Espanyol

Creixement amb impacte

L'equip blanc-i-blau busca avui al Vicente Calderón un resultat que allargui la ratxa tot consolidant la bona evolució

Partit amb connotacions especials per a Quique Sánchez Flores, Leo Baptistão, Jurado i Piatti

Nou partits sense perdre. En set no s'ha encaixat cap gol. Si ho reduïm a la lliga, set d'imbatibilitat i sis amb la porteria a zero. Una ratxa que ha permès a l'Espanyol escapar de la zona baixa i situar-se a un sol punt de l'objectiu de la temporada: estar entre els deu primers. El creixement dels blanc-i-blaus té la base en el rendiment lluny de Cornellà-el Prat, on presenta el tercer millor registre, tan sols superat pel Madrid i el Barça. El problema és que el calendari presenta dos grans reptes seguits: el Vicente Calderón i el Camp Nou. La primera etapa serà avui contra l'Atlético, un escenari ideal per buscar un resultat que consolidi les bones sensacions. I un duel que tindrà connotacions especials per a Quique Sánchez Flores i diversos jugadors periquitos.

“No renunciaré a viure un moment que serà especial. Han passat cinc anys, ens vam acomiadar, però en l'adéu hi havia un missatge de benvinguda. Sempre hi serem ben rebuts, perquè hi vam passar dos anys màgics. M'agrada que tinguin un bon record de mi. Em va passar a València i amb altres aficions. I estic a gust amb aquesta idea de treball. Treballo per a la gent, per transmetre coses i deixar un bon record. Que som gent de veritat, que se sacrifica per la gent i ho dóna tot.” Un títol europeu, l'Europa League, després de 48 anys sense triomfar a Europa, i una supercopa europea. També una final de copa, perduda contra el Sevilla. Quique Sánchez Flores va viure moments molt dolços a l'Atlético en una etapa difícil al club. Capricis del destí, no hi ha tornat mai fins avui. Serà el primer cop que trepitgi el Calderón des que van decidir agafar camins diferents al final de la temporada 2009/10.

Els tres de la 2009/10

L'entrenador de l'Espanyol serà l'únic que s'emocionarà segurament avui en el retorn al Calderón. Però n'hi ha més que hi tornaran amb una samarreta diferent. Això sí, sense el factor sentimental. És el cas de Leo Baptistão. La seva eclosió amb el Rayo Vallecano va dur els colchoneros a apostar per ell abonant set milions d'euros. Després, poc protagonisme, tres cessions –al Rayo, al Betis i al Vila-real– i adéu l'estiu passat amb destí blanc-i-blau.

Baptistão serà titular segur, condició més dubtosa amb Jurado. El bon rendiment dels últims partits topa amb les exigències físiques i defensives del duel d'avui al Calderón, així que Quique Sánchez Flores haurà de prendre una decisió. L'Atlético va apostar pel gadità quan era una perla del gran rival, el Real Madrid, però mai va acabar de fer el pas de promesa a referent. Aquest vespre els podrà oferir la versió més madura, ja amb 30 anys i amb el bagatge del pas pel Schalke, l'Spartak de Moscou i el Watford, així com el protagonisme a l'alça ara de blanc-i-blau. Quique Sánchez Flores el coneix a la perfecció, així que no ha tingut cap problema a passar del retret en el tram inicial quan l'excloïa de l'onze titular als elogis dels darrers partits, en què ha fet d'enllaç de la defensa i l'atac des del doble pivot. L'alternativa avui és posar algú amb més múscul al mig, com Diop, i situar l'andalús, que va tenir descans dimarts en la copa, a la banda.

El tercer a visitar un escenari que li és familiar és Roberto. El porter de Fuenlabrada va compartir vestidor amb Quique Sánchez Flores i Jurado en la temporada 2009/10, si bé amb escàs protagonisme. Va fer eclosió lluny de l'Atlético, però el retorn avui serà prou agre, ja que tampoc és titular en l'etapa a l'Espanyol. Un pas discret pel Calderón fa sis temporades i avui, el mateix.

El quart protagonista que tindrà avui un moment per a l'emotivitat serà Pablo Piatti. L'extrem argentí, un dels noms propis de l'inici de lliga perquè, malgrat la petita lesió, encapçala el campionat al costat de Cristiano Ronaldo en la suma de gols i assistències, tindrà cara a cara el primer entrenador que va confiar en ell en el futbol d'elit. Si Quique Sánchez Flores n'està recuperant la millor versió després d'apagar-se al València, Simeone pot dir que va ser el primer a donar-li minuts. I la resposta va ser un gol contra el Newell's. Era el 2006 i l'Estudiantes de la Plata acabaria aixecant el títol de l'Apertura.

Enamorat de Simeone

Emocionats o no, els sentiments es deixaran de banda un cop la pilota comenci a rodar. L'Espanyol va viatjar ahir amb la baixa de Marc Roca, que torna a veure com el soli esdevé un maldecap. Ara és l'altre. I l'entrenador va advertir que es vol entrenar i jugar amb dolor, així que se l'ha de frenar per evitar riscos. Quique Sánchez Flores té l'opció de posar l'onze que tan bé està funcionant en els darrers partits, per molt que al davant no hi hagués un rival de tant nivell com l'Atlético. “Serà un partit més d'evitar les trampes que no d'estratègia”, apuntava ahir, abans d'elogiar la figura de Diego Simeone. “Portaria totes les seves idees a l'Espanyol. Una no descarta l'altra. Totes són necessàries. És la idea que sempre he tingut, que el grup és el més important i les individualitats estan al servei del grup. Un ha de deixar l'individual per créixer com a grup. Ho vaig llegir fa anys en el llibre de Phil Jackson, que deia que la força del llop és la manada. I cada dia hi crec més. És admirable la feina de Simeone, la base que mou tota la resta: l'equip, els jugadors i l'estructura del club són potents perquè els ha fet créixer.” A partir de tres quarts de nou. Sumar seria afegir un impacte i un aval al creixement de l'onze periquito les últimes setmanes.

ESTUDIANTES

Simeone va donar la primera oportunitat a Pablo Piatti en el futbol d'elit

LA PREVISIÓ

“Serà un partit més d'evitar les trampes que no d'estratègia”, assegura Quique

Diego Simeone recorda l'etapa de Quique a l'equip madrileny

Diego Simeone va donar ahir la llista de convocats i va analitzar el present dels seus, amb més preguntes vinculades a la rivalitat amb el Real Madrid que no pas amb la visita de l'onze periquito avui al Vicente Calderón. L'entrenador argentí va elogiar la feina del seu homòleg a la banqueta blanc-i-blava, que també sap la pressió que comporta dirigir l'onze colchonero. “El Quique és un entrenador que ha donat coses molt importants a aquests clubs, en períodes que no eren fàcils, quan el club no guanyava títols. Recordo anar a veure la final a Mònaco amb l'Inter de Milà, com un aficionat més. La seva feina segurament va ser molt bona en l'etapa en què va estar aquí. A l'Espanyol va començar amb un equip amb moltes dificultats, més defensives que no pas ofensives, perquè l'Espanyol ataca bé. Ara ho estan fent molt millor. És un equip que té bons futbolistes i ja es troba molt més a prop dels objectius que s'havien fixat.” Diego Simeone recupera per a l'enfrontament d'aquest vespre Filipe Luís, que podria ser titular malgrat que té l'alta només des d'ahir. L'últim duel a casa dels blanc-i-vermells en la lliga va ser la dolorosa desfeta per 0-3 contra l'etern rival, si bé han demostrat una bona capacitat de reacció enllaçant tres victòries seguides amb prou contundència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)