1a divisió

Parla i no se’l veu

Real Madrid. Cristiano Ronaldo presta declaració com a investigat pel presumpte frau fiscal de 14,7 milions, encara que no apareix. “Mai he ocultat res ni he tingut intenció d’evadir impostos”, assegura

No va deixar rastre Cristiano Ronaldo, ahir, a Pozuelo de Alarcón, on al jutjat d’instrucció número 1 va prestar declaració com a investigat pel suposat frau fiscal de 14,7 milions d’euros entre el 2011 i el 2014. Ningú va veure el futbolista del Real Madrid, que va evitar els més de 200 periodistes de 15 països i a les quaranta càmeres de televisió que l’esperaven a la porta dels jutjats, traslladat amb un cotxe amb els vidres tintats i entrant i sortint a les dependències judicials per l’aparcament. Els mitjans desplaçats esperaven una compareixença del jugador en sortir de declarar i, de fet, es va muntar una estrada amb un micròfon a fora dels jutjats perquè ho fes, i això finalment no va passar.

En la declaració de Cristiano davant la jutgessa Mónica Gómez Ferrer, que va durar una hora i mitja i es va fer a porta tancada perquè les diligències estaven en fase d’investigació, no va ser necessària la presència d’un intèrpret i van assistir-hi la fiscalia, l’advocat de l’Estat i el seu mateix advocat. En el seu transcurs, segons s’ha filtrat en diversos mitjans estatals, el jugador portuguès li hauria dit a la jutgessa: “Si no em digués Cristiano Ronaldo no estaria aquím.” I la magistrada li hauria espost: “No s’equivoqui, com vostè s’han assegut aquí altres persones anònimes. Vostè està sent encausat i investigat per un presumpte delicte fiscal segons les proves que aporta la fiscalia i sobre les quals la justícia haurà de decidir.” I Cristiano hauria insistit amb un: “No, no, tot això passa perquè jo sóc Cristiano Ronaldo.”

En aquest sentit, l’equip jurídic de l’atacant, format per José María Alonso i Jesús Santos, del despatx d’advocats de Baker&Mckenzie, van mostrar-se satisfets amb la declaració del portuguès. “Cristiano es va mostrar tranquil en tot moment, té la consciència tranquil·la d’haver complert sempre amb Hisenda, de fer bé les coses”, van dir des del despatx que el defensa. “Va contestar totes les preguntes, es va mostrar tranquil i va col·laborar en tot moment amb la jutgessa”, van afegir-hi.

La versió de Cristiano

Més tard, Cristiano va emetre un comunicat: “La Hisenda espanyola coneix al detall tots els meus ingressos, perquè els hem entregat; mai he ocultat res, ni he tingut la intenció d’evadir impostos”, va assegurar. “Sempre faig les meves declaracions d’impostos de manera voluntària, perquè penso que tots hem de declarar i pagar impostos d’acord amb els nostres ingressos. Els que em coneixen saben què demano als meus assessors: que ho tinguin tot al dia i correctament pagat, perquè no vull problemes”, va seguir el jugador, que va refusar haver creat una estructura societària de la qual l’acusa Hisenda i la fiscalia i amb la qual hauria defraudat presumptament 1,39 milions d’euros al 2011; 1,66 milions al 2012; 3,2 milions al 2013 i 8,5 milions al 2014. “Quan vaig fitxar pel Real Madrid no vaig crear cap estructura especial per gestionar els meus drets d’imatge, sinó que vaig mantenir la que gestionava quan vaig estar a Anglaterra... Els advocats que em va recomanar el Manchester United la van crear el 2004, molt abans que pensés venir a Espanya. L’estructura va ser la que era usual a Anglaterra, va ser comprovada per la hisenda anglesa i van ratificar que era legal i legítima.” El davanter del Real Madrid va acabar manifestar que “és el moment de deixar treballar la justícia; jo crec en ella i espero que, també en aquest cas, hi hagi una decisió justa”, i va indicar, així mateix, que no parlarà més sobre l’assumpte “per tal d’evitar pressions innecessàries o de contribuir a un jutge paral·lel”.

Geshta: “Podria ser més greu que el cas de Messi”

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) van indicar que tenen indicis que el suposat frau fiscal comès per Cristiano podria ser “bastant més greu que el comès per Messi”. Segons va detallar Geshta en un comunicat, Cristiano està denunciat per presumptament cometre quatre delictes fiscals, que sumen un total de 14,7 milions, mentre que l’argentí va ser condemnat per defraudar un total de 4,1 milions entre 2007 i 2009, una quantitat considerablement menor. Tal com expliquen els tècnics, el portuguès s’enfrontaria a una petició de pena mínima total de set anys de presó, però no obstant això, el jutge podria aplicar l’atenuant molt qualificat de regularització extemporània introduïda en el Codi Penal al 2013 i reduir la pena a la meitat o a la quarta part de cada delicte fiscal si el jugador reconeix els fets i paga les quotes defraudades, els interessos i les multes en un termini màxim de dos mesos des de la citació judicial com a investigat. En el cas que el jutge reduís les penes mínimes a la quarta part, va indicar Gestha, la pena de presó total quedaria en 21 mesos i, en no tenir el futbolista antecedents penals, el jutge podria acordar que no entrés a la presó mentre no sigui condemnat per qualsevol altre delicte en el temps de la pena suspesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)