Espanyol

CARLES DOMÈNECH

DIRECTOR EXECUTIU DEL CF DAMM

“El Luis traurà l’Espanyol d’aquesta situació”

“És molt metòdic, professional i un estudiós del futbol. Hi ha pocs entrenadors joves amb la seva preparació i criteri futbolístic”

“Busca ser protagonista del partit, tenint la possessió de la pilota i jugant bé”

L’Espanyol l’hauria d’haver fitxat abans, tenir-lo al B i en qualsevol circumstància ja el tenia a la casa

Carles Domènech va ser el màxim responsable a l’hora de fitxar Luis García com a entrenador del juvenil de la Damm el 2019, mesos després que l’asturià es retirés com a futbolista professional. El director executiu d’aquest club històric del futbol formatiu català va apostar fermament per ell des del principi i és una de les persones que millor coneixen la seva faceta com a entrenador.

Quins records en té, de la seva etapa a la Damm?
En tenim uns records molt bons. Va ser una aposta bastant personal. Tenia molt bones referències per part dels seus companys del curs d’entrenadors. Deien que era una persona avantatjada, que tenia molt bones idees a l’hora de preparar tant els partits com els entrenaments. En vaig tenir prou amb dues reunions amb ell per veure que era la persona ideal per iniciar un projecte. És un malalt i un estudiós del futbol i li agrada la seva professió. Nosaltres el vam ajudar a reafirmar-se que aquest era el seu camí i li va servir per créixer. L’aposta va ser molt bona. Tot va sortir com havíem pensat.
Com és Luis García com a entrenador?
És molt metòdic, professional i estudiós del futbol. En el nostre cas, va saber motivar de meravella els tres grups que va tenir durant els tres anys i, a sobre, en el darrer any ens van sortir molt bé les coses. Vam tenir la sort de classificar-nos per a la copa, guanyar el Barça i arribar als quarts de final. Va ser una aposta segura. És un entrenador preparat, treballador i molt motivador. Té una carrera al davant molt positiva.
Quins són els seus arguments futbolístics?
Busca ser protagonista del partit, tenir la possessió de la pilota i anar a buscar el rival quan no la té. Vol anar a guanyar i intentar que la pilota la tingui més el seu equip que el rival. Vol jugar bé.

El veu preparat per ser entrenador de l’Espanyol?

Totalment. L’únic però que se li pot posar és la falta d’experiència. I això és molt relatiu. Hi ha molta gent amb experiència que no té els coneixements que té ell. La grandesa del futbol és que les sumes no són mai exactes. Hi ha moltes variants, però aquestes normalment són menys subjectives quan un està preparat. I el Luis García està preparat per ser entrenador de l’Espanyol, no en tinc cap dubte. He entrenat amb ell i sé perfectament el que pot donar. A més, el futbol no és tan complicat. Té les eines, el coneixement i la preparació. Estic convençut que li pot anar bé perquè té totes les garanties perquè això funcioni.

Arriba, però, en una situació molt delicada.

No tinc cap dubte que traurà l’Espanyol d’aquesta situació. D’entrada té guanyat el públic i, per tant, ja té una part molt important motivacional a favor. A més, la situació en què està l’Espanyol no és culpa seva. Ara només pot fer-lo tirar endavant. Està preparat i en aquest moment no hi ha cap entrenador al món amb més il·lusió que ell per treure l’Espanyol d’aquesta situació. Pots trobar tècnics amb més experiència o que hagin tret equips de segona, però ell és de l’Espanyol, ho viu com si fos la seva vida. Per tant, jo crec que aquesta oportunitat no la desaprofitarà. Té la qualitat i la motivació per tirar això endavant.

Com pot sacsejar un vestidor amb poca confiança?

Fa uns anys ell era un d’ells. A l’Espanyol ha guanyat copes, però també ha estat a punt de baixar. En definitiva, ha viscut totes les experiències possibles amb el club que més estima. Per tant, hi ha poques persones que puguin entrar en aquest vestidor, mirar els jugadors a la cara i dir-los què vol. Jo crec que si baixen, qui pot liderar un projecte sòlid a partir d’ara per tornar a primera i posar les bases per no tornar a baixar és un personatge com Luis García, un entrenador coneixedor del club, que l’estima i que està molt ben preparat. Hi ha pocs entrenadors joves amb la seva preparació i criteri futbolístic.

No ha estat la primera vegada que Luis García ha rebut una oferta de l’Espanyol. Fa uns anys li van oferir formar part del cos tècnic de José Aurelio Gay en el segon equip blanc-i-blau, però ho va rebutjar.

Al seu dia li van oferir una oferta que possiblement no se la mereixia. L’Espanyol fa anys que hauria d’haver fet el que jo vaig fer. Asseure’m amb ell, mirar la seva aposta futbolística, els seus coneixements i donar-li una oportunitat. A l’Espanyol no la hi van donar ni li van trobar lloc. Han anat tard. L’haurien d’haver fitxat abans, tenir-lo possiblement en el B i, si s’hagués donat qualsevol circumstància, tenir-lo ja a dins de la casa. Ho han fet ara i espero que els vagi bé. Des del primer moment estava preparat per portar un equip professional. Hi ha clubs de primera divisió que estaven pendents del Luis, de la seva evolució, i el seu nom estava en agendes de directors esportius. L’opció d’entrenar un equip de primera era molt factible. Ell està preparat per ser entrenador de l’Espanyol i entrenar a primera.

Amb els jugadors que hi ha a la plantilla de l’Espanyol, podrà plasmar tot el futbol que vol?

Probablement li faltaran eines, però això també és el que defineix els entrenadors. Quan jo el vaig fitxar, ell no va fer la plantilla. Ell va intentar jugar bé a futbol i ho va aconseguir amb els jugadors que jo li vaig posar a les mans. Això és el que es trobarà ara. Ell té una plantilla que, sent com és coneixedor del futbol, agradant-li l’Espanyol i havent vist tots els partits, coneix a la perfecció. Amb aquests futbolistes intentarà treure l’Espanyol del forat on està. La intel·ligència dels bons entrenadors rau a adaptar-se a les circumstàncies que es troben en cada moment. Ell té tots els condicionants per poder-ho fer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)