Internacional

tRIANGULANT

RAMIRO MARTÍN-LLANOS

La identitat futbolística, a debat

L'OMBRA DE LA FÚRIA. Ha bastat una derrota, la primera en molt de temps, de la selecció estatal perquè els més oportunistes tornessin a parlar despectivament del tiqui-taca. Són els mateixos que, si vénen mal dades, anomenen despectivament «romàntics» als que defensen una idea de futbol que no oblida els espectadors. I és ben curiós, perquè aquesta utilització del terme romàntics té una connotació negativa, propera a ingenus. El futbol, en canvi, mostra que no hi ha cap cosa més ingènua que pensar que es pot guanyar jugant malament. O millor: que jugar bé no és més que un peatge innecessari. La derrota contra Suïssa ha ressuscitat el fantasma futbolístic del passat: la fúria, la necessitat d'imposar-se al rival per caràcter, per ous. Del Bosque ha sabut mantenir el tipus, fins i tot davant l'aparició patètica del seu predecessor, oportunista i cruel, per criticar la falta d'intensitat. Del Bosque no pensa canviar. Per ell, el debat que creix en l'entorn, alimentat pels oportunistes, no existeix.

MASCHERANO I LA PILOTA. El capità de la selecció argentina és el jugador franquícia de Maradona. Diego l'admira per la facilitat que té el del Liverpool per robar pilotes. Mascherano en recupera més que ningú. La seva fama rau en aquesta virtut. Per això va defensar davant dels micròfons que «tenir la pilota no significa jugar bé. A vegades jugar bé és haver-te de defensar bé». Més feina però també més protagonisme per a ell, que s'ha de fer un fart de córrer cada partit perquè Maradona l'ha deixat gairebé com a únic especialista en la matèria. El debat sempitern del futbol argentí (Menotti vs. Bilardo) s'ha vist relegat per la immensitat de la figura de Maradona. Se'l critica a ell. El debat, llavors, és superficial. Se n'oblida un de més profund: quina és la identitat real del futbol argentí?

L'ABISME DE CAPELLO. Anglaterra, terra de tradicions, ha lligat la seva sort a la de l'italià Capello. Llavors, què li queda, a una selecció quan perd després d'haver contractat un tècnica exclusivament per guanyar com sigui un mundial? Sobre aquests tipus de contractacions –que recorden la de Mourinho pel Real Madrid– planeja la pregunta. Com un voltor. Esperant la derrota. I la resposta.


Ramiro Martín-Llanos Redactor

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)