Espanyol

SERGIO GARCÍA

CAPITÀ DE L'ESPANYOL

“Al 2014 li demano el títol de copa”

“Sabem que és difícil perquè el quadre que ens ha tocat és complicat, però mai se sap, a doble partit poden passar moltes coses. A mi la copa m'il·lusiona i m'encanta

“A tots ens agradaria estar-hi, a mi el primer. Jugar amb l'Espanyol a Europa seria la bogeria, per a mi i l'afició, però primer hem d'aconseguir la permanència”

He hagut de donar algun toc d'atenció al vestidor, perquè tot no pot ser perfecte, però tenim un grup magnífic
La meva intenció és retirar-me aquí, però això no depèn de mi. El club no m'ha transmès res de si em renovarà o no
Thievy és una mica impacient, tots ens podem equivocar, però ha d'esperar el torn i no saltar-se les regles
Córdoba ho està fent molt bé, és jove, ràpid i amb molta força, serà un gran davanter si continua treballant així
Al principi vaig trobar a faltar Verdú, però ara ja m'he adaptat al sistema de joc. Aquí continuem tenint grans jugadors

Sergio García (Barcelona, 1983) ens atén amb la seva habitual simpatia, però aquesta vegada se'l veu un xic més responsabilitzat pel seu nou rol a dins del vestidor. És el capità de l'Espanyol, l'home fort del vestidor, qui tothom escolta i a qui tothom demana consell. L'entrevista es fa en un dels últims entrenaments d'aquest any. El davanter del Bon Pastor respira confiança i tranquil·litat. Als seus 30 anys està vivint els moments més dolços de la seva carrera esportiva. En plenitud de forces, deixa enrere un 2013 màgic en l'aspecte personal en què espera el naixement del seu segon fill i en què ha disputat tots els partits de lliga d'aquest any que ja s'acaba. Enrere han quedat les lesions i ara la sort l'acompanya. Ja ha firmat set dianes en aquest inici de temporada i, si res no es torça, farà la seva millora campanya com a blanc-i-blau des que va arribar, ara fa quatre anys, l'estiu del 2010. Aquests dies viurà les vacances com qualsevol altre català amb la família i a la seva llar d'Alella. El rei de la casa serà el seu fill Sergio. “S'ha portat bé. Els Reis li deixaran un Elefun, un elefant que llança coses a l'aire. Està entusiasmat!”, relata el futbolista, que també tindrà un moments per al record. “Serà un Nadal especial, el primer sense el meu sogre.”

