Espanyol

SERGI GÓMEZ

FUTBOLISTA DE L’ESPANYOL

“Cuido cada detall per mantenir-me”

El central d’Arenys de Mar explica com d’important és per a ell l’entrenament invisible

Format al planter del Barça, confia a assolir una victòria que impulsi el conjunt blanc-i-blau, immers en mala dinàmica

Faig coses extres per beneficiar aquesta recuperació i estar en la millor disposició per al dia següent
Crec que el treball de ‘coaching’ és imprescindible per a qualsevol esportista. S’hauria de potenciar moltíssim
Contra el Barça hem de fer un pas endavant i regalar a la nostra afició una nit maca i inesborrable

Sergi Gómez (Arenys de Mar, 1992) va aterrar a l’Espanyol aquest estiu i, ràpidament, va convertir-se en indiscutible per a Vicente Moreno. El central, que ha estat titular en 22 de 23 jornades, compta les hores per disputar un derbi que en el passat, en les categories de formació del Barça, va viure des de l’altre bàndol. Ha plogut molt des d’aleshores en la vida d’un futbolista que s’ha consolidat en l’elit lluny del club blaugrana i que ha forjat una carrera en què tot el que fa fora del camp, l’anomenat entrenament invisible, té un gran protagonisme.

Els que el coneixen diuen de vostè que és molt professional, que es cuida una barbaritat.
Penso que la manera no només d’arribar sinó de mantenir-se és cuidar cada detall, i ja no només l’alimentació, sinó també el descans, l’entrenament..., fer coses extres per beneficiar aquesta recuperació i estar en la millor disposició el dia següent que hi pot haver partit o entrenament.
Parlant de l’alimentació, per fer-nos-en una idea: quin és el seu menú avui?
Tinc el meu nutricionista personal. Li ho explico: per esmorzar he menjat un parell de torrades integrals amb gall d’indi i alvocat. Al migdia, arròs amb verdures i una mica de pollastre. Per berenar, flocs de blat de moro amb un iogurt proteic. I per sopar, un plat de verdura amb peix a la planxa.
Pesa el que ha de menjar?
No ho peso, però soc conscient de les quantitats. No sempre és exacte, en el sentit que depèn del dia, si hi ha un entrenament més dur, un altre de més fluix, un és prèvia de partit, l’altre recuperació..., això va variant, i també depèn de les teves sensacions. Hi ha dies que potser menges una quantitat que no toca perquè estàs més cansat o perquè no tens tanta gana. Al final és anar-te coneixent. Jo fa molts anys que em cuido i sé com funciona.
Ja és un estil de vida per a vostè.
Sí. Soc conscient que amb això m’hi va la vida. I, a més, sempre ho he fet i m’ha funcionat. Sé que quan s’acabi la meva carrera esportiva em seguiré cuidant i que també seguiré practicant esport.
Quant temps fa que ho fa?
Sempre he menjat bé. Però potser per falta de maduresa, o per joventut, no ets conscient de la importància de les coses. Evidentment, també tens cert desconeixement perquè ningú t’ha explicat com funciona. I jo sempre, en els clubs en què he estat, m’he ajuntat molt amb el nutricionista, amb el metge, he fet preguntes, m’he informat, he llegit molt i això t’ajuda no només a fer el que et diuen, sinó també a entendre el perquè de les coses.
Diu que qualsevol detall compta. A banda de nutricionista, té, a més, ‘ajudants’, per dir-ho d’alguna manera?
Sí. Fa molts anys que treballo amb un coach, tinc un preparador físic, els meus físios de confiança, també un analista. Al final, fas un equip amb el qual tu ets sents a gust, on hi ha flexibilitat perquè durant la temporada necessites coses de diferents maneres. No empre és a, b, c. Hi ha mesos de més càrrega, d’altres de no tanta..., és anar-te ajudant amb aquestes persones que tu esculls.
Què fan de ‘coaching’?
Quan vaig començar potser fèiem dues sessions a la setmana i ara ja són en moments més puntuals, perquè també aprens moltíssim. Crec que és una cosa que sempre ha fet respecte, perquè sembla que sigui un signe de debilitat en un esportista ajudar-te psicològicament o preparar-te mentalment i és tot el contrari; buscar ajuda en aquest sector i potenciar les teves virtuts i afrontar coses que potser penses que no pots fer és superimportant. Jo fa molts anys que vaig començar amb el Daniel Jáuregui, n’he après moltíssim i crec que és ja no important, sinó imprescindible per a qualsevol esportista.
Però no tots ho fan, oi?
Per desgràcia no. Crec que és una cosa que s’hauria de potenciar moltíssim ja que serveix, a més, per treure la millor versió de cada jugador. Hi ha molts jugadors que tenen un potencial molt elevat però que no poden perquè no tenen el cap ben moblat i les coses clares. Si entens que, en certes situacions adverses, canviant coses pots sobreposar-t’hi, és més fàcil.
Amb el preparador físic com treballa?
Com li deia, tot va en funció de la càrrega de partits i entrenament. Potser hi ha setmanes que fas una mica d’estiraments, mobilitat i trot suau. O potser hi ha dies que no hi ha partit o que has estat lesionat i aquí sí que s’ha de collar més. Al final és la comunicació diària i que tu tinguis la resposta diària del que toca. No es pot fer una planificació a un mes vista perquè en un mes passen mil coses.
En altres lligues, gairebé tots els jugadors tenen preparador físic particular, com vostè, però aquí no és tan habitual. Per què?
Són cultures, també. Potser les altres lligues són més físiques i el jugador necessita un plus que el club no pot oferir. Però jo crec que és molt important i que el futbol va per aquí, també.
I amb l’analista?
Treballo amb Go Up Players, que és una empresa capitanejada pel Joan Vilà, que ha estat molts anys al planter del Barça i fa molts anys que treballem junts. També penso que és superimportant perquè aprens conceptes que abans no sabies i quan els poses en pràctica t’adones que et solucionen moltes situacions.
Com funciona aquest treball d’anàlisi?
Revisem partits, cada dues setmanes. Ells tallen els partits amb accions que he entrenat amb ells, coses que hem millorat, o que volem millorar, o coses que hem fet bé. A partir d’aquí, anem comentant cada acció i n’anem parlant per aprendre.
Parlem ara del moment de l’equip. Què li passa a l’Espanyol?
Som conscients que en un mes en què volíem aconseguir punts les coses no ens han acabat de sortir. Hem tingut partits per guanyar que se’ns han escapat, d’altres en què hem estat allà i no ho hem aconseguit. És clar que la sensació és que hauríem pogut rascar més punts, però ara ve un mes molt intens, amb partits importants, començant pel de diumenge contra el Barça, i aquí és on hem de fer un pas endavant i regalar a la nostra afició una nit maca i inesborrable al nostre estadi.
Una de les tòniques dels darrers partits és que estan cometent errades defensives que costen gols. Quina explicació hi troba?
El futbol és capritxós. A vegades passa a favor, a vegades en contra..., hi ha cops que fas un xut al pal i al contraatac et fan un gol. Pot anar de centímetres guanyar un partit i això és així. Ens està tocant ara mateix viure aquesta part de la temporada que sol passar i no podem abaixar els braços. Hem d’estar units, afició, club i jugadors, i ho hem demostrat moltes vegades en partits importants que tenim nivell per estar més amunt.
I el derbi, doncs, arriba en el pitjor moment o en el millor?
En aquests partits no hi ha ni millor ni pitjor moment. Són finals, estem convençuts que si fem les coses bé podrem aconseguir els tres punts i anem amb aquesta mentalitat. A l’anada vam fer un grandíssim partit, se’ns va escapar per aquella acció polèmica del penal i esperem que aquest partit no es decideixi per decisions arbitrals sinó perquè hem fet la feina ben feta.
Vostè n’ha jugat uns quants, de derbis. Ara el viu des de l’altra banda. És molt diferent des del cantó blanc-i-blau?
Són partits que cada equip té marcats en la seva agenda i en el seu calendari. No hi ha millor escenari que amb la nostra gent, l’estadi ple, animant-nos per jugar un partit tan maco com aquest.
Com se sent de periquito? Va passar temps al planter del Barça.
Jo ho tenia molt clar des del principi. Fa molt temps que estic fora del Barça, sí que és cert que he estat allà set o vuit anys i que hi he viscut moments molt macos, però el futbol continua. He fet la meva trajectòria; he estat quatre anys inoblidables al Celta, tres més a Sevilla i ara era el moment de venir cap aquí. Des que vaig arribar he rebut una estima molt gran de la gent i del club i dels jugadors i això ho facilita tot.
En què ha canviat el Sergi Gómez futbolista que va marxar del Barça respecte al d’ara?
A la motxilla hi tinc gairebé deu anys d’experiència. Al Barça vaig jugar un partit amb el primer equip, estava a segona divisió amb el filial, i ara mateix fa set temporades que jugo al màxim nivell. He jugat la Champions League, he jugat l’Europa League i això et dona una experiència i un saber fer que no tens amb 20 anys.
I la persona?
Va lligat al creixement que et dona haver viscut a fora, et fas adult. Són vuit anys fora de casa, estant lluny i això et fa créixer com a persona.
Va crear la Sergi Gómez Academy, una escola de futbol diferent. Parli’m d’aquest projecte.
Si s’hi fixa, no en diem campus, en diem acadèmia, ja que no només fem futbol sinó que intentem inculcar els valors que crec que són superimportants perquè els nens creixin amb això. El futbol no és només marcar un gol, també és el comportament amb els companys, com m’alimento, com descanso..., totes les coses que a mi m’han servit i m’han permès ser avui en dia on soc. El futbol no és només jugar a pilota, és compartir moments, ajudar els teus companys...
També té una vessant solidària.
Sí. La iniciativa que s’anomena Cap infant en fora de joc. El que fem amb aquesta acció és que nens i nenes en risc d’exclusió social que no poden accedir a aquesta acadèmia, a través de beques amb ajuntaments i a través de jugadors d’elit que volen col·laborar a pagar la inscripció, hi puguin accedir i puguin disfrutar com els altres companys.
I quines activitats fan per inculcar aquests valors?
Fem diverses edicions; a l’estiu, per Nadal i Setmana Santa. Aleshores dividim els dies en valors. Se’ls explica al començament de la setmana el que és el valor i llavors l’han de posar en pràctica en els entrenaments. Per exemple, hi ha un dia que un gol val el triple si el celebres amb equip o si l’has passat a un company que estava en una millor situació de gol. Així potencies aquesta companyonia. Recordo un dia que un nen no portava entrepà i tres van obrir el seu, el van partir i se’l van repartir. És aquesta l’essència, que puguin entendre que no només venen a competir, sinó que s’ho han de passar bé i aprendre.
Segur que també deu mostrar els seus dots de mag.
Això no falla. Sempre porto alguna coseta i els nens acaben disfrutant de la màgia. S’han de dedicar hores al futbol però també han de tenir temps per esbargir-se.
Quins trucs de màgia fa?
En faig molts. És un hobby que tinc de fa molts anys. Els que em coneixen de veritat saben que soc molt pesat i de seguida que puc trec la baralla de cartes, les monedes...; m’agrada molt fer-ho, és divertit i generes moments macos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)