Espanyol

Joan Capdevila

Capità de l'Espanyol

“Ens hem d'exigir molt més del que estem fent”

“Amb set punts de trenta, hem de fer més per aspirar a alguna cosa més que la salvació”

“Part de la culpa és nostra, perquè no els donem alegries”

“Ha fet un canvi radical, ara és el primer d'arribar als entrenaments”

L'Almeria i el Valladolid ens marcaran el futur i la línia de la temporada. Si perdem podem estar tot l'any a baix i si guanyem, a dalt
Al principi, estàvem molt mentalitzats, teníem més empenta, ganes d'agradar i la fortuna a favor. Ara, la tenim en contra
Sempre vols jugar més. El dia que sigui conformista i tant me faci, serà millor deixar-ho, però no tinc aquesta sensació

Joan Capdevila (Tàrrega, 1978) és d'aquells futbolistes transparents que dóna gust entrevistar. Lluny de la llarga trajectòria que té a les espatlles transmet bonhomia i toca tots els punts de l'actualitat blanc-i-blava amb el punt de perspectiva i ponderació que li donen els galons que té al vestidor. No es calla res, però sap quan ha de frenar, què cal dir, com i el to en què no farà mal el vestidor ni crearà cap polèmica. El lleidatà viu segurament l'última temporada a l'Espanyol i ja veurem si com a jugador professional, així que la vol viure tenint el màxim de minuts possibles, si bé la banda esquerra de la defensa blanc-i-blava té fins a quatre candidats.

