Espanyol

Interior hi fica cullerada

Els Mossos treballen en la identificació dels responsables de les pancartes, preparen multes i no descarten responsabilitats penals

La Curva Jove es defensa amb explicacions febles i nega fer apologia de la violència

Uns es van sentir ofesos; d'altres, avergonyits. Les pancartes de la Curva Jove en el derbi van rebre el rebuig de gairebé tothom i ahir la conselleria d'Interior també hi va ficar cullerada. Els Mossos d'Esquadra treballen en la identificació dels responsables, que es defensen negant que els escrits fessin apologia de la violència o el masclisme.

El conseller Jordi Jané, acompanyat del director dels Mossos, Albert Batlle, i el comissari en cap, Josep Lluís Trapero, van sumar-se ahir a les crítiques contra la Curva Jove. El responsable d'Interior va recordar que les pancartes vulneren la llei de l'esport, amb la multa corresponent, i que als responsables fins i tot se'ls podria aplicar el codi penal. “Més enllà de possibles conseqüències penals, que les derivarem a la justícia, també hi haurà responsabilitats administratives. En aquest sentit obriríem els corresponents expedients disciplinaris. Seran individuals, ja que vull deixar clar que vull defensar l'Espanyol.”

Jané va deixar el club blanc-i-blau al marge de les responsabilitats, que centra en autors individuals. El conseller d'Interior confia que l'Espanyol ajudarà els Mossos en la tasca d'identificació dels responsables: “Vull deixar molt clar que no era intenció del club que això passés. Fugim d'aquest tipus d'interpretacions. Estic convençut que les responsabilitats seran més d'àmbit individual, de persones concretes.” Joan Collet ja va apuntar el dia abans que s'obriria una investigació interna i es prendrien mesures.

“És inadmissible”

“Els aficionats van tenir una conducta deplorable. Saben el que és posar un missatge ofensiu per a una persona concreta, que no és un càrrec públic? Saben la connotació que té per a aquella persona i per a la seva família? És inadmissible, censurable administrativament i veurem si fins i tot poden haver-hi responsabilitats penals”, va sentenciar Jané sobre el “Shakira és de tots”. El conseller d'Interior no va voler entrar a valorar si les pancartes es van fer dins l'estadi i com es van poder treure amb total impunitat en un duel d'alt risc en què es va reforçar la seguretat i s'escorcollaven totes les bosses. Cal recordar que des de l'Espanyol van apuntar que només es coneixia la pancarta inicial en referència a l'origen suís del rival ciutadà.

Gairebé en paral·lel, la Curva va emetre també un comunicat per mirar de defensar-se. El col·lectiu d'animació ja es va assessorar abans del derbi per fer pancartes no denunciables, una mesura que, sembla, quedarà en no res. Els intents d'explicar que no hi havia res ofensiu van sonar febles, malgrat insistir que en cap cas hi havia “la finalitat de fer apologia de la violència, la discriminació per raó de sexe o raça, com alguns mitjans de comunicació pretenen fer veure a l'opinió pública de manera manifestament malintencionada”. La Curva es reitera que només volia impulsar un “ambient reivindicatiu” contra els “atacs dels mitjans afins al Barcelona”, així com directament pel club blaugrana, “a través dels futbolistes i el cos tècnic”. La reacció del club, bona part de l'afició i de la premsa ha estat clara. Ahir s'hi van sumar els Mossos per identificar els responsables, castigar-los i evitar un altre episodi vergonyós a l'estadi de Cornellà i el Prat.

LA FRASE

Estic convençut que la responsabilitat serà més d'àmbit individual, de persones concretes
Jordi Jané
conseller d'interior

Crítica del Col·lectiu Roger de Llúria

Les pancartes de la Curva han generat el rebuig de la majoria de l'afició periquita i el Col·lectiu Roger de Llúria també va sumar-se a les crítiques. El grup d'aficionats va emetre un comunicat en què titlla de “totalment inadmissible” el que es va veure, i dubta de la utilitat de la reunió entre els serveis de seguretat, la Curva Jove i la Juvenil abans del partit. “Rivalitat sí, però mai mal gust ni insults, que no fan res més que donar arguments a aquells que no és que no ens vulguin, és que ens volen mal.” També s'insta el consell a prendre mesures perquè no es repeteixi.

El relat de la Curva sobre les pancartes polèmiques

La Curva Jove va emetre un comunicat i es va centrar sobretot en les dues pancartes més polèmiques. Com era d'esperar, no
hi veuen cap polèmica i ho atribueixen a les males interpretacions. El lema “Shakira és de tots”, segons el col·lectiu d'animació,
expressa que l'artista “s'ha significat de manera àmplia i reiterada com a simpatitzant de l'Espanyol i del Madrid, entre d'altres,
lluny de la interpretació malèvola que alguns pretenen que la pancarta tingués la
finalitat encoberta de dir-li prostituta o menyscabar la seva integritat o dignitat moral.” En l'escrit tampoc troben raonables els retrets pel “Pau, el teu peu ens mostra el camí”. Tot i les crítiques que va rebre el Madrid en el recordat episodi amb Mourinho, la Curva va fer “un paral·lelisme amb la situació viscuda en el passat (recordant el «Mou, el teu dit ens mostra el camí») i amb la intenció de donar ànims al nostre porter, Pau López, que ha viscut una campanya de persecució, entre molts d'altres, del diari Sport”, i recordava la vinyeta en què s'atribuïa al porter gironí la intenció de trencar la tíbia a Leo Messi en el derbi del Camp Nou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)