Espanyol

Poche toca la tecla

Les raons del canvi. Mauricio Pochettino ha introduït diverses modificacions tàctiques en totes les línies i l'equip blanc-i-blau ha començat a funcionar com un rellotge de precisió

LA DEFENSA

Una de les claus de la millora defensiva té molt a veure amb els percentatges de possessió de pilota que ha assolit l'equip en els últims partits. Com més temps té la pilota en el seu poder l'equip se sent menys exigit pel rival. La possessió rebaixa el percentatge de pèrdues de pilota en l'inici de la creació del joc, el gran problema que deixa desprotegits els centrals. A més, l'equip ha treballat específicament la sortida de la pilota i ja domina algunes variants amb èxit, com s'ha pogut apreciar en els darreres partits. La velocitat dels laterals també ha contribuït de manera decisiva al rendiment integral del sistema defensiu. Els desequilibris de les primeres jornades encara fan palès l'excés de gols encaixats, una mitjana d'1,2 per partit, tot i no haver encaixat cap gol en 4 de les 9 jornades.

EL MIG DEL CAMP

El retoc tàctic estrenat per Pochettino en el partit contra el Real Madrid a Cornellà va servir de banc de proves que els resultats han confirmat com a una solució plausible. La inclusió d'un tercer futbolista de suport al mig del camp ha permès a l'equip ocupar millor els espais, arribar abans a la pressió i afavorir l'inici del joc. El triple pivot es configura amb dos mitjos posicionals (Forlín i Javi Márquez) i un tercer que es col·loca al vèrtex del triangle (Romaric). Aquesta figura canvia en funció de les exigències del partit i de vegades es converteix en un triangle invertit amb un pivot defensiu (Forlín) i dos interiors com a base del triangle (Javi Márquez i Romaric). La posició avançada dels laterals permet tenir superioritat numèrica a la zona i en ocasions són cinc les peces que es mouen per la zona ampla.

L'ATAC

L'associació per dins és la pedra filosofal de la variant tàctica pel que fa a l'atac. Aplegar en zona de creació a Javi Márquez, Romaric, Verdú i Sergio García, tots jugadors molt ben dotats tècnicament, assegura possessió, combinació i seguretat màxima per evitar la pèrdua de pilotes. Tanmateix, els col·loca en una posició immillorable per abastir el punta amb passades en perpendicular i als laterals incorporats a l'atac amb passades en profunditat a la zona i a l'esquena dels laterals del rival. Els moviments de ruptura d'Álvaro, amb diagonals que desajusten la defensa rival, obre espais i escletxes per avançar i tenir molt protagonisme en la frontal de l'àrea rival. Si de cas, falta finalització i sobra maduració de les jugades. Poche ha canviat futbolistes de banda per joc interior i laterals ofensius.


Els magnífics resultats que ha aconseguit l'equip blanc-i-blau en les tres darreres jornades de lliga amb un ple de victòries han deixat en segon pla les raons de la millora futbolística experimentada per l'equip després de l'última derrota contra el Real Madrid a Cornellà-el Prat. Però els resultats no han arribat perquè sí. De la nit al dia i sense fer res. Després d'aquell partit, la lliga es va aturar una setmana pels compromisos internacionals i el cos tècnic va aprofitar aquelles dues setmanes per fer una desena d'entrenaments específics per implantar la figura del triple pivot, per treballar solucions a la sortida de pilota des del darrere, i per posar en pràctica algunes accions noves d'estratègia ofensiva. Aquelles dues setmanes van resultar clau per a l'assimilació dels nous conceptes i per acabar d'arrodonir la posada a punt física que exigia la nova manera de jugar. Gairebé l'entrenador espanyolista va tornar a reinventar l'equip amb les peces que disposava. Van ser les setmanes del canvi com la victòria al camp del Rayo va ser la victòria del canvi. El treball d'aquelles setmanes es podrà valorar millor amb la perspectiva del temps, com va passar la primavera del 2009 quan l'equip va fer un gir copernicà després de l'anomenada Conjura de Navata.

Mauricio Pochettino i els seus tècnics han sabut tocar la tecla més adient per fer funcionar l'engranatge de joc, que si bé estava mostrant en diverses fases dels primers partits de lliga, li faltava continuïtat i resultats. Si l'Espanyol aconseguia completar bones fases de joc, com la primera part de Mallorca, la segona meitat al camp del Saragossa i un bon grapat de minuts al camp del Llevant. Aquestes fases, però, eren parcials i no superaven la mitja hora. Ara l'equip és capaç de mantenir el nivell de joc durant fases molt més llargues i transmetre la sensació que domina al llarg de tot el partit. Al camp del Rayo, després a El Sardinero i dijous a Cornellà, l'equip de Pochettino ha anat incrementant fins al doble aquestes fases de domini i bon futbol.

Físic i estratègia

Les claus, explicades en aquesta informació, fan referència a factors futbolístics específics que es completen amb el moment d'eclosió física de l'equip, que ha assimilat bé les càrregues fetes al principi d'octubre, i la bona utilització de l'estratègia ofensiva en córners i faltes laterals. L'estratègia defensiva, amb l'optimització de la fórmula de defensa mixta, amb alguns homes defensant en zona i altres en individual. En aquest sentit, l'equip ha millorat també per l'aportació que ha fet Cristian Álvarez en el joc aeri. El porter argentí es mostra molt segur en les sortides i en les accions aèries. En l'estratègia ofensiva van mostrar al camp del Rayo el resultat de la seva feina a porta tancada. Van ensenyar dues variants en els córners amb l'objectiu de distreure al primer pal molt a prop de la ratxa de gol i buscar la sorpresa al segon amb tres jugadors a la frontal de l'àrea amb dues funcions clares. La primera, aprofitar qualsevol refús en curt i la segona, estar preparats per al replegament i evitar que un córner a favor es converteixi en un contraatac del rival.

Javi Márquez, més que dubtós per a Màlaga

Les proves realitzades ahir a Javi Márquez van descartar que tingués algun problema més greu al turmell esquerre com a conseqüència d'una trepitjada del migcampista del Betis Beñat. El noi de Badalona pateix una forta contusió i fins a última hora els metges no decidiran si podrà viatjar avui a Màlaga. Tot indica, però, que el sentit comú aconsella fer descansar un turmell que porta de corcoll el futbolista. Per la seva banda, Verdú i Romaric no tindran cap problema per integrar la llista de convocats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció