Internacional

El VAR salva Austràlia

Grup C. Mile Jedinak, transformant una clara pena màxima que Mateu Lahoz no va veure, permet al combinat ‘aussie’ mantenir vives les possibilitats de classificació fins a l’última jornada

Criticat i lloat per uns i altres, no hi ha dubte que el VAR no està deixant indiferent a ningú. Presentat des de fa temps com un dels grans atractius a seguir en el present mundial, la presència del sistema de videoarbitratge s’ha convertit en un dels grans noms propis en aquesta fase de grups. I és que, amb 23 partits disputats, ja s’han assenyalat un total d’onze penes màximes, cinc de les quals pel VAR. Un rècord absolut en una copa del món, si tenim en compte que, ara per ara, la millor marca estava en set penals en les edicions d’Argentina 78, Corea del Sud i Japó 02, i Brasil 14. L’últim d’ells, precisament, va ser el gran protagonista del Dinamarca - Austràlia disputat ahir a l’estadi Samara Arena, i permet al conjunt d’Oceania arribar amb possibilitats a l’última jornada.

Abans de la polèmica acció, però, danesos i australians van oferir un inici de partit frenètic amb anades i vingudes a totes dues àrees fins que va emergir la figura de Christian Eriksen. Acaparant una major quota de responsabilitat respecte de la jornada inaugural –en què, malgrat tot, va donar l’assistència del triomf–, el 10 danès va tornar a donar pinzellades de les grans qualitats tècniques que atresora. Així, quan encara no s’havien complert els primers deu minuts de partit, Eriksen va avançar Dinamarca amb una diana de bella factura. Acceptant el repte del seu seleccionador –“ha de fer un pas endavant”, va dir en la prèvia Age Hareide–, el futbolista del Tottenham va recollir una brillant assistència d’esperó de Jorgensen per afusellar Ryan amb una dura rematada a l’interior de l’àrea i augmentar així una estadística demolidora defensant el combinat escandinau: 13 gols i 5 assistències en els últims 15 partits.

Arriba la polèmica

L’1-0 provisional, que deixava Austràlia fora del mundial, no va fer variar el guió d’un duel en què els aussies van evidenciar els notables problemes que tenen quan es tracta de proposar i portar la iniciativa. Conscients del tot o res, Austràlia va avançar línies, concedint molts espais a la contra que Jorgensen, en dues ocasions, va estar a punt d’aprofitar. Fins que va arribar l’acció de la polèmica.

A deu minuts del descans, Mateu Lahoz no va veure unes mans clares de Poulsen en una rematada de Lekie, i el joc va continuar fins que el col·legiat valencià va ser alertat de la infracció comesa per l’atacant del Leipzig. Amb el seu equip novament afavorit per unes innocents mans, tal com ja va succeir contra el Perú, un cop rectificada la decisió inicial de l’àrbitre, Jedinak es va encarregar de superar Schmeichel des dels onze metres. Reforçat amb el gol de l’empat, el combinat de Bert van Marwijk es va plantar en la segona meitat amb més pes i confiança, però sense determinació ni encert en els metres finals. Amb França ja classificada per als vuitens de final, Austràlia necessitarà vèncer el Perú –ja eliminat– i esperar un triomf dels bleus contra Dinamarca per passar de ronda i igualar així el seu millor paper en una cita mundialista

LES FRASES

No vam fer un bon joc. Vam perdre la pilota amb massa freqüència i ens vam desgastar massa
Age Hareide
seleccionador de dinamarca

LA DADA

Hauríem d’haver guanyat, com en el partit contra França. Estic orgullós i alhora disgustat
Bert van Marwijk
seleccionador d’austràlia
13
gols
i 5 assistències en els darrers 15 partits acumula Christian Eriksen amb Dinamarca.