Internacional

TRIANGULANT

RAMIRO MARTÍN-LLANOS

La «mà de Déu» no va aixecar la banderola

LINIERS PER A LA HISTÒRIA. Quaranta-quatre anys després, Alemanya és la beneficiada d'una decisió arbitral increïble contra Anglaterra. El debat està servit. Gairebé mig segle després, el futbol continua sotmès exclusivament a les determinacions humanes. Hi torna a haver dos grups ben diferenciats: els que reclamen tecnologia i els que opten per conservar el model. Què hi diu la FIFA? Dues coses. Una: que hi ha un costat primitiu que no es pot corrompre amb càmeres al servei d'un quart àrbitre que vagi corregint les jugades. Dues: que si es decidís aplicar la tecnologia, s'hauria d'estendre a tots i cadascuns dels camps on es juga futbol professional, cosa que, segons la FIFA, resultaria gairebé impossible. Ahir, dos liniers van canviar el curs dels partits de la jornada. La sensació d'injustícia va arribar a límits extrems. Anglesos i mexicans rodejaven els liniers, autors d'un error irreparable.

L'ARGENTINA-ANGLATERRA es VA JUGAR. Sí. No ens equivoquem. Era el creuament esperat en els quarts. Anglaterra i l'Argentina s'havien de desfer dels seus rivals per reeditar un dels clàssics més picants del futbol. D'alguna manera, van jugar. Rivals eterns, els argentins es van recrear en l'eliminació anglesa amb polèmica arbitral inclosa. I els anglesos van veure amb resignació com el primer gol Tévez pujava al marcador. Ahir, la «mà de Déu» que separa uns i altres es va multiplicar perquè, encara que fos impossible, anglesos i argentins juguessin un altre duel.

VINT ANYS NO SÓN RES. Feia dues dècades que els argentins no superaven una eliminatòria mundialista directa en els noranta minuts reglamentaris. Va ser contra el Brasil, en els vuitens d'Itàlia 90. 1-0, gol de Caniggia. Des de llavors, penals en els quarts (Iugoslàvia) i en les semifinals (Itàlia) i derrota en la final. Als EUA 94, derrota en els vuitens contra Romania. A França 98, penals contra Anglaterra en els vuitens i derrota en els quarts contra Holanda. El 2002, eliminats en la primera fase. El 2006, triomf en la pròrroga contra Mèxic i derrota contra Alemanya en els penals. Ahir, tres gols per una victòria amb què els argentins s'han espolsat aquesta mala ratxa. Quatre anys després, es tornaran a trobar amb Alemanya: un altre mundial, la mateixa instància i el mateix duel.