Quines sensacions es respiren a la plantilla?
Després d'un inici prometedor ara tenim un bagatge molt pobre, crec que són set punts de trenta, que al final és el que et va marcant. Hem disminuït una mica el nivell de joc i acompanyat del rendiment de punts, no és que sigui preocupant, però el bon inici l'hem deixat escapar.
El partits contra l'Almeria i el Valladolid què signifiquen per al vestidor?
Ens marcaran el futur de l'equip i la línia de tota la temporada. Si perdem podem estar tot l'any a baix en la classificació, però si guanyem podem estar tota la temporada a dalt. Són detalls, dos partits per puntuar i bé.
Cal buscar el sis de sis per transmetre un missatge clar d'ambició?
Si guanyem els dos partits, ja t'ho dic, estarem tot el Nadal parlant d'Europa, ja sabem com va això aquí, i això s'ha de parlar només l'últim mes de competició. Per l'experiència que tinc després de tants anys, primer els 42 punts i després a mort per Europa.
Amb aquests 42 punts a la butxaca, tornarà a passar el mateix que l'any passat, en què l'equip es va deixar anar?
Aquest any segur que no. L'any passat havíem tingut un desgast mental molt fort. Va ser un any duríssim, diria que vam arribar a estar a cinc punts de la salvació. Duríssim, tan físicament com mentalment. Un cop aconseguida la salvació la veritat és que ja no podíem més. Havíem deixat totes les energies en la permanència.
Al vestidor nota que la gent té l'exigència de lluitar per Europa?
El president Collet ens ho ha dit i ens hem d'exigir el màxim, però hem de ser conscients de les armes amb què lluitem.
Què em diu del rendiment de l'equip a l'estadi de Cornellà-el Prat?
Ens preocupa, perquè se'ns escapen molts punts de casa. Hem encadenat dues derrotes, contra el Sevilla i la Real Sociedad, que ens han fet mal. Però l'equip ha de superar aquestes adversitats i ens hem d'aixecar. Ara ens toca anar a Almeria, que no és una final, però si un dels partits més importants que hem tingut fins ara.
Com s'explica aquest baix rendiment a casa?
Mira, ara mateix ho fem millor a fora que a Cornellà, això és una realitat. A domicili som un equip difícil de guanyar, molt incòmode per al rival, però a casa ens costa portar la iniciativa. Som un equip que sabem que al contraatac som mortals.
L'equip nota a la gespa la falta d'ambient a Cornellà?
Sí, ara el camp és més fred. Però sabem que és complicat per a la gent venir a l'estadi pels horaris, però part de la culpa és nostra, perquè no els donem alegries. Si estem junts és més fàcil i com més gent vingui molt millor, perquè ens ajuda moltíssim. Necessitem la nostra gent.
Entén el pessimisme de la gent després del que podríem dir set anys de grisor al club?
La gent ens ha d'exigir, perquè des del 2007 no anem a Europa, des de la final de Glasgow, i és normal que l'afició vulgui alguna cosa més i no flotar en la classificació. Però també hem de ser conscients que la cosa avui dia ha canviat molt i l'Espanyol només ha invertit 750.000 euros en fitxatges. És un dels que menys ha gastat de primera divisió. Tant de bo que tinguéssim 10 milions per gastar. Malgrat tot, una inversió alta tampoc et garanteix l'èxit perquè hi ha equips que se n'han gastat més i estan a baix, i d'altres com el Vila-real, el Deportivo i el Saragossa que feia molts anys que eren en l'elit i van baixar a segona divisió. Hem de ser prudents.
Com s'explica la diferència de l'equip que vèiem en les cinc primeres jornades respecte a l'actual? Tant va marcar el partit del Vila-real, amb tants canvis en l'alineació?
En aquell partit es van fer vuit canvis i no va sortir bé, és cert, però només va ser un partit. Després n'hem jugat molts més. Al principi teníem aquell punt de mentalitat amb més empenta i ganes d'agradar i la fortuna a favor. Ara la tenim en contra. Són petits detalls que et marquen. Contra el Sevilla, en el minut 10, ja perdíem 0-2. Abans una pilota aturada et donava tres punts i ara no, són aquests detallets els que marquen, i tant de bo ens tornin a afavorir.
Però tot no es deu poder reduir a la fortuna, no?
Evidentment tot no, però pel que fa al joc, penso que podem afirmar amb certesa que cap equip ha estat superior a nosaltres. Cap. Els partits que hem perdut han estat tots molt igualtats. Cap equip ens ha donat un bany de futbol, ni tan sols el Barça al seu camp, tot i que la imatge potser no és tan bona com voldríem.
Vostè comentava a Garòs, en la pretemporada, que l'equip estava molt escarmentat de l'inici del curs anterior i que no es volia repetir aquesta situació.
De fet, aquest any ho hem canviat. Vam fer el més difícil, que era començar bé, i ara ho estem deixant escapar. En som conscients i no ho fem expressament, és obvi. Ara mateix estem flotant en la classificació i crec que ens hem d'exigir molt més del que estem fent. Ens entrenem bé, fem tot el que podem però el resultats no ens acompanyen. Amb 7 punts de 30, ens hem d'exigir més per aspirar a alguna cosa més que la salvació. Tot i això, ara sóc molt prudent, primer arribar als 42 punts, i després ja veurem. En la jornada 10 no podem vendre Europa.
Personalment, com es troba? Pensava jugar més?
Home sí, només he jugat un partit en la lliga, a Getafe, i sempre vols jugar més. El dia que sigui conformista i tant me faci, serà millor deixar-ho, però encara no tinc aquesta sensació.
Aquest any ha fet pretemporada,
a diferència de l'anterior, i això el deu ajudar a sentir-se bé físicament.
Aquesta temporada, físicament estic millor que l'anterior, és veritat, i no jugo, però ho accepto. Som en l'equip per sumar, i tinc una magnífica relació amb el tècnic. Molt bona. No jugo, però la veritat és que ens portem molt bé, tant que fins i tot em demana, de vegades, algun consell. El meu rol, si no jugo, és entrenar-me al màxim i posar les coses difícils a Fuentes i Víctor per fomentar la competència, que això afavoreix el grup.
Ara que parla del tècnic, teniu la sensació que Javier Aguirre està qüestionat?
Al vestidor, no, però llegeixes algunes coses que sembla que no s'hagi de menjar els torrons si perd... I si guanyem? El renovaran cinc anys? Tot és molt precipitat. Però és evident que en el futbol el tècnic s'aguanta pels resultats, és obvi i ho sabem tots. Si guanyem l'Almeria i el Valladolid, tot tornarà a lloc i deixarem aquestes coses.
Aquest vestidor segueix tan unit com a principi de curs?
Sí, i més i tot. Estem molt bé, tot i que és normal que els que no juguen no estiguin tan contents, però hi ha un gran ambient, dels millors que m'he trobat. Aquí no és com al Deportivo, que hi havia picabaralles cada dia!
A Garòs comentava que no sabia si seria la seva darrera temporada en actiu. Com ho veu ara?
Tothom m'ho pregunta, això. Sincerament? No ho sé. De moment no veig la retirada. Si jugo algun partit i veig que no puc, ho deixaré, és clar, però de moment no és així. No em trobo cansat, ni físicament ni mentalment. D'aquí a sis mesos, ja ho veurem.
Un dels noms propis a Jaén va ser el porter Germán, que debutava. Què li va semblar?
Va tenir un debut espectacular i va demostrar una gran personalitat. El gol és un lapsus, i això són decisions puntuals, una jugada, no un mal partit. Però amb la resta va estar a un alt nivell, ens va donar molta seguretat. Em va encantar i això és més competència per al Kiko. Té un gran futur.
L'altre nom del moment és Thievy. Com el veu?
Ha fet un canvi radical i el vestidor li agraeix. No sé si seguirà aquí o no, però fa quinze dies que s'entrena
de manera espectacular i és el primer d'arribar als entrenaments. S'ha centrat molt, i millor per a ell i per a l'equip. Va cometre una petita errada, que podria passar a qualsevol, i això ja està oblidat. A Jaén va fer un gran partit i només li va faltar el gol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)