Més futbol

La FCF reconeix l'errada del Catalunya-Argentina, demana disculpes i diu que ho corregiran

L'assemblea ho aprova tot, i l'esperada reforma de categories territorials ni tan sols es va debatre

Jordi Casals
PRESIDENT DE LA FCF
«Amb el partit contra l'Argentina ens vam equivocar i vam perdre diners»
«Tots els candidats al Barça estaven d'acord amb el conveni de 750.000 euros»
«Sabem que hem fallat en algunes coses i encara en queden moltes per fer, però només ha passat un any»

Rectificar és de savis, i demanar perdó, encara més. La junta directiva de la FCF, amb Jordi Casals al capdavant, va assumir davant del futbol català que l'organització del partit Catalunya-Argentina del 22 de desembre passat, tot i que va ser un èxit esportiu, va ser un fracàs econòmic: de 102.000 euros, concretament. «Ens ha de servir d'experiència, i ja puc dir que canviarem el sistema de venda d'entrades», deia ahir Casals. Però tal com va explicar el tresorer de la federació, Borja Rovira, la culpa d'aquests 100.000 euros de dèficit és seva, però que la FCF hagi tancat el 2009 amb més de 600.000 euros negatius, no. «La junta anterior [la de Campoy] va pressupostar 600.000 euros de benefici de partits de la selecció, però no n'hi havia cap de tancat ni cap gestió feta, i per això ja sabíem que féssim el que féssim acabaríem l'any amb dèficit segur», va dir, i va afegir-hi: «Com que sabíem això, vam decidir arriscar amb l'Argentina, i ens vam equivocar, ho hem de reconèixer.» Com que mai no és tard, els clubs van agrair aquest acte d'humilitat, però encara queda pendent que els expliquin com ha quedat resolt el conflicte del contracte amb l'AFA i les clàusules per Messi i Maradona.

Tot i que Rovira va explicar que han deixat de cobrar 200.000 euros de patrocinadors per culpa de la crisi general, en el pressupost del 2010 –aquest, completament seu– preveuen doblar els ingressos per publicitat i subvencions (2 milions d'euros). Com? Per una banda, hi ha els 750.000 euros del conveni del Barça, i després confien plenament en el departament de màrqueting, que ja ha tancat un acord de prop de 250.000 euros amb una companyia d'aigües –no en van voler dir el nom–. Pel que fa a l'acord amb el Barça, Jordi Casals va assegurar que l'entrada de Sandro Rosell a la presidència no canviarà res: «Tots els candidats a la presidència del Barça hi estaven d'acord, i fins i tot el podrem millorar.» Amb aquest acord, la FCF podrà subvencionar una part del cost de la mutualitat, que la temporada vinent pujarà a 1,8 milions d'euros.

La reforma de categories, sense discussió.

Gairebé tots els punts que es van portar ahir a votació van provocar un cert debat previ entre els clubs presents –un altre cop molt pocs (71)– menys un. La reforma de categories territorials no la va discutir ningú, cosa que demostra que és ben necessària. «Fa trenta anys que el futbol català no feia cap canvi, i en un any ho hem aconseguit [futbol de base i territorial]».

LES XIFRES

670.000 euros de dèficit.
Aquest és el deute del curs 2009.
102.000 euros de pèrdues del Catalunya- Argentina.
Aquests són els diners que es van perdre amb el partit de la selecció.
200.000 euros menys de patrocinadors.
Són els diners que ha deixat d'ingressar la FCF en patrocinadors.
2.080.000 euros de patrocinadors el 2010.
La FCF preveu ingressar el doble en aquest 2010.
1.800.000 euros de la Mutualitat.
És el que costarà pagar la mutualitat de tot el futbol de base.

LLICÈNCIES D'ENTRENADORS

TOTS ELS TÈCNICS TITULATS, AMB UNA MORATÒRIA.
«El futbol és l'únic esport del nostre país en què es pot entrenar sense títol, i s'ha d'acabar», exposava el directiu Xavi Torres ahir. Així, a partir del curs que ve, tots els entrenadors de futbol de base hauran de tenir com a mínim el títol de monitor (nivell 0). Els tècnics de cadets ja necessitaran el nivell 1, però excepcionalment per a la temporada 2010/2011 es permetrà que entrenin amb el nivell 0, perquè es puguin posar al dia. A més, fa quatre temporades que ja es va avisar que per al curs 2010/2011 els entrenadors de 2a regional (futura 3a catalana) haurien de tenir el nivell 2, «però no hem fet els deures», deia Torres. Per això en aquest cas també es va aprovar una moratòria d'un any, també perquè aquests tècnics puguin obtenir el títol corresponent a la seva categoria.

UNA PILOTA PER A TOTHOM

ENCARREGARAN UN ESTUDI DELS BENEFICIS D'UNA PILOTA OFICIAL PER AL FUTBOL CATALÀ.
Un altre dels punts que es va aprovar ahir per majoria és que l'assemblea encarregui a la FCF que faci un estudi econòmic i tècnic dels beneficis d'implantar una pilota oficial del futbol català. Tot i els recels que va mostrar algun assembleista, que veia un augment dels costos, el vicepresident de màrqueting, Lluís Carrasco, ho va deixar clar: «Farem un estudi perquè els clubs es beneficiïn de la implantació d'una pilota per a tothom, i després farem els tests tècnics per escollir la millor pilota; però si veiem que el club no en surt beneficiat econòmicament, no ho farem.» En una segona votació, també es va aprovar que en el cas del futbol sala, que ja té aquests estudis molt avançats, la nova pilota sigui oficial la temporada 2010/2011.