Com es viuen els nadals a casa dels García?
Doncs com qualsevol família normal, rodejat de la gent que t'estimes. És un moment ideal per desconnectar una miqueta del futbol, que això també es necessita, i carregar forces per l'any vinent.
Espera amb ganes el Nadal?
Aquest any l'afronto amb menys alegria perquè fa menys d'un any es va morir el meu sogre, i això farà que la celebració sigui diferent. No ho celebrarem gaire per respecte.
Però els nens ho compensen tot, no?
Sí, ells són els que s'ho passen més bé i disfruten molt d'aquestes festes. Són festes per als nens. Només veure com gaudeixen amb totes les llums de Nadal i les fires no té preu. Em cau la bava.
Acaba el 2013; quin balanç de l'any fa?
Ha estat un any bo per a l'equip. Només cal recordar com vam acabar el 2012, en què vam tenir més derrotes que victòries. Enguany les coses han canviat. Vam començar bé i ens vam salvar amb prou marge, i vam encetar bé aquesta temporada. Hem passat uns moments irregulars però amb l'última victòria contra el Valladolid hem acabat l'any amb un bon gust de boca i en una zona confortable. Però per a mi el 2013 ha estat positiu en molts sentits.
El més positiu d'aquest any va ser la permanència?
Sí, vam tenir moments molt difícils i complicats. L'equip va caure a l'últim lloc i no hi havia manera de sortir-ne. Per sort, amb el nou any tot es va capgirar. La salvació semblava força complicada però la vam aconseguir amb solvència. L'equip es va unir i ens vam ficar tots al cap que l'Espanyol s'havia de salvar, i així va ser.
Quin instant li ha quedat gravat d'aquest any?
Em quedo amb l'actitud de l'equip en els moments dolents. Ara tenim un estil definit i som intensos en tots els partits. Els nostres rivals ara saben que han de suar molt en cada partit. Aquest equip ho dóna tot al camp, no especula.
Què li demana, al 2014?
Primer de tot, salut per a la família i per a tots, i que em respectin les lesions i després poder aconseguir algun títol amb l'Espanyol. Sabem que la copa és difícil perquè el quadre que ens ha tocat és complicat, com el Madrid, però mai se sap, a doble partit poden passar moltes coses. Recordo amb el Saragossa, aquella que vam perdre la final amb l'Espanyol, ens vam enfrontar amb l'Atlético i el Barça, el normal era perdre i vam passar nosaltres. A mi la copa m'il·lusiona i m'encanta. Tant de bo puguem arribar lluny i tenir un bon any en la lliga.
Què significa un bon any en la lliga? Anar a Europa?
La lliga és molt llarga i mai se sap. Estarem juntets amb molts equips. Un dia guanyes en un camp i pots perdre en l'altre. És una lliga molt igualada, però el més important és salvar-se tan aviat com sigui possible i després veurem on podem arribar. A tots ens agradaria competir a Europa, a mi el primer. Jugar amb la samarreta de l'Espanyol a Europa seria la bogeria, per a mi i per a l'afició. Però primer hem d'anar pas a pas.
Aquest any si s'arriba amb possibilitats de jugar a Europa quan faltin sis jornades, no passarà com l'any anterior que es van bloquejar mentalment?
Aquest any estem més tranquils i es donen circumstàncies més favorables. L'any passat vam jugar partits que eren autèntiques finals i es va notar la fatiga mental. Aquest any això no ho tindrem, però primer cal salvar-nos al més aviat possible.
Vostè parlava ara de lesions; ara ja les ha deixat enrere. Està en un nivell espectacular, i això que les primeres voltes sol començar-les a un ritme més baix i créixer en les segones. Pot ser aquest el seu millor any?
Així ho espero. Les temporades anteriors em van costar una mica més, però aquest any he començat molt bé i espero acabar aquesta temporada com l'anterior. El meu final de curs de l'any passat va ser boníssim i espero repetir-ho, però abans que li vagi millor a l'equip.
En principi, si a vostè li va bé, a l'equip li anirà perfecte.
Sí, una cosa porta l'altra, però un jugador no fa un equip. Aquí hem de pencar tots.
Una xifra de gols?
N'he fet set, és el meu rècord personal en l'Espanyol, i espero sumar-ne més de deu. Si ho supero voldrà dir que he contribuït a fer més gran l'equip.
Ara que és el primer capità, creu que la gent el veu diferent, que el respecta més?
No ho penso. Fa molts anys que estic en aquest ofici, i no pel fet de ser capità he de ser més que ningú. Jo intento ajudar tothom, els joves i els més vells, i ells també m'ajuden a mi. Jo no sé de tot, i en el futbol cada dia sempre aprens alguna cosa nova. Estem per escoltar i ajudar. Crec que sóc bona persona i tinc un tracte afable amb tothom. Un capità està per ajudar i que tothom se senti còmode al vestidor.
Han hagut de cridar l'atenció a algun futbolista?
Sí, he tingut que donar algun toc d'atenció al vestidor, perquè tot no pot ser perfecte al vestidor, però per sort tenim un grup magnífic i no em donen gaire feina.
Continua havent-hi la mateixa sintonia que en altres temporades?
Sí, som un grup genial, i això també es transmet al camp. No hi ha ningú que diguis que és mala persona. I això per a un equip és molt important, no tenir un jugador així.
Li parlaré d'un nom concret. Actituds com les de Thievy fan mal a una plantilla?
Thievy és una mica impacient. Entenc que vulgui jugar, però ha d'esperar el seu torn i no saltar-se les regles. Tots ens podem equivocar. Jo també vaig passar els meus moments dolents de no jugar i vaig esperar la meva oportunitat. Un futbolista ha d'aprofitar les ocasions que li brindi l'entrenador.
Quin és el secret de jugar durant més de deu anys al màxim nivell?
Has de tenir ganes i fam, perquè de bons jugadors, n'hi ha molts. Cada dia tinc més il·lusió en el futbol, i això que tinc 30 anys.El dia que no disfruti d'aquesta professió ho deixaré. Però ara tinc la mateixa motivació que un nen. Em va costar molt arribar a primera divisió, ser professional i estar entre els millors per no tenir ganes de seguir més anys i aprofitar-ho al màxim. Perquè després quan no sigui futbolista ja no podré gaudir d'aquests moments.
Pensa en la retirada?
Encara no ho tinc al cap, però quan arribi voldré continuar vinculat al futbol, tot i que sé que serà diferent estar dins d'un terreny de joc que estar-ne fora. Espero que sigui al més tard possible.
Canviant de tema, em deia Víctor Sánchez que vostè és un jugador genial. Es considera un geni amb la pilota als peus?
Si ell ho creu així... [riu] Jo sempre intento, des de petit, treure alguna cosa en cada partit, inventar; si fas coses previsibles els defenses et poden frenar amb facilitat. Has de buscar-te la vida per guanyar la partida al contrari, i això passa per fer coses que semblen difícils i que no s'esperen. A mi m'agrada provar-ho, i crec que l'aficionat també gaudeix quan ho faig.
Es considera un futbolista del carrer?
Sí, en el futbol pots aprendre coses de tàctica o de posició sobre el camp, però hi ha aspectes innats, com ara ser murri. Al carrer tenia amics que eren més alts i més forts que jo, però sempre intentava provar coses noves per superar-los. Això s'aprèn al carrer i no t'ho ensenyen en una escola, i en el futbol modern d'ara és molt important.
L'any passat estava de moda la parella Stuani i Sergio, ara sembla que emergeix la que forma amb Jhon Córdoba. Com és la seva relació al camp?
Li va costar una mica agafar la forma perquè va venir sense fer la pretemporada. A mi em va costar el primer any agafar el ritme, i per a ell també va ser difícil, però ara que ha començat a jugar ho està fent molt bé. Té coses molt bones, és molt jove, amb força, i és molt ràpid; serà un gran davanter si continua treballant així. Ens complementem molt bé. Ell em deixa una mica més lliure i s'emporta els defenses i jo intento aprofitar els espais que em deixa.
Sé que no li agrada parlar de Verdú, però troba a faltar el seu joc?
Noto la seva absència perquè teníem una gran relació fora dels terrenys de joc, som molt amics. En l'aspecte del joc ara és diferent perquè tenim un altre sistema. Al principi el vaig trobar a faltar, però ara ja m'he adaptat al sistema de joc. Aquí continuem tenint grans jugadors.
Ho està passant molt malament en el Betis. Ha parlat amb ell?
Parlo moltes vegades amb ell, i la seva situació no és la ideal. Està vivint una mica el que ens va passar a nosaltres la temporada passada, i els està costant.
I més en el Betis. que vostè coneix bé.
Allà hi ha molta pressió, però estic segur que ho tiraran endavant.
En els pròxims mesos el començaran a matxucar amb la seva renovació. Acaba contracte el 2015; espera continuar aquí?
La meva intenció és retirar-me aquí, però això no depèn de mi. Ja veurem la idea que tindrà el club, però tampoc m'ha transmès res de renovar-me o no. Jo estic tranquil i espero que pugui ser que sí, però això pot canviar d'un any per l'altre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)