Girona

MIGUE GONZÁLEZ

EXJUGADOR DEL GIRONA

“Els èxits arriben amb humilitat”

“El treball que s’està fent mereix que el Girona torni a primera. I no només amb el primer equip, sinó amb la feina del planter”

“L’orgull és haver-hi jugat tants partits i haver après molt; que mai t’has d’ensorrar ni tampoc t’ho has de creure més del compte”

L’any de l’ascens a 2a A va ser molt dur, però la cohesió del vestidor va ser espectacular. Ens mantenien la pinya i la il·lusió d’assolir l’objectiu
Quan estàs en una bona situació, has de recordar d’on vens. Si no treballes i corres com el primer, no sempre guanyes, per més qualitat que tinguis

Miguel Ángel González González (Terrassa, 14/3/1980) és un dels protagonistes de la història del Girona. Autor del gol que va dur l’equip a la categoria de plata després de mig segle, és el segon jugador amb més partits a la Lliga de Futbol Professional vestint la samarreta blanc-i-vermella. L’exdefensa, que treballa ara al departament de scouting del Cadis, reviu la seva etapa a Montilivi i analitza l’evolució del club.

Passen els anys i es manté com un dels grans protagonistes de la història del Girona. Això ja no ho perdrà.
Realment, sí. Aquell gol va significar molt. I n’estic molt orgullós, de poder pertànyer a la història del Girona i de reviure moments tan especials amb amics i companys.
És bo que el Girona recordi i reconegui jugadors que han deixat empremta?
Això és molt bo i molt d’agrair. S’estan fent molt bé les coses. Els que hi hem estat fa anys i hem format part de la història del club, que la gent i el club se’n recordin és una felicitat i una il·lusió molt grans.
Hi ha pensat sovint, que sense aquell famós gol contra el Ceuta difícilment s’hauria pogut viure aquesta etapa daurada?
Segurament. Però, com aquell gol, hi ha hagut altres accions concretes, puntuals, que han marcat també la història d’aquest club. És veritat que tal com va anar aquella temporada 2007/08, que va ser realment dura en molts aspectes, no sabem què hauria passat si no hagués sortit bé. Vam viure situacions complicades, però hi va haver un alt grau de cohesió de grup entre el cos tècnic i la plantilla. Va ser espectacular. I allò va acabar com havia d’acabar. Perquè tots hi crèiem. Érem una pinya. Vam buscar un objectiu i el vam aconseguir. Aquell gol, després de tot l’any, ens va donar la vida a tots, com a jugadors, entrenadors..., a tots. Perquè va ser un any molt dur. Vam aprendre molt i ens va donar l’oportunitat d’arribar al futbol professional, que és al que aspira tot jugador.
Va costar tirar endavant amb tants problemes de cobrament?
Els que veníem a entrenar-nos des de Barcelona, l’única cosa que ens mantenia era la il·lusió d’assolir l’objectiu i la pinya que vam fer. És que ens ho passàvem bé. També hi va ajudar el futbolí al vestidor, que va anar molt bé per desconnectar i aïllar-nos dels problemes.
Van dur el club a segona després de mig segle. I ara la categoria sembla poc i tot…
Realment, penso que l’ésser humà ja és una mica així. Quan estàs en una situació bona, has de tenir humilitat per recordar d’on vens. Els èxits que ha tingut el Girona venen d’aquí, de no oblidar d’on ve i que sense esforç, humilitat i treball les coses no surten, per molta qualitat que tinguis. Ens hi hem trobat en diversos moments de la història. Si no treballes i corres com el primer, no sempre guanyes.
En la seva etapa, havien d’afrontar sovint situacions extraesportives delicades. Que això s’hagi superat ajuda els futbolistes?
Sobretot per tenir una estabilitat en l’aspecte mental. El jugador ha d’estar pel que ha d’estar. Oferir el màxim esforç i rendiment possible, concentrar-se a treure el màxim profit a les seves capacitats, i no focalitzar l’atenció en coses que no depenen d’ell. En aquest sentit, el club ha fet un gran creixement. Això és molt important. Encara que hi hagi gent que pugui pensar que és l’obligació del jugador, el més important és poder-se centrar en el que ha de fer i no haver d’afrontar situacions tan delicades com les que vam viure en el seu moment.
Ara que citava l’aspecte mental, creu que hi pot tenir alguna cosa a veure en aquestes últimes garrotades?
Pot ser que tot hi influeixi. Aquell últim partit contra el Rayo, el 0-1 va arribar molt aviat. I el segon, just abans del descans. Una de les coses que he après amb els anys, que m’han ensenyat els entrenadors que he tingut, és que molts i molts gols es marquen en els primers i últims minuts de cada part. Si analitzes els partits, veuràs que és així. I és una cosa que sovint els jugadors no pensem quan estem jugant. Amb els anys sí que hi parava atenció, perquè l’experiència és un grau. Potser sí que l’aspecte mental en determinats moments hi hagi influït.
Es manté com un dels jugadors amb més partits a la LFP al Girona, tot i que el va superar Granell. S’hi fixa?
No gaire. Són dades que hi són per ser superades, i era normal que em passessin. Fa uns anys pensava que seria Pere Pons qui em superaria. Vaig viure una etapa amb alts i baixos però molt bona. Fins que vaig marxar. El més important és que el club segueix. Les persones anem entrant i sortint, intentant aportar el nostre granet perquè el club creixi.
N’hauria pogut jugar uns quants més. Va marxar amb 34 anys i va jugar cinc temporades més…
Vaig jugar fins als 39, sí. Però ja se sap com va el futbol. A vegades, a l’entrenador no li agrades prou, o a la directiva. Ningú és imprescindible, i en el futbol encara menys.
Amb què es queda, de l’etapa com a blanc-i-vermell? Hi ha el gol contra el Ceuta, però també un nombre de partits de rècord.
L’orgull és haver pogut jugar aquests anys i haver après moltes coses. De quan anàvem molt bé, que no havies de treure partit, i de quan anàvem malament, que no hi havia manera de guanyar i la gent pressionava. I ho acabàvem traient. La conclusió és que mai t’has d’ensorrar ni tampoc t’ho has de creure més del compte. No saps el que et trobaràs l’endemà. S’ha de treballar el moment i el dia a dia.
Veu el Girona tornant a primera?
Sí. Tard o d’hora tornarà, perquè és on es mereix estar. Toca una altra alegria. El treball que s’està fent mereix que el Girona torni a primera. I no només amb el primer equip, sinó amb el treball del planter.
Té el cuc d’entrenar?
M’agradaria, sí. Tinc titulacions d’entrenador, de scouting i de psicologia esportiva. Ara estic a l’àrea de scouting del Cadis i estic molt content. Treballo i veig el futbol des d’una altra perspectiva, sense tenir el contacte directe amb el jugador, que és el que he viscut tota la vida.
És més veure jugadors que puguin fitxar pel Cadis o analitzar equips rivals?
Miro una mica de tot. Potser més jugadors, individualment, però fas de tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)