ACTES ARBITRALS EN LÍNIA

ES VOL EVITAR PAPERASSA I ENTRAR AL SEGLE XXI.
A partir de la temporada vinent, els àrbitres estaran obligats a penjar l'acte de tots els partits que hagin dirigit a la xarxa intranet de la FCF el mateix dia, i hauran de deixar córrer les actes en paper. Els àrbitres tindran dues opcions: fer-ho des de casa amb l'ordinador propi i la connexió a internet (sense subvenció), o bé comprar el Netbook i el mòdem de connexió portàtil que els oferirà el comitè (CTA), amb un un cost inferior al preu de mercat. Aquest Netbook serà d'ús particular de cada àrbitre. No hi ha l'opció de continuar fent les actes com sempre, i s'impartiran cursets per fer servir el programa informàtic. El calendari d'aplicació serà esglaonat, però la intenció és que el gener del 2011 totes les actes ja siguin en línia. De moment les actes només les podran veure els dos equips de cada partit, però la FCF no descarta fer-les públiques, com ja fa la FEF.

LES REVISIONS MÈDIQUES

TOTES LES REVISIONS, EN CENTRES HOMOLOGATS.
L'assemblea va aprovar que a partir d'ara les revisions mèdiques obligatòries que han de passar tots els jugadors per tramitar la llicència les faran en centres mèdics homologats en medicina esportiva, «per evitar la picaresca que hi ha amb aquestes revisions», segons va dir el secretari general Albert Baza. Tal va afegir-hi el vicepresident Andreu Subies, després dels casos recents de mort sobtada, no volen córrer riscos, i tothom s'haurà de fer una revisió de tipus 1, que inclou un electrocardiograma, entre altres proves. Ara per ara només hi ha 72 centre mèdics homologats per l'Associació Catalana d'Especialistes de Medicina de l'Esport, i el nombre va augmentant. Subies, però, va explicar que si un club no té un centre d'aquests a prop no els obligaran a anar-hi.

MODIFICACIONS DELS ESTATUTS I DEL REGLAMENT GENERAL

6 SUB-23 A 1a CATALANA.
A la nova 1a catalana també serà obligatori, com a 2a B i 3a, que els clubs tinguin 6 llicències de jugadors sub-23.
ENTRENADORS LLICENCIATS A LA BANQUETA.
Per evitar l'intrusisme, les úniques persones que es podran aixecar a l'àrea tècnica a donar ordres seran el primer i e segon entrenador, que hauran de tenir el títol corresponent.
SANCIONS NOVES.
En totes les categories del futbol català, igual que passa en les categories estatals, totes les expulsions (amb vermella directa o amb dues grogues) suposaran un partit de sanció. També s'haurà de complir un partit de sanció quan s'hagin acumulat 5 targetes grogues en cinc partits.
IDENTIFICACIÓ DE LES FITXES AMB DNI.
Per lluitar contra la falsificació de fitxes de jugadors, els àrbitres hauran d'autentificar les fitxes amb el DNI o amb un document oficial.

López Quintana critica les no-eleccions al CTA

L'únic assembleista que representa els més de 1.000 àrbitres catalans –això podria canviar l'any que ve–, Santi López Quintana, va criticar el president de la FCF perquè s'havia compromès a influir perquè el nou decret de federacions permetés a les eleccions escollir el president del comitè d'àrbitres (CTA), cosa que no ha passat –el decret aprovat el 4 de maig passat no ho permet–. «Jo no vaig fer cap promesa electoral, però vam ser els únics que vam demanar oficialment a la Generalitat que canviés aquest punt del decret, però si no ho ha fet no hi podem fer res; ara hi ha dos anys per presentar-hi recurs, i continuarem insistint-hi», responia ahir Casals a López Quintana.

El Mollet anirà al TCE pel «cas Aiguafreda»

El president del Mollet, Feliu Tura, va anunciar ahir davant l'assemblea que portarà el cas Aiguafreda al Tribunal Català de l'Esport (TCE), ja que considera que «és inadmissible que la federació tanqui els ulls a la realitat.» Tura fa temps que diu que la Federació Catalana de Futbol hauria de prohibir la venda de la plaça de 1a catalana de l'Aiguafreda al Vic, que l'Olot (2n) havia de pujar directament i que el Mollet (3r) hauria d'haver jugat la promoció amb l'Horta. El comitè de competició i el d'apel·lació van desestimar el seu recurs perquè consideraven que la venda de l'Aiguafreda era un «rumor», quan tots els diaris n'anaven plens. Però quan dilluns la FCF va incloure el Vic com a nou club de 1a catalana, a Feliu Tura se li va acabar la paciència. «Estic d'acord amb tu, però la llei ara diu el que diu, no la podem saltar, però ens ho mirarem perquè no es torni a produir», va dir ahir Xavi Torres.

La Rapitenca i el Sant Andreu, patrons de la fundació

Jordi Casals va explicar ahir que el mes de setembre vinent es tornaran a engegar les subvencions de la Fundació de la Federació Catalana de Futbol, perquè els nens i nenes amb menys recursos puguin practicar l'esport. A més, l'assemblea va elegir dos clubs (se n'hi havien presentat tres) perquè siguin patrons de la fundació. La curiositat és que els equips que van sortir escollits, la Rapitenca i el Sant Andreu, ja estan representats en la fundació a través dels seus presidents –Tomàs José i Joan Gaspart, respectivament–. La fundació, però, diferencia les persones físiques de les entitats, per la qual cosa Tomás José pot ser patró representant-se ell mateix i una altra persona de la Rapitenca ser-hi en nom del club. Un embolic, vaja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)