L'acord amb els gallecs pel 2016/17 ja està trencat

Nascut a Navàs, a uns 50 km mal comptats de Manresa, Salva Arco (1984) visitarà avui per primer cop el Nou Congost com a visitant, en l'elit. Ho farà amb l'Iberostar, equip al qual va arribar al novembre vorejant el descens i ara ocupa llocs de play-off després de quatre triomfs seguits (vuitè, 13-13). Últimament, ha perdut pes en la rotació –tan sols vuit minuts de mitjana en els últims quatre partits, per culpa del bon moment de Richotti i White, ara utilitzat d'escorta–, però es troba molt a gust a Tenerife i té la il·lusió de disputar la fase pel títol i arrodonir un curs que va començar per a ell com el rosari de l'aurora.

“Em vaig quedar tirat”

Imprescindible per entendre l'ascens de l'Ourense el curs passat (10,8 punts, i 41,7% en triples en 26 minuts al play-off), la fal·lera per defensar la samarreta gallega en la Lliga Endesa li va fer refusar moltes ofertes a l'estiu per esperar-lo. I, quan va arribar el pacte amb l'ACB per ajornar l'ascens un any, fins a l'exercici 2016/17, es va trobar sense equip i la majoria de rosters tancats. “Estava molt al pou. Havien passat massa trens”, deia.

De sobte, però, se li va obrir una oportunitat única. A través de l'agent FJ Martín, li va aparèixer la possibilitat de fer la pretemporada amb el Fenerbahçe d'Obradovic, amb molts jugadors a les seleccions. “Va ser tot molt ràpid. Em van trucar dimecres a la tarda i a la matinada estava anant cap a Istanbul. I, quan hi vaig arribar, després de catorze hores de viatge, a entrenar-me”, recorda entre riures Arco. Que el reclamessin no era casual. El coneixia Josep Maria Izquierdo, l'ajudant d'Obradovic, que el va dirigir a Melilla la segona meitat del curs 2004/05, quan hi va arribar cedit pel Lleida. En les quatre setmanes que hi va passar, tot va ser positiu. “Era com un més, i des del primer dia em vaig sentir molt integrat. No hi eren alguns dels cracs, però sí Antic i Udoh. El nivell era superior al que havia viscut, però no vaig desentonar”, deia el català, que es va referir a Obradovic: “Ja li tens un respecte, però quan hi treballes t'adones que no ha guanyat vuit Eurolligues per sort. Té un do especial pel bàsquet. Sap transmetre el que vol i et fa entendre la importància dels detalls. Va ser una experiència increïble.”

L'Ulm i l'Ourense

El pas pel Fenerbahçe i el seu paper en un torneig a Zadar –triomf turc, amb minuts per a Arco– va cridar l'atenció i li van arribar ofertes. Finalment, va anar cap a l'Ulm alemany a mitjan octubre amb un contracte per un mes i mig. Que un català (Jesús Ramírez) en sigui un dels assistents també hi va ajudar. “És un bàsquet que no té res a veure amb el que jo m'havia trobat. És més directe i físic, i molt menys tàctic. Em va costar, però m'hi vaig adaptar i, de fet, em van oferir la renovació per dos mesos més, però vaig declinar l'oferta”, va explicar Arco, que va brillar en l'Eurocopa, en què va fer 7,4 punts i 2 assistències en 22 minuts.

El motiu de la negativa va ser l'interès de l'Iberostar per tornar-lo a la Lliga Endesa. I no s'hi va poder resistir. En aquell punt, ja s'havia deteriorat la relació amb l'Ourense, tip dels seus incompliments. S'explica: “Abans d'anar cap a l'Ulm, vaig tenir ofertes de Fuenlabrada i Breogán, però les vaig refusar, perquè els primers no tenien bona relació amb l'Ourense pel que havia passat a l'estiu, i els segons, per la rivalitat. I, ja llavors, vam tancar un acord verbal, no firmat, per jugar amb ells l'any que ve [2016/17] en la Lliga Endesa. Els vaig demostrar que eren la primera opció i estava tot tancat, però ara això està trencat per part seva. I avui no hi ha res. A final de curs, quedo lliure.” Vista aquesta experiència, té clar que no tornarà a esperar tant i confia a rebre ofertes de l'ACB: “Puc jugar-hi i fer-ho bé. Els dos anys a Manresa i aquest últim m'han fet evolucionar. I tinc l'ambició de buscar un rol més important que el de quart exterior.” Avui disputarà el seu partit 99 a l'ACB, repartits entre Lleida (15) –hi va debutar el 2002/03 amb Petrovic–, Manresa (64) i Iberostar (19).

[L'Ourense] Els he demostrat que eren la primera opció per al curs que ve, però no s'ha respectat allò acordat. I ara no hi ha res amb ells
[Iberostar] Al principi, hi vaig tenir pocs minuts, però amb el pas dels dies m'he anat sentint més important
Salva Arco
[Fenerbahçe] Va ser tot increïble. Al torneig de Zadar, els internacionals eren a la grada mirant i jo jugant molts minuts. Imagina't!
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)