Internacional

El VAR, la nova polèmica

El videoarbitratge, que s’ha posat en marxa aquest curs a Alemanya, França i Itàlia, no provoca quòrum i té detractors

La FIFA, impulsora del sistema, no dubta ni comparteix les crítiques, i en destaca l’eficàcia

“Al principi, l’opinió pública tenia una actitud clarament positiva respecte al VAR, ara hi ha dubtes.” Markus Merk, exàrbitre alemany, designat al seu dia el millor del segle XXI i ara comentarista a Sky, ho va assenyalar recentment. El VAR, el sistema de videoarbitratge impulsat per la FIFA que s’ha començat a aplicar aquesta temporada en campionats com la Bundesliga, la Serie A i la Ligue 1, no convenç tothom en el món del futbol i, de fet, cada vegada té més detractors.

Aquesta tecnologia, que mitjançant un conjunt de càmeres retransmet el partit en una sala apartada del terreny de joc i on els assistents de vídeo revisen les imatges per tal d’ajudar l’àrbitre que està a la gespa, té com a objectiu reduir l’impacte de les errades arbitrals en el resultat i rebaixar la polèmica, però tot i que es cert que en determinades accions s’ha mostrat molt eficaç, també hi ha hagut diverses decisions controvertides, que han potenciat, encara més, les discussions sobre els àrbitres. En les lligues en què s’està utilitzant, està fent parlar. “El VAR, així, no m’agrada, ens estem passant. Això sembla waterpolo, no tots els contactes a l’àrea han de ser sancionats”, va assegurar Gianluigi Buffon, el capità de la Juventus, que conviu amb el nou sistema des de l’inici d’aquest curs. “Això ja no és futbol, és futbol de laboratori”, va indicar el porter italià.

A diferència del sistema de detecció automàtica de gols, la tecnologia que únicament indica instantàniament quan una pilota ha entrat a la porteria i que s’utilitza en la Premier League i en la Champions, el VAR, a més d’utilitzar-se en els gols, també s’usa per intentar aclarir accions com penals, targetes vermelles i quan hi ha confusió d’identitat d’un futbolista infractor. Això provoca que en el moment en què el col·legiat ha de decidir, el partit s’aturi, es perdi temps, es generi confusió i, en ocasions, s’acabi prenent una resolució subjectiva amb imatges o sense. “El videoarbitratge, amb moderació, pot donar grans resultats, i millorar aquest esport, però, així, no m’agrada”, va explicar Buffon.

En el focus

El seu ús en el mundial de clubs ha tornat a posar el VAR en la primera plana. En el partit que va enfrontar el Real Madrid i l’Al-Jazhira, el sistema va entrar en acció i va ajudar l’àrbitre Sandro Ricci a invalidar dos gols, un de cada equip. El primer, de Casemiro, en una situació que va acabar sent esperpèntica, ja que després de la diana del brasiler, l’àrbitre la va anul·lar, tot seguit la va donar per bona i, finalment, avisat per l’auricular, va revisar l’acció per televisió per anul·lar-la definitivament per un fora de joc posicional de Benzema. Tot plegat en un període de tres minuts, que es van fer llargs, en què va regnar el desconcert i el caos i en què es va acabar prenent una decisió discutible i interpretable. El segon gol invalidat va ser el de Boussoufa, que significava en aquell moment un celebradíssim 2-0 per a l’equip dels Emirats Àrabs i que es va quedar en res per un fora de joc d’escassos centímetres. “El VAR no m’agrada. És terrible”, va dir el futbolista del conjunt blanc Gareth Bale, que no va ser l’únic crític de la plantilla madridista amb la tecnologia. “Estic una mica confós, encara no sé en quines situacions volen imposar això. En alguns aspectes, pot ajudar el futbol, però en d’altres decisions triga massa i hi ha massa embolic”, va asseverar Luka Modric que l’any passat ja va afirmar que no li agradava el VAR i que “no és futbol”. “El problema és que estem tres o quatre minuts per prendre una decisió. No és agradable. Se n’ha d’intentar treure la part positiva d’això i intentar millorar el que és negatiu”, va opinar Zinedine Zidane.

Tot i això, des de la FIFA no hi ha dubtes: el VAR és el futur, i també el present. “És absolutament normal en el segle XXI que el VAR pugui ajudar l’àrbitre a prendre decisions de manera adequada. Les experiències que hem tingut han estat extremadament positives”, va manifestar recentment Gianni Infantino, el president del màxim organisme del futbol mundial. “Els àrbitres són éssers humans i cometen errors com tothom. Crec que ha arribat el moment de poder rectificar això”, va indicar el dirigent, que encara no ha confirmat si el VAR s’aplicarà en el mundial de Rússia d’aquest estiu.

On sí que es posarà en funcionament segur és en la lliga espanyola a partir del curs que ve, l’última de les grans lligues que utilitzarà la tecnologia, demandada des de molts sectors sobretot després de la polseguera que va aixecar el flagrant gol de Messi no concedit a Mestalla. “La veritat, no entenc que hi hagi gent en contra d’una cosa com aquesta. El futbol és evolució”, va indicar en una entrevista a aquest diari fa uns dies l’exàrbitre de primera divisió Sergi Albert. “El que és irrefutable és que la tecnologia permet corregir errors. Tothom en la vida s’equivoca i no conec ningú que si té l’oportunitat de rectificar no ho vulgui fer”, va argumentar el barceloní. En la mateixa línia es manifestava el també excol·legiat de primera Antoni Llonch Andreu: “Tot el que sigui ajudar pot ser bo. És millor aturar 30 segons en el minut 88 i fer la consulta, que acabar donant un gol malament que signifiqui un campionat o un descens”, va indicar recentment a L’Esportiu el sabadellenc. “El que importa és encertar i que es faci justícia. Les vegades que vaig fallar durant la meva carrera, hauria preferit que m’ho haguessin dit. Hauria evitat un error”, va explicar Llonch Andreu. Per alguns, necessari i símbol del progrés futbolístic; per d’altres, quelcom que desnaturalitza l’esport, que li treu essència; el VAR és una realitat i, ara mateix, paradoxalment, la nova polèmica del futbol.

LES FRASES

Al principi, l’opinió pública tenia una actitud positiva respecte al VAR, ara hi ha dubtes
Markus Merk
EX ARBITRE ALEMANY
Estic confós, no sé en quines situacions volen imposar això. En alguns aspectes pot ajudar el futbol
Luka Modric
MIGCAMPISTA DEL REAL MADRID
El problema és que estem tres o quatre minuts per prendre una decisió. No és agradable
Zinedine Zidane
TÈCNIC DEL REAL MADRID
Les experiències que hem tingut amb el VAR han estat extremadament positives
Gianni Infantino
PRESIDENT DE LA FIFA